Koruma sonrası boncuklar...

Enes_10

Usta Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Dün yağmurlu havada 100 km yol sonrası görüntüler.
Kaput: Adbl Sentetik Wax+ Meg Xpress Wax
Camlar: Ne zaman uyguladığımı unuttuğum K2 Vizio Pro (120 km gibi hızlarda şiddetli yağmurda silecek kullanmaya ihtiyaç bırakmıyor. Hala çok başarılı)
Kapılar ve arka çamurluk: Adbl Ceramic Qd (Adbl Sentetik wax kadar iyi olmasa da 2-3 yıkama önce uygulamama rağmen hidrofobisi fena değil…)

resim siteleri

burakkcbyk

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Mardin
Damlacık oluşmasının faydası nedir :)
Bir faydası yok. Hatta yağmur sonrası otoparkdaki tüm araçlar kuruyken sizinki ıslak oluyor. Hatta bir süre sonra otoparktaki tüm araçlar üstünde su tutmayarak görece temiz görünüyorken, boncuklar kuruduğunda nokta nokta ziyadesiyle kirli bir görüntü kalıyor.

Ama koruma ürünlerinin ekseriyeti bu boncuklanmaya sebep oluyor malesef.

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Bir faydası yok. Hatta yağmur sonrası otoparkdaki tüm araçlar kuruyken sizinki ıslak oluyor. Hatta bir süre sonra otoparktaki tüm araçlar üstünde su tutmayarak görece temiz görünüyorken, boncuklar kuruduğunda nokta nokta ziyadesiyle kirli bir görüntü kalıyor.

Ama koruma ürünlerinin ekseriyeti bu boncuklanmaya sebep oluyor malesef.
Yağmur sonrası boncuklanma olduğunda nasıl en geç sizin aracınız kuruyor. Tam tersi olması gerekiyor ilk sizin aracınızın kuruması gerekiyor. Yağmur yağdığında bizim binada ilk bizim araç kuruyor. Yağmurlu havada eğer çok gezilmediyse araba hala yeni yıkanmış gibi oluyor.
Boncuklanmanın en büyük faydası bence aracı kurularken oluyor. Bez cok fazla ıslanmıyor kaliteli bir bezle tek seferde bezi sıkmadan kurulayabiliyorum.

mustafacagri

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Yağmur sonrası boncuklanma olduğunda nasıl en geç sizin aracınız kuruyor. Tam tersi olması gerekiyor ilk sizin aracınızın kuruması gerekiyor. Yağmur yağdığında bizim binada ilk bizim araç kuruyor. Yağmurlu havada eğer çok gezilmediyse araba hala yeni yıkanmış gibi oluyor.
Boncuklanmanın en büyük faydası bence aracı kurularken oluyor. Bez cok fazla ıslanmıyor kaliteli bir bezle tek seferde bezi sıkmadan kurulayabiliyorum.
Korumalı aracın korumasız araçlardan önce kuruduğunu ilk kez sizden duydum hocam :)
Çoğu zaman yağmur yağdığını benim arabanın kaportada boncuk varsa öyle anlayabiliyorum, çevredeki araçlar korumasız olduğundan sanki hiç yağmur yağmamış gibi kurumuş oluyor.

Korumalı aracın güzel yanı kuru havada uzun yolda daha az kirleniyor, yağışlı bir vakitse de gidene kadar çoğu rüzgarla uçmuş gitmiş oluyor. Ama durur vaziyetteyken yağmurun yağıp yağıp sonra da boncuk boncuk leke olarak kalması can sıkıcı.

ilker8698

Acemi Detaycı
Üye
Arkadaşlar durumu şöyle izah edeyim. Koruma olan araç hareket etmediği sürece maalesef günlerce ıslak kalıyor ve yüzeyde su lekelesi oluyor bu çok doğru bir tespit. Ancak hergün yol yapan araçta bu tarz sıkıntı olmuyor 500 metre gidince bütün su uçup gidiyor tertemiz araç kullanmaya devam ediyoruz. Yani duruma göre değişir desek daha doğru olur. Benim tercihim leke olsa da farketmez koruma herzaman iyidir :)

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Korumalı aracın korumasız araçlardan önce kuruduğunu ilk kez sizden duydum hocam :)
Çoğu zaman yağmur yağdığını benim arabanın kaportada boncuk varsa öyle anlayabiliyorum, çevredeki araçlar korumasız olduğundan sanki hiç yağmur yağmamış gibi kurumuş oluyor.

Korumalı aracın güzel yanı kuru havada uzun yolda daha az kirleniyor, yağışlı bir vakitse de gidene kadar çoğu rüzgarla uçmuş gitmiş oluyor. Ama durur vaziyetteyken yağmurun yağıp yağıp sonra da boncuk boncuk leke olarak kalması can sıkıcı.
Bu sıralar ülke genelinde hava yağışlı abicim yağmur yağdıktan sonra korumasız araca parmağını koy aşağı doğru ittir sular tamamıyla kaportada kaldığı için sanki ıslak değilmiş gibi duruyor ama su bütünüyle kaportada, cok yavas kuruyor veya çok yavaş akıyor.

mustafacagri

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Bu sıralar ülke genelinde hava yağışlı abicim yağmur yağdıktan sonra korumasız araca parmağını koy aşağı doğru ittir sular tamamıyla kaportada kaldığı için sanki ıslak değilmiş gibi duruyor ama su bütünüyle kaportada, cok yavas kuruyor veya çok yavaş akıyor.
Yani genel olarak bahsetmiştim esasında. Yaz günü de kış günü de benzer şekilde boncuk boncuk ıslak kalıyor araç, diğer araçlar ilk başta dediğin gibi parmağı sürünce ıslaklık gelecek derecede oluyor ama sonrasında onlar daha erken kuruyor.
Yağmur yağınca yine gözlemleyip foto atarım bu durumu ama galeride bulabildiğim kadarıyla olanı atayım.

