Hocam ben de bir kaç bir şey aktarmak isterim. Filtre konusunda zaten bilindiği gibi mann, Mahle ve hengst Almanya menşeili oem tedarikçi firmalar. Zaten üç büyük ve diğer Alman araçlara filtre üretiyorlar. Örnek vermek gerekirse benim aracımın özellikle hava filtresi bire bir aynı mann ile. Hatta Mercedes yıldızının altında yine manda olan seri numarası ile aynı ama gelin görün ki üretim normları kesinlikle aynı olmuyor. Kendi için üretmesini istediği parçanın aynısını piyasaya sürmesine de zaten müsade vermez markalar. Ha şöyle de bir şey var özellikle hava filtresindeki fark kesinlikle at ve deve değil. Ama örnek veriyorum polen filtreleri bariz farklılar. Yağ filtresi de aynı şekilde görünürde fark yok hissi verse de bahsettiğiniz ppm yani geçirgenlik değerlerinin aynı olduğunu ve dolayısıyla da aynı normlarda üretildiğini düşünmüyorum. Ben biraz takıntılı olduğum için hepsini original parça kullanıyorum ama yağ filtresinin kesinlikle orijinal olması Kanaatındayım. Onun dışında hava ve polen filtrelerinde Mann, hengst ve mahle marka üçlülerinden hangisi ucuzsa ona yönelmek en mantıklısı. Özellikle Opel araçlara için onlineyedekparça sitesini tavsiye ederim. Alternatif olarak da aloparça ve megaparça siteleri de güvenilirler.
Bir de eklemek istediğim bir şey var, bahsettiğim üç markanın Meksika yapımı çok sahtesi var. O yüzden bilindik güvenilir yerlerden almakta fayda var.
İşin içine sahte girince iş değişiyor elbette o konuya hiç girmeden bahsedilen malzemelerin orijinal olduğunu kabul ederek yazdım yoksa karbonlu polen filtresi diye alınır ama alınan şey gerçekte mürekkep püskürtülmüş kağıt filtre çıkabilir. Gm logolu, bandrollü ve açılmamış kutuda hatta faturalı devirdaim pompası bir keresinde sahte çıkmıştı. Nereden anlaşıldı? Su kanatları kısa zamanda pas tutup antifiriz rengi koyulaşınca anlaşıldı. Normalde su kanatları kısa sürede pas tutmamalı ama parçayı bile kopyalayan filtreye neler yapmaz.
Böyle bir şey hep forumlarda tartışılıyor hocam ama net bir bilgi bulamıyorum üzerine de çok düşmedim açıkçası. Gm sonuçta üretici değil filtreyi dışarı yaptırıyor ki istediği özellikteki filtreyi en ucuza mann yaptığı için ya da mann ın zaten ürettiği bir filtre gm in aradığı ise onunla çalışıyor. Bu mann'ın, gm in istediği standartla aynı ya da daha iyisini yapıp satmasına engel teşkil eden bir şey değil. Hatta şu örneği vereyim
Corsa d polen filtresi (gm) 106 lira
Corsa d karbonlu filtre (gm) 198 lira
Corsa d polen filtresi (mann) 55 lira
Corsa d karbonlu filtre (mann) 132 lira
Buna ek olarak bir de mann da antibakteriyel polen filtresi var o da 150 lira civarı ama gm de bunun karşılığı yok, olsaydı herhalde 250 liraya falan antibakteriyel gm polen filtresi olarak çıkardı epc de karşıma.
Aynı kalitede üretim yapmama nedenlerine anlam veremiyorum. Bu sebeple ben ise aynı olduğunu düşünüyorum, sebebi de şu. Bir v kayışı gergi kütüğü gm logolu olsa da araçtan gates marka olarak çıkıyor ama aynı gergi kütüğünü gm logosuz gates marka alıp yan yana koyunca bir fark göremiyorum çelik aynı çelik rulman aynı rulman civata aynı civata, ama yan sanayi olarak inna da satılıyor. Marka farkı olduğundan dolayı inna ile gates arası bir kalite farkı var tabiki.
Çözemediğim bir nokta tam olarak şu aslında. Marka sahibi mi üretici firmaya muhtaç, üretici firma mı markaya muhtaç. Bizim araçlarımız banttan çıkan seri üretim araçlar. Sınırlı sayıda özel üretilmiş nadir bir aracımız olsaydı bunun filtre gibi malzemeleri belki özel ve anlaşma ile koruma altına alınan standartlarda üretiliyor olabilir ve bu üretici firma içinde bir prestij konusu olurdu ama programdan bakıyorum Corsa D nin yağmur/Işık sensörü Audi A6'da da kullanılmış. (Birebir aynı sensör ama Audi olarak alınırsa farklı, Opel olarak farklı fiyata satıldığını da belirtmek istiyorum) Fren kaliperi Fiat Punto/Doublo ile aynı, polen filtresi ebatları Renault Clio ile aynı sinyal lambası Chevrolet Cruze ile aynı savrulma sensörü de Alfa Romeo ile aynı çıkıyor. Tabii markalar farklı olduğu için hepsi bu aynı olan parçalara ürün ağaçlarında doğal olarak farklı numara vermiş. gm logolu mann ile logosuz mann filtreler neden aynı olmasın diye düşünüyorum. Bundan dolayı ben filtreler arası kalite farkı olduğunu düşünmüyorum benim dayanağım yukarıda saydığım sebepler çünkü ama bu düşüncem yanlış olabilir kesin aynı gibi bir iddiam olmamakla beraber fiyatı uygun bulduğum gm logolu filtreyi ben de tercih ederim, ediyorum da çünkü o logo içimi rahatlatıyor evet bu logo varsa o şey benim aracım içindir diyorum ama bir de yukarıda bahsettiğim durum var maalesef