Merhaba yaklaşık 2 hafta önce purestar supreme 1400 gsm havlu aldım çamaşır makinasında 800 devirde 30 derece sıcaklıkta 5 durulama yaptırdım. Çıktıktan sonrada kendim yıkayıp burkmadan nazikçe sıktım bugün neredeyse kurumuş ama ilk yumuşaklığından eser yok sertleşip normal beze dönmüş bunun nedeni nedir ve çözümü var mı?
Merhaba,
Havluları eliniz ile sıkmamanız gerekir, bu havlunun iplik yapısını bozar,
Makine sıkma aşamasından sonra bile sulu kalıyor ise (bazen en yeni, en teknolojik makineler bile) sıkmadan programı bitirebiliyor, sıkma yapıyor mu yapmıyor mu program bitmeye yakın kontrol ediniz, Şayet sıkma yapmasına rağmen 800 devir sulu bırakıyor ise 1.000 devirde sıktırın,
Ayrıca havlu veya bezler yıkama bittikten sonra makineden çıkardığınızda ipliklerinin birbirine yapışmasını önlemek için havlunun her bir köşesinden tutup eliniz ile 3-4 kez iyice çırpmanız gerekir. Bu çok önemlidir..!!
Diğer önemli husus: havlu eğer çok yoğun kirli değil ise 2 saat gibi uzun programlarda asla yıkamayınız, 30-50 dk.lık programlar yeterlidir,
Az veya orta kirli ise 30-40°C derece sıcaklıkta yıkayınız, Orta veya çok kirli ise 40-50°C sıcaklık ayarında yıkayınız,
Genellikle program olarak: hızlı-günlük, spor eşyalar (spor/fitness), veya Mix gibi programları seçiniz, yıkama süresi halen uzun süreli ise makinenin özeliğinde varsa süreyi kısaltan tuşa basınız,
Havlu ve bez gibi mikrofiber ürünler yapısı gereği deterjanı diğer kumaşlara nazaran çok fazla içine emme nüfüs etme eğilimindedir, bunun sonucu olarak normalden fazla köpürürler ve durulama aşamasında eğer deterjanı istemeden fazla miktar koyarsanız durulanması zorlaşır, ne kadar durulama yapsanızda sürekli köpürür, bu sebebten kullanılan miktara dikkat etmek gerekir, iyi durulanmayan havlu-bezler halen detarjan kalıntısı olduğundan sertleşir veya su emme özellikleri zayıflar,
Kullanılan deterjan kadar önemli olan diğer şey havluların iyice durulanması köpük vs.. kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Dediğim gibi havlu-bez gibi ürünler detarjanı istemeden fazla miktar koyarsanız o havlunun durulanması işkenceye dönüşür,
Havluyu 1 gece (beyaz sirkeli) suda bekletin, sonra yeniden (durulama ve sıkma) yaptırın veya deterjan koymadan duru su ile yeniden 30-50dk.lık programda yıkatın, bu şekilde havlu eski haline dönecektir, Eliniz ile sıkmayın gerekirse sıkma devrini 1.000 devire ayarlayın, ve makineden çıkardıktan sonra “mutlaka” elinizde havluyu 3-4 kez iyice çırpınız.
Not: havlu veya mikrofiber bezleri yıkarken makinenin özelliğinde ilave duruluma (ekstra duruluma) fonksiyonu var ise, her yıkamada bu fonksiyonu seçiniz.