Merhaba size daha önceden yaptığım bazı alışverişleri size fikir vermesi açısından paylaşmak istiyorum.
Alışveriş yaparken kargo seçeneği önemli ancak hangisini seçerseniz seçin mutlaka takipli olsun. Mesela sırf takipli ve diye singapur post seçerseniz ama gelmesi aylar sürer buna da dikkat etmek gerekir, Takipsiz kargolar nadir de olsa kaybolabiliyor. Takipsiz kargolar mektup gibi sadece posta kutusuna bırakılır, barkod üzerinde isminiz telefonunuz olmaz sadece adres yazar ama postacı arkadaşınız akrabanız değilse olması gerektiği gibi bırakır gider ve %99 oradan çalınır. Paranızı bir şekilde iade almasına alırsınız ancak zaten belli bir ücret üstünde olan siparişlerde satıcılar da kendilerini güvence altına almak için takipli kargo ile gönderiyor.
China Registered Air Mail' i seçerseniz ortalama 30-40 gün içinde gelir (Bizim ulusal kargomuz olan PTT gibi çalışır)
Yanwen Post seçerseniz ortalama 15-20 gün içinde gelir (Yurt içi ya da Aras kargo gibi ülke içinde çalışan özel kargo şirketidir, malzemeyi alıp dolaştırmadan direkt hava alanına teslim eder)
EMS (Express Mail Services) ' yi seçerseniz kargonuz yukarıdaki sürelere nazaran çok daha kısa sürede Türkiye' ye gelir ama kargo PTT' ye teslim edilir. gümrük ve nakliye onlar tarafından yapılır.
DHL Express: Bu da özel kargo şirketidir lokasyona göre 2-3 günde teslim ettikleri olur ama işler tıkırında giderse bu süre 1 haftayı da pek geçmez ancak nakliyeden teslimat aşamasına kadar her işi kendileri yaptıkları için hem gönderi ücretleri çok pahalıdır hem de ekstra farklı ücret çıkarabilirler ancak kargonuz el bebek gül bebek gelir.
Turkey Post: Bunu ayrı yazmak istiyorum çünkü pek bilinmiyor. Eğer bu kargoyu seçerseniz gümrük ve nakliye ücretleri alışveriş sırasında peşin alınır. Özellikle
Banggood: Online Shopping for RC Cars, 3D Printer, Apparel & Home Decors sitesinden alışveriş yapacaksam ürünleri firma bizzat kendisi gönderdiği için mutlaka bu kargoyu kullanırım. Aliexpress' de gönderimi satıcılar yaptığı için bu kargonun karşınıza çıkma ihtimali az ama gene de çıkarsa seçin derim. Ürün Türkiye' de gümrüğe girmiyor ve doğrudan Yurt İçi kargo hava alanından alıp size getiriyor. Tüm bunlara rağmen yanlışlıkla gümrüğe girip ekstra ücret ödemeniz gerekirse makbuz fotoğrafını
Banggood: Online Shopping for RC Cars, 3D Printer, Apparel & Home Decors ' a gönderdiğiniz takdirde ücret iadesi yapılmakta. Mesela aşağıda bir foam lance paylaştım (MJJC değil) ama 3.21 dolar verip takipli kargo ile sipariş verirseniz (China Registered Air Mail ile gelir) gümrükte minimum 15 lira ödeyeceksiniz (Gümrük memurunun o anki haleti ruhiyesine göre bu miktar değişir, 15 lira sabit bir ücret değil) ve güncel dolar kuruna göre 2.19 dolara çevirirseniz siz 5.4 dolar ödeyerek ürüne en erken 30-40 gün sonra gümrük vergisi ödeyerek sahip olacaksınız. Peşin peşin 6.98 dolar verirseniz o an verdiğiniz para gümrük+nakliye olacağı için kolay kolay ekstra bir ücret ödemeden ve daha kısa sürede sahip olacaksınız.
Turkey Post 7-18 günde teslimat demiş ama gerçekte kaç gün sürmüş ona bakalım.
Gördüğünüz üzere 14 günde teslimat olmuş. Takip numarası diğer takip numaralarından biraz farklı ama takip ediliyor. Bana bu kargoyu Yurt İçi kargo getirdi ve gördüğünüzün haricinde herhangi bir ekstra ücret ödemedim. Yurt İçi kargonun sisteminde isminiz, adresiniz ya da telefonunuz kayıtlı ise zaten Yurt İçi kargo ürünü teslim aldığı zaman uygulama üzerinden telefonunuza da bildirim otomatik geliyor.
Yanwen Post: Bu aralar Aliexpress' de Standart Shipping yöntemi seçildiği zaman nakliye işi ile Aliexpress' in kendisi ilgileniyor ama arka planda Yanwen Post ile çalışıyor bunu takip numaralarından anlayabiliyoruz. Şöyle bir örnek göstereyim.
24 Haziranda sipariş verdim ama bir Çin bayramına/tatiline denk geldiği için kargo 1 Temmuz'da yola çıktı ancak kargo 11 Temmuz'da teslim edildi. Bu bakımdan sipariş verirken Çin tatillerine/bayramlarına bakarak sipariş vermenizi tavsiye ederim çünkü tatillerde çalışmıyorlar.
Not: Yanwen Post kendine has bir takip numarası veriyor. O takip numarası ile kargo Çin'den çıkana kadar o takip numarasını kullanıyorsunuz ancak kargo yurt dışına çıkarken takip numarası değişiyor ve bizim PTT' de takip edeceğimiz bir forma dönüştürülüyor. Gene yukarıdaki sipariş ekranı üzerinden aşağıya örneğini vereyim.
Eğer Yanwen Post ile sipariş vermişseniz yukarıda gördüğünüz gibi kargo Çin' den çıkarken kargo takip numarası değişiyor ve o saatten sonra PTT' den yapacağınız takip işleminde bu numarayı kullanmalısınız çünkü ilk numarada gördüğünüz üzere sonuç çıkmaz hata verir. Bu değişen takip numarasından takip etmeye başlarsanız memurların iş yüküne göre güncellemeleri adım adım göreceksiniz ve kargo gümrükten çıktıktan sonra ödemeniz gereken ücret bu şekilde belirtilecektir. Bu ücreti ise PTT görevlisi size kargoyu teslim ederken elden ödeyeceksiniz.
Aldığınız ürüne, aldığınız ürünün fiyatına, aldığınız ürünün geldiği ülkeye ve gümrük memurunun hesaplamasına göre gümrük ücreti değişkenlik gösterir. Her şeye rağmen her alışverişi şeffaf ve dürüst şekilde yapmanızı, bazı insanların düşük gümrük ücreti ödemek için uyguladıkları yöntemleri kesinlikle uygulamamanızı şiddetle tavsiye ederim. Gümrük memuru da aptal değil sonuçta. Vergi kaçakçılığına karşı aklınıza gelebilecek her şeyi isteyebilir, ürünün satış linkini görmek isteyebilir, bankadan onaylanmış harcama dökümünü görmek isteyebilir vs. Sizin aldığınız ürüne 15 lira vergi çıktı diye ben aldığımda da 15 lira çıkacak şartı yok.
Yukarıdaki sipariş Almanya' dan gelen bir kargoya ait. 79 euro fiyat etiketine sahipti ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kargolardan %18 gümrük vergisi alındığı için benim hesaplamalarıma göre 111.12tl gümrük ücreti ödemeyi beklerken 98.5tl ödedim. Bir üstte ki fotoğrafta ise 80 lira gümrük ücreti beklerken 6.84tl ücret olarak hesaplamışlar. Az hesaplamışsınız, çok hesaplamışsınız diyerek itiraz etmenizi de tavsiye etmem siz siparişinizi şeffaf bir şekilde yapın gerisi onların bileceği iş. Umarım yardımcı olmuşumdur