mustafacagri - Amatör Uygulamalarım

mustafacagri

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Eline sağlık ne güzel ince ince girişmişsin.
Teşekkür ederim abi :) bagaj kapağı menteşe kenarı falan gibi kıyı köşe yerleri bezi buruşturup iteklesem de ulaşamadım, temizleyemedim. Bu tarz ince ve derin yerlerdeki sertleşmiş beklemiş kirleri sökerken ne yapmam gerek?

DetayDeposu

Tonyukuk07
Firma Yetkilisi
Üye
Ellerine sağlık Mustafa kardeşim, “detay” kelimesi işte böyle ayrıntıya inerek hakkını vermek anlamına geliyor.
O fitil aralarına ben de el atacağım. Bir videoda görmüştüm. Kulak temizleme çöpünün ucu biraz daha kalın pamuklu olanı ile temizliyorlardı. Ben de öyle yapacaktım. Oraları temizlemiş birisi olarak tavsiyelerine açığım. :)

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Ellerine sağlık Mustafa kardeşim, “detay” kelimesi işte böyle ayrıntıya inerek hakkını vermek anlamına geliyor.
O fitil aralarına ben de el atacağım. Bir videoda görmüştüm. Kulak temizleme çöpünün ucu biraz daha kalın pamuklu olanı ile temizliyorlardı. Ben de öyle yapacaktım. Oraları temizlemiş birisi olarak tavsiyelerine açığım. :)
Rossmann’da mevcut :fisilti:

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Malum sebepten ötürü hem kendimizi hem çevremizdekileri riske atmamak için #evdekal diyerek keyfi dışarı çıkmıyoruz :)
Aracın dışı kirliydi fakat kirli kalsa da olur diyerek iç kısma bakayım dedim :)
Bayadır gözüme batan kıyı köşe bazı kirli yerler vardı ama vakit pek olmayınca kalıyordu. Bu sürede onlarla ilgileneyim dedim.

Kullandığım ürünler nitril eldiven, kafa lambası, valet pro apc ve bim bezi. Ekstra olarak c9 markasının temizleyici ürününü kapı eşik plastiklerinde sürüp sildim fakat beklediğim gibi vasat bir ürün :) ama sevindiren yanı alma amacım olan minik fısfıs şişe ve sıvı atımı olarak hoşuma gitti :) diğerlerini de boşaltıp apc ve spritz koymayı düşünüyorum(set olarak o zaman 25 liraya falan almıştım ama şimdi sırf şişe için 50 lira verilmez :))

Eldiven ve kafa lambası çok işime yaradı karanlık garajda büyük kolaylık sağladı. Arabada sizin de kafa lambası bulundurmanızı tavsiye ederim:)

Kapı fitil aralarını temizlemeye çalıştım, çok çok kenarlarda kaldı fakat bezi sıkıştıra sıkıştıra yapsam da yine de bu kadar oldu.
Öncesi

Sonrası

Bagaj kapağı kenarında da bir hayli birikmiş,kalıplaşmış kir vardı. Onlara da yine Vp apc ve bezle müdahale ettim
Öncesi

Sonrası

Bagaj içi bu şekilde. Her seferinde düzenleyip malzemeleri eksilteyim diyorum fakat vazgeçemeden hepsini geri koyuyorum :D bezleri de kumaş çantada taşıyorum

Ayrıca bu cırt cırtlı fileleri çok seviyorum. İçine minik şampuan şişelerini boşaltıp doldurduğum hızlı cilaları, kafa lambasını, yedek wax pedini falan koyuyorum sallanmadan savrulmadan duruyor :)

ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Maşallah ellerine sağlık. Dip bucak girilmiş araca keyifle kullanın. :nazar:
Bende bu bagaj takozları ve kablo körüklerine girecemde bakalım ne zmn. :rolleyes:

mustafacagri

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Teşekkür ederim, ufak tefek uygulamalara devam :)
Teşekkür ederim abi :) her yıkamada gözüme batıyordu aracı kurularken. Fakat iyice kalıplaşıp kirlendiği için sökmek güç oluyordu, bir de yıkama üstüne yorgunlukla yapasım gelmiyordu. Beze apcyi sıkıp topak şeklinde yaptıktan sonra fitili aralayarak içine soktum. Topak yapıp sürdüğüm için fitil içinin %80 %90'ına temas etti diyebilirim. Ama tabii içte illaki erişemediğim nokta kalmıştır. Ama önemli nokta şu ki bezi topak yapıp silinen nokta 10 cm oldukça farklı bir yerden yeniden topak yapmak daha sağlıklı oluyor. Çünkü diğer türlü kirli-çamurlu yeri ileriye doğru öteleye öteleye temizlemek yerine çamurdan katman oluşturmuş olunuyor :). Minimum malzeme ile bu denli beklemiş kirler ancak bu kadar temizlendi :) boyama fırçası ile de deneyeceğim ve bence daha da pratik olacaktır. Kalan ufak tefek yerlerde de kulak çöpü son temizliği yapar gibi :)
link varsa atabilir misiniz :)
Maşallah ellerine sağlık. Dip bucak girilmiş araca keyifle kullanın. :nazar:
Bende bu bagaj takozları ve kablo körüklerine girecemde bakalım ne zmn. :rolleyes:
teşekkürler, hazır evdeyken baktım eldeki malzemelerle girişeyim dedim, büyük oranda amacıma ulaştım :)

Bugün de mutfakta kullandığımız yıllardır temizlenmeyen kumandaya giriştim. Bir hayli sert basıyor ve kirliydi. Evde apc olmayınca köpük olarak vp cc uyguladım çerçeve ve tuş kaplamalarına, pil yuvası ve karta da ekran temizleyici spreyim ile temizledim. Çerçeve+tuş silikonu altında kalmasına rağmen simsiyah halde çıktı bez. İstediğim şekilde temizlendi, tuşların basılışı ilk günkü haline geldi, sizlere de tavsiye ederim. Malum evde kalmaya gayret ediyoruz ve meşgale arıyoruz,evde değişik ürünlerde denenebilir bu ürünler :) bu kumandaya yaptığım uygulamanın yazıkki fotoları yok :(

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Teşekkür ederim, ufak tefek uygulamalara devam :)

Teşekkür ederim abi :) her yıkamada gözüme batıyordu aracı kurularken. Fakat iyice kalıplaşıp kirlendiği için sökmek güç oluyordu, bir de yıkama üstüne yorgunlukla yapasım gelmiyordu. Beze apcyi sıkıp topak şeklinde yaptıktan sonra fitili aralayarak içine soktum. Topak yapıp sürdüğüm için fitil içinin %80 %90'ına temas etti diyebilirim. Ama tabii içte illaki erişemediğim nokta kalmıştır. Ama önemli nokta şu ki bezi topak yapıp silinen nokta 10 cm oldukça farklı bir yerden yeniden topak yapmak daha sağlıklı oluyor. Çünkü diğer türlü kirli-çamurlu yeri ileriye doğru öteleye öteleye temizlemek yerine çamurdan katman oluşturmuş olunuyor :). Minimum malzeme ile bu denli beklemiş kirler ancak bu kadar temizlendi :) boyama fırçası ile de deneyeceğim ve bence daha da pratik olacaktır. Kalan ufak tefek yerlerde de kulak çöpü son temizliği yapar gibi :)
link varsa atabilir misiniz :)
teşekkürler, hazır evdeyken baktım eldeki malzemelerle girişeyim dedim, büyük oranda amacıma ulaştım :)

Bugün de mutfakta kullandığımız yıllardır temizlenmeyen kumandaya giriştim. Bir hayli sert basıyor ve kirliydi. Evde apc olmayınca köpük olarak vp cc uyguladım çerçeve ve tuş kaplamalarına, pil yuvası ve karta da ekran temizleyici spreyim ile temizledim. Çerçeve+tuş silikonu altında kalmasına rağmen simsiyah halde çıktı bez. İstediğim şekilde temizlendi, tuşların basılışı ilk günkü haline geldi, sizlere de tavsiye ederim. Malum evde kalmaya gayret ediyoruz ve meşgale arıyoruz,evde değişik ürünlerde denenebilir bu ürünler :) bu kumandaya yaptığım uygulamanın yazıkki fotoları yok :(
Aynısını zamanında kolonyayla yapmıştım ama şimdi kolonya demek altın demek onun için fairy bile olur:sarki:

mustafacagri

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Bugün de elden geldiğince motor temizliği yapmaya çalıştım :) Malum evde kalmaya gayret ediyoruz ve bu durumu böyle böyle değerlendirmeye çalışıyoruz :)

Kullandığım malzemeler

- Koch GS 1:10
- Ceviz 1:2
- 3D Orange Degreaser 1:3
- Stargil 1.5 fırça
- 5li Bim bezi
- Dolphin nitril eldiven (kalın modeli)
- Ve tabiki Koch Motorplast

Öncelikle forumda önceden yapılmış uygulamalardan aklımda kalan, malzeme içeriğini bana yakın bulduğum @Sercan20 kardeşimin ve @Berkay abinin konularına göz gezdirdim tekrar.

Öncelikle motorun durumu gerçekten çok çok kötü. 5 sene boyunca belki de ilk kez bu şekilde bir işlem yapılıyor. Önceki sahibi topraklı yollarda kullanmış, biz de bahçeye gidip geliyoruz sık sık. Haliyle tozun toprağın içinde biraz. Geçen yaz yine temizlemeye çalışmıştım. Üstte görünen plastikler temizlenmişti fakat kenar köşe kalıplaşan şeyler elimdeki yetersiz kimyasal nedeniyle çıkmamıştı :(

Öncelikle motorun durumu aşağıdaki gibi, fazla detaya gerek görmedim zira üst kısmının hali kıyı köşe detayların durumunu da ortaya koyuyor :(

Öncelikle yoğun kirler gitsin diye orange degreaser sıktım her yere. Bir miktar yumuşadı ama kirler çok çok fazla olunca istediğimi karşılamadı :(

Fırçaladığımda kirler çıkıyordu fakat yine de yüzeyde kalıyordu. Alttaki fotodaki gibi kirler ne kadar kimyasal görse de kalıplaştığı için kurur kurumaz bu hali alıyordu.

Fırça ile olmayacak diyerek yüzeyi sechoya koyduğum ceviz ile komple gezdirdim yine. Daha sonra beze de Koch GS sıkarak nemlendirdim. Geniş alanlarda başarılı oldu bu yöntem. Kuruyunca sileceğim yere Koch GS sıktım, beze de bir iki fıs sıkıp sildim. Bu şekilde yapınca en başarılı sonuca ulaştım ve haliyle Koch GS ile devam ettim temizliğe. Kıyı köşe yerlerde bez girmedi, girse de yüzeydeki kalıplaşan kiri sökemedi. Fırçayı ıslatıp kullandım oralarda, sökemediği yerde fırçanın sapına bezi dolayıp öyle itekledim dar alanlara.
Akünün ilk halini çekmişim fakat son hali yakından çekmemişim. Uzaktan fotosu var
(sağ taraftan başladım temizliğe, sola doğru ilerliyorum. Temizlik sürüyor :))

Tabi acemilik olur da hata olmaz mı :) Motor içi kiri görüp girişince önce kaputu temizlemek aklımdan çıkmış

Kaputta da bir hayli kir birikmişti. Yine Koch GS, fırça ve bez üçlüsü ile devam ettim. Gayet iyi iş çıkardı orada da

Motorun iç kısmının da motorplast öncesi bitmiş hali şu şekilde

Temizlik bitince motorplast vakti geldi artık. Malum bu kadar kirlenince, bir sonraki kirlenmesi mümkün olduğu kadar geciksin ve ürün değmedik yer kalmasın diye bol uygulamaya çalıştım ki bu da ürünün üst üste binmesine ve beyaz beyaz kalmasına neden oldu