Cam tavandaki boncukları odaklamıştım, yandaki araba tam net görünmüyor o sebeple. Ama bu haliyle bile bakınca sanki benim arabaya kovayla su dökmüşler de yandaki arabayı twisted havluyla kurulamışlar gibi duruyor :)

burakkcbyk

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Mardin
Geçenlerde hava 15 derece iken açık havada olan araçlar ve benim aracım yağmurda ıslandı. Yağmur aşırı kuvvetli değildi. Sonra yağmur dindi. Diğer araçlar üzerinde 1 mm kalınlığında ıslak bir katman varken benim aracımda farazi olarak söylüyorum 3-4 mm yüksekliği olan damlalar kaldı. 20 dakika sonra falan diğer araçlar kuru iken benim aracımın üstünde damlalar küçülmüştü ama hala vardı. Mantıkende 1mm yüksekliğinde 1 su katmanı mı daha çabuk kurur yoksa bir damla mı. Bu kıyaslamayı birim mm2 üzerinden düşünün lütfen. Yanıldığınızı göreceksiniz.

Kurulama kısmına tabikide katılıyorum . Aracı kendimizi tayzik ile veya hortumla ıslatmamız ile yağmur damlasının büyük farkı var ama.

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Yani genel olarak bahsetmiştim esasında. Yaz günü de kış günü de benzer şekilde boncuk boncuk ıslak kalıyor araç, diğer araçlar ilk başta dediğin gibi parmağı sürünce ıslaklık gelecek derecede oluyor ama sonrasında onlar daha erken kuruyor.
Yağmur yağınca yine gözlemleyip foto atarım bu durumu ama galeride bulabildiğim kadarıyla olanı atayım.

Cam tavandaki boncukları odaklamıştım, yandaki araba tam net görünmüyor o sebeple. Ama bu haliyle bile bakınca sanki benim arabaya kovayla su dökmüşler de yandaki arabayı twisted havluyla kurulamışlar gibi duruyor :)

Gerçekten çok enteresan hala inanamadım böyle birşey olduğuna mantıken suların damla damla olması daha erken kurumasını sağlamazmı? Veya korumalı araçta en ufacık bi hızlanıp durmada sular aşağı doğru kayıyor en ufacık bi rüzgarda kaportada durmuyor gerçekten cok enteresen bişey. Çarşambadan itibaren buralarda yağışlar başlıyor dikkat edeceğim valla şuanda çok merak ettim :)

burakkcbyk

Çaylak Detaycı
Üye
İl
Mardin
Gerçekten çok enteresan hala inanamadım böyle birşey olduğuna mantıken suların damla damla olması daha erken kurumasını sağlamazmı? Veya korumalı araçta en ufacık bi hızlanıp durmada sular aşağı doğru kayıyor en ufacık bi rüzgarda kaportada durmuyor gerçekten cok enteresen bişey. Çarşambadan itibaren buralarda yağışlar başlıyor dikkat edeceğim valla şuanda çok merak ettim :)
Yağmur damlasını hem kütle hrm hacim olarak daha büyük olarak düşün.

Tamamen atıyorum 1cm2 bir alanda su katmanı 3 ml iken 1cm2 alandaki bir su damlası 10 15 ml gibi gibi

emirhaneness

Uzman Detaycı
Üye
İl
Gebze
Yağmur damlasını hem kütle hrm hacim olarak daha büyük olarak düşün.

Tamamen atıyorum 1cm2 bir alanda su katmanı 3 ml iken 1cm2 alandaki bir su damlası 10 15 ml gibi gibi
Şimdi gayet iyi anladım durumu benim yorumum yanlışmış :( Ama şöyle birşeyde var ben kendim kaportaya üfleyince bile damlacıklar düşmeye baslıyor arac hareket edince doğru düzgün su damlası kalmıyor araç üstünde ben o şekilde düşünmüştüm daha öncede hiç dikkatimi cekmemişti bu konu.

BahadirA.

Tecrübeli Detaycı
Üye
İl
kocaeli
Hangisinin daha once kuruyacagina soyle bi katki yapayim ben de. Dun gece 01de eve otoparktan yururken bazi araclar kuru bazi araclar da islakti benimki de dahil. Bazilari baska yerden geldi bazilari burda islandi gbi dusundum ama kuru olan araclar herhangi bir koruma olamayacak araclar gbi duruyordu. Sanirim bu da korumasiz araclarin daha hizli kurudugunu destekliyor. Ama bundan sonra ben de gozlem yapacagim :)

SM-G780G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mustafacagri

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Evet üfleme gibi rüzgar gibi etkenler varsa hızlı kuruyor kesin. Ama hiçbir etken yokken cilanın kattığı kohezyon kuvveti ile boncuklar top top oluyor, cila zayıfladıkça kohezyon azalıyor adhezyon artıyor. Fakat bu toparlanmayı aşabilmek için dışarıdan bir etken istiyor. Arabayı durulayınca dikey panellerde en şahane üründe bile akıp gidemiyor, ya birbirini itecek bir hava istiyor ya da hortumla daha büyük su taneleriyle kuvvet uygulayıp yüzeydeki boncukları da arasına katarak kurulanıyor.

Yağmurda alttaki tozla birleşip boncuk boncuk kir de oluştursa seviyoruz yüzeyi korumayı :D
Yağmurda yol yapıp yapıp yeni yıkanmış gibi temiz kalması çok çok iyi.