Hocam kahve ile ilgili bir konu açsanız da ordan devam etsek daha güzel olur. Çekirdeklerle ilgili yazdıklarınız bütün kahve çeşitleri için geçerli mi? Ben yeni filitre kahve makinası aldım giriş seviyesi uygun fiyatlı bir model. ilk denemelik kahve olarak mehmet efendinin colombia kahvesini aldım ama demlendikten sonra yanık kokusu geliyor kahveden. Muhtemelen bir daha türk kahvesi harici mehmet efendi almayacağım.
Konu açayım olmazsa dediğiniz gibi. İlgilenenler epey varmış bu vesileyle öğrenmiş olduk. Konu açana kadar size de kısaca bir cevap vereyim unutulmasın.
Filtre kahve dediğimiz demleme kahve mevzu aslında derya deniz. Makina, french press, V60, Chemex, Syphon, Aeropress uzar gider liste. Aynı çekirdeği kullanıp hepsinden farklı tad alırsınız. Ama makina dediğiniz için onun üzerinden gidelim.
Öncelikle makinanın kendi metal filtresi olsa dahi kahverengi renkli (beyazlaştırmak için boya kullanılıyor o sebeple beyaz olanları sevmiyorum ben) kahve filtrelerinden alın. Kağıt filtre partikülleri daha iyi süzebildiği için daha ince çekimlerde bile olumlu sonuç alabilirsiniz.
Demleme kahvelerde çekirdekler espressodakinden daha az kavrulduğu için tad genişliği daha fazla. En azından daha fark edilebilir diyelim. Çekirdek işi tamamen damak tadı ile alakalı. Ekşi,odunsu,baharatlı,meyvemsi vs. karakterli bir sürü çekirdek çeşidi var. Ben misal Etiyopya Yirgacheffe tercih ederim single orijinde. Kimisi daha kakao notalı beğenir Colombia alır. Ama Colombia ağır geldiyse Etiyopya deneyin bir de. İnternetten alırsanız blend yani karışım çekirdek de alabilirsiniz. İstanbul’da çok çok başarılı harmanlar yapan siteler var.
Halihazırda aldığınız kahve çok kötü bir kahve değil aslında. Ama pek memnun kalmamanızın temel sebebleri taze çekilmiş olmaması ve fazla kavrulmuş olması ihtimalidir. Daha önceden söylediğim burada da geçerli. Çok taze kavrulmuş bulamasanız dahi ne olursa olsun taze çekim olmalı. Çünkü çekildikten sonra ortaya çıkan yağlar kısa sürede oksitlenmeye başlıyor. Dolayısıyla bekledikçe tadı bozulur. Misal Kurukahveci Mehmed Efendinin tahmisdeki dükkanlarından aldığınız kahvenin tadı ile mağazadan aldığınızın arasında dağlar kadar fark vardır bu yüzden. Filtre kahvede çekirdeğine göre çekim kalınlığını da değiştirebilirsiniz. Söz gelimi French press için medium coarse çekip tadını beğenmeyip kağıt filtre için daha ince çekip memnun kalabilirsiniz. Veya çekirdeğine göre fazla çekilince tadı damağınıza hitap da etmeyebilir. Ben yine genel çerçeve açısından espressodan bir tık kalın çekip kağıt filtrede denemenizi öneririm.
Kahve değirmeni ile ilgili daha önceden yazdıklarım yine burada da geçerli. Bıçaklı değirmenlere boşuna para vermeyin. Hem tadını bozar hem de homojen öğütemez.
Son olarak eğer filtre kahve işi hoşunuza giderse ve gerçekten tadını alarak içmek istiyorsanız bir adet Chemex almanızı tavsiye ederim. Makinalardaki gibi haşlamadan tertemiz kahve içersiniz.