Motorplast uygulaması

Yarın kürleşme sonrası silince yine foto atacağım. Bu işlem 3 saat civarı sürdü. Kimyasal olarak Koch GS çok rahatlattı beni ama belki de öncesinde sıktıklarımın da yumuşatmış olma ihtimali var :) %80 oranında ulaşabildim motorun görünen kısımlarına. Arada el girmeyen yerlere fırçanın da dönmediği yerlere ne yazıkki müdahale edemedim. Farın arka kısımları falan baya zorladı ama büyük çoğunluğu çıktı kalıplaşan kirlerin. Fırçayı sürdükçe bez ile temizlemek çok etkiliyor performansı ve fırçanın yetersiz kaldığı yerde bez ile ovalayarak çıkarmak ancak söküyor kirleri.

5 yıllık temizlik olduğu için yorucu ve zor geçti ama umarım bundan sonraki temizliklerde daha rahat ederim :D

Okuduğunuz için teşekkür ederim, sizden ricam bu uygulama ve diğer uygulamalarımda gördüğünüz yanlışları-eksikleri şu şu şekilde yapsan daha iyi olur, şu şu şekilde yapsan daha rahat olur gibisinden uyarırsanız sevinirim, kendimi geliştirmiş olurum :)

can26

Profesyonel Detaycı
Moderator
Acemilik demişsiniz ama finaller güzel görünüyor :) birde hava tabancanız olsaymış tadından yenmezmiş :)

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Ellerine sağlık abi çok güzel bir uygulama olmuş. Apc sıktıkdan sonra kirler kurumasının önüne geçmek için ilk başta motora su sıkıp sonra apc ile temizliğe geçilebilir. Yarın final fotoğraflarını detaylıca bekliyoruz.:)

ormancı

Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul
Bugün de elden geldiğince motor temizliği yapmaya çalıştım :) Malum evde kalmaya gayret ediyoruz ve bu durumu böyle böyle değerlendirmeye çalışıyoruz :)

Kullandığım malzemeler

- Stargil 1.5 fırça
- 5li Bim bezi

Öncelikle forumda önceden yapılmış uygulamalardan aklımda kalan, malzeme içeriğini bana yakın bulduğum @Sercan20 kardeşimin ve @Berkay abinin konularına göz gezdirdim tekrar.

Öncelikle motorun durumu gerçekten çok çok kötü. 5 sene boyunca belki de ilk kez bu şekilde bir işlem yapılıyor. Önceki sahibi topraklı yollarda kullanmış, biz de bahçeye gidip geliyoruz sık sık. Haliyle tozun toprağın içinde biraz. Geçen yaz yine temizlemeye çalışmıştım. Üstte görünen plastikler temizlenmişti fakat kenar köşe kalıplaşan şeyler elimdeki yetersiz kimyasal nedeniyle çıkmamıştı :(

Öncelikle motorun durumu aşağıdaki gibi, fazla detaya gerek görmedim zira üst kısmının hali kıyı köşe detayların durumunu da ortaya koyuyor :(

Öncelikle yoğun kirler gitsin diye orange degreaser sıktım her yere. Bir miktar yumuşadı ama kirler çok çok fazla olunca istediğimi karşılamadı :(

Fırçaladığımda kirler çıkıyordu fakat yine de yüzeyde kalıyordu. Alttaki fotodaki gibi kirler ne kadar kimyasal görse de kalıplaştığı için kurur kurumaz bu hali alıyordu.

Fırça ile olmayacak diyerek yüzeyi sechoya koyduğum ceviz ile komple gezdirdim yine. Daha sonra beze de Koch GS sıkarak nemlendirdim. Geniş alanlarda başarılı oldu bu yöntem. Kuruyunca sileceğim yere Koch GS sıktım, beze de bir iki fıs sıkıp sildim. Bu şekilde yapınca en başarılı sonuca ulaştım ve haliyle Koch GS ile devam ettim temizliğe. Kıyı köşe yerlerde bez girmedi, girse de yüzeydeki kalıplaşan kiri sökemedi. Fırçayı ıslatıp kullandım oralarda, sökemediği yerde fırçanın sapına bezi dolayıp öyle itekledim dar alanlara.
Akünün ilk halini çekmişim fakat son hali yakından çekmemişim. Uzaktan fotosu var

Tabi acemilik olur da hata olmaz mı :) Motor içi kiri görüp girişince önce kaputu temizlemek aklımdan çıkmış

Kaputta da bir hayli kir birikmişti. Yine Koch GS, fırça ve bez üçlüsü ile devam ettim. Gayet iyi iş çıkardı orada da

Temizlik bitince motorplast vakti geldi artık. Malum bu kadar kirlenince, bir sonraki kirlenmesi mümkün olduğu kadar geciksin ve ürün değmedik yer kalmasın diye bol uygulamaya çalıştım ki bu da ürünün üst üste binmesine ve beyaz beyaz kalmasına neden oldu

Motorplast uygulaması

Yarın kürleşme sonrası silince yine foto atacağım. Bu işlem 3 saat civarı sürdü. Kimyasal olarak Koch GS çok rahatlattı beni ama belki de öncesinde sıktıklarımın da yumuşatmış olma ihtimali var :) %80 oranında ulaşabildim motorun görünen kısımlarına. Arada el girmeyen yerlere fırçanın da dönmediği yerlere ne yazıkki müdahale edemedim. Farın arka kısımları falan baya zorladı ama büyük çoğunluğu çıktı kalıplaşan kirlerin. Fırçayı sürdükçe bez ile temizlemek çok etkiliyor performansı ve fırçanın yetersiz kaldığı yerde bez ile ovalayarak çıkarmak ancak söküyor kirleri.

5 yıllık temizlik olduğu için yorucu ve zor geçti ama umarım bundan sonraki temizliklerde daha rahat ederim :D

Okuduğunuz için teşekkür ederim, sizden ricam bu uygulama ve diğer uygulamalarımda gördüğünüz yanlışları-eksikleri şu şu şekilde yapsan daha iyi olur, şu şu şekilde yapsan daha rahat olur gibisinden uyarırsanız sevinirim, kendimi geliştirmiş olurum :)

Eline sağlık motor hava almış resmen. Ulaşılamayan yerlerde şu kalorifer peteklerinin arasını temizlemek için kullanılan uzun fırçalar iş yapar mı acaba?

Berkay

Master Detailing
Moderator
İl
İstanbul
Ellerine sağlık, pek acemi işi değil bu daha ne olsun. Çok güzel olmuş. Motorplastı çok beğeneceksin, bir daha böyle kalıplaşmış bir kir olmaz zaten. Bir dahaki temizlikte 1-2 ay sonra nemli bez bile yeterli olabilir :)

mustafacagri

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Acemilik demişsiniz ama finaller güzel görünüyor :) birde hava tabancanız olsaymış tadından yenmezmiş :)
İlk başta baya baya ümitsizliğe kapıldım. Çünkü sıkıyorum kirler yumuşasın diye bekliyorum. Sonra Bi bakıyorum kirler çamurlaşıp tekrar kalıplaşmış, akan eden bişi yok :D o motor içini yakından çektiğim kirli halinin olduğu fotoda 3d orange degreaser ve ceviz yediği halde malzemenin hali ortada :D motorda 6-7 tane ölü arı buldum, hava tabancasını çok çok aradım. Kıyı köşe yerlerdeki pis suyu akıtamadım bezle emdirmeye çalıştım ama %80 oranında başarılı oldum gibi. Gerisi profesyonel şekilde buharlı temizlik olmadan çok çok zor :)
Eline sağlık motor hava almış resmen. Ulaşılamayan yerlerde şu kalorifer peteklerinin arasını temizlemek için kullanılan uzun fırçalar iş yapar mı acaba?
Teşekkür ederim vallahi motor içinde krom metal sandığım yerleri temizleyince aslında oraların araç rengi olduğunu görmüş oldum :D fotosunu da attığım fırça bile bastıra bastıra kirleri sökemedi. Uzun fırçalar hiç sökmez gibi geldi. Belki bir demire bez dolayıp baskı uygulayarak temizlenebilirdi belki ama çok yorulmuşum artık benden bu kadar dedim :D
Elinize sağlık parıl parıl olmuş:)
Teşekkürler, elden bu kadarı gelebildi :) şimdilik kabasını aldım gibi oldu, ileride daha da detaylandıracağım.
Ellerine sağlık abi çok güzel bir uygulama olmuş. Apc sıktıkdan sonra kirler kurumasının önüne geçmek için ilk başta motora su sıkıp sonra apc ile temizliğe geçilebilir. Yarın final fotoğraflarını detaylıca bekliyoruz.:)
Onu yaparsam yüzeydeki kirlerle etkileşime geçemeden kimyasal akar gider diye düşündüm, mümkün olduğunca yoğun sıkmaya çalıştım o yüzden. Görünür yerlerden ziyade asıl kir el girmeyen ufak ufak yerler olunca baya zorladı. Bakalım yarın inşallah sonucu görünce değmiştir derim :D
Ellerine sağlık, pek acemi işi değil bu daha ne olsun. Çok güzel olmuş. Motorplastı çok beğeneceksin, bir daha böyle kalıplaşmış bir kir olmaz zaten. Bir dahaki temizlikte 1-2 ay sonra nemli bez bile yeterli olabilir :)
Umarım öyle olur :D en son geçen yaz temizlediği zaman Koch nmpc sürmüştüm ama ufak ufak toz toprak toplamıştı motor içinde bahçeye gidip geldikçe. Parmaklarım ağrıyor tırnaklarım bile sızlıyor ufak yerlere bastırmaktan :D motorplast umarım uzun süre idare eder beni. Bir sonraki temizlikte buharlı şekilde yaptırmam şart gibi duruyor çünkü yılların kirini hem sökmek güç oluyor hem de ulaşamıyorum.
oluyor oluyor maşşallah ellerine sağlık :D
Teşekkür ederim elden geldiğince vakit buldukça ufak ufak bişeyler yapmaya çalışıyorum

Bu arada asıl mesajda yazacaktım fakat unutmuşum. Kullanılan malzemelerde eldiveni özellikle kalın olanı diye belirttim. Fakat açıklamasını yazmayı unutmuşum. İşlem 3 saat civarı sürdü ve bu süre boyunca sadece 2 kez eldiven yırtıldı (biri işaret parmak ucu diğeri elin üst kısmından). Motor içinde birçok soket, vida gibi sivri uçlu yerler var ve bunlar dar alanlarda. Birçok kez eldiven takıldı ve gerildi. Bu sefer yırtıldı dememe rağmen sağlam görünce şaşırmıştım. Tekrar alırken kalın mı alsam ince mi alsam diye düşünürken bu uygulamada cevabımı bulmuş oldum :) 5-10 lira fazla verip kalın olanını tercih etmenizi öneririm. Zira ince eldiven olsa bugün 7-8 eldiveni çok rahat çöpe atmış olurdum. Bu da ufak bir dipnot olarak bulunmuş olsun :)

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri

Kullandığım malzemeler

- Stargil 1.5 fırça
- 5li Bim bezi

Motorplast uygulaması

Ellerine sağlık çok güzel olmuş:nazar: daha ne olsun. Bu şekilde ki kalıplaşmış kirlere saf ceviz tavsiye ederim. Gerçi sechoda cevizin sulandırılılmış olduğunu düşünerek. Ama yine temas ister aralarda derelerde jant fırçası çok iş görür:)
İlk ceviz uygulamak kir ve parça güvenliği için daha önemli. Degreaseri cevizi duruladıktan sonra kullanmak daha efektif oluyor. Direk yağlarda bu durum geçerli değil tabi degreaser bir adım önde oluyor

Düzenlendi

Son düzenleme: