PTT nin cuma günü afl kontrol modülünü teslim etmesi ile artık sistemin çalışması için gereken tüm parçalar hazır olsa da, Çinden sipariş verdiğim bir soket ve terminal sıkma pensesi henüz gelmediği için montaja başlayamadım, havalar da aniden soğudu (perşembe 21 derece ve güneşli iken cuma Ankara' ya kar yağdı, şans, kısmet, hayırlısı olsun)
Ancak afl beyni geldiği için beni epeyce bir heyecan kapladı. Yazmak ve heyecanımı sizlerle paylaşmak istedim.
Opellerde afl sistemi 9 farklı modda otomatik çalışıyormuş. Ben hepsine aşina değilim montaj ve aktivasyondan sonra hep beraber göreceğiz ne, nasıl oluyor diye ancak bildiğim kadarıyla hıza, yolun eğimine, hava şartlarına, aracın eğimine, karanlığın seviyesine, direksiyon açısına ve vitese göre merceklerin açısı değişmekle beraber gece sürüşlerinde konforu üst düzeyde tuttuğunu söyleyebilirim.
Afl sistemini Türkiye' de Corsa D aracına takıp aktif eden benden başka 2 kişi daha var inşallah ben aktif ettikten sonra da 3 olacak ancak onların araçları biraz daha dolu paket olduğu için benim gibi sıfırdan tüm sistemin alt yapısını kurmakla bu kadar derinlemesine uğraşmadılar, iyi ki de uğraşmadılar. Retrofit çalışmaları sırasında kendileri ile sürekli iletişim halinde kalarak fikir alışverişinde de bulundum. Birisinin aracında direksiyon açı sensörü olmadığı için o arkadaş direksiyon kolonunu da değiştirdi falan ama ne hikmetse bende direksiyon açı sensörü mevcut olduğu için o konuda en azından şanslı çıktığımı belirtmek istiyorum
Esp ve yokuş kalkış desteği için arabaya savrulma sensörü ilave etmek durumunda kalmıştım. Bu sensör 4 eksenli bir sensör yani hem sağa sola doğru olan yatmayı/savrulmayı ölçüyor ve ona göre esp yi devreye sokuyor hem de aracın burnu ya da poposu yukarıdayken frenleri 2 saniye ya da gaza basıncaya kadar bırakmayarak geri ya da ileri kaçmasını engellemek üzere abs beynine sinyal gönderiyor. Bu sensörden gelen sinyaller aynı zamanda araca ekstra yolcu ve yük ilave edildiğinde afl sisteminde merceklerin aşağı yukarı doğru otomatik olarak ayarlanmasını sağlayarak hep karşıyı düzgün bir şekilde aydınlatmasını sağlıyor. Araca far yağmur sensörü de eklemiştim (ikisi tek bir gövdede bütünleşik) oradan gelen bilgiler ile zirifi karanlıkta otomatik uzunlar yanacak karşıdan araba gelince kısalara geçecek, ya da yağışlı havalarda görüşü iyileştirmek için ona göre bir açıda duracak. Virajlarda virajın açısına göre direksiyondan aldığı bilgi ile bir miktar mercekler sağa sola dönecek bu sayede viraj içini daha görünür kılacak. Direksiyon tam tur döndüğünde ise bu sefer viraj içi aydınlatma lambaları da yanacak ve dönülen tarafta kör nokta namına dair bir şey kalmayacak. Geri vitese takıldığı zaman ise bu sefer iki viraj içi aydınlatma lambası birlikte yanacak bu sayede sürücü, sağlı sollu her tarafı görebilecek. Geri vitesten çıkıp ileri gidildiği zaman birkaç saniye ya da 10-15 km hıza çıkana kadar bu lambalar yanık kaldıktan sonra sönecek.
Sosyal medya guruplarında sıkça karşılaştığım, bana göre problem olan bir durumdan ciddi şekilde şikayetçiyim.
Corsa D nin normal far soketi 10 pin, afl far soketleri ise 16 pindir (fazladan olan 6 pin beyinden gelen sinyal, akü pozitif voltajı ve ateşleme kabloları vs.) Bu bakımdan normal farı söküp afl farı takıp çalıştırmak normal şartlarda soket farklı olduğu için kesinlikle mümkün değildir, ancak 10 pinli soketin erkeğini ve 16 pinli soketin dişisini bulup bir dönüştürücü/adaptör gibi bir aparat yaparak afl fara, normal far gibi elektrik verip normal far gibi çalıştırıyorlar ve bunun adına da ben afl taktım diyenler olmuş. Bu şekilde afl far taktığını iddia eden biri olursa o kişi afl far takmış olabilir ancak taktığı afl far, beyin bağlı olmadığı için normal bir far gibi çalışacaktır yani uzun, kısa, sinyal ve park lambası eskiden olduğu gibi çalışır o kadar. Tek fark yeni farında mercek olması ve görsellikten fazlası değildir.
Örnek bir 10 pinli soketi 16 pinli sokete çevirme örneği paylaşmak istiyorum.
Örnek bir araç fotoğrafını da aşağıya ekliyorum (araç sahibini tanımıyorum ancak sosyal medyadaki bazı opel guruplarında afl far taktım demiş)
Gördüğünüz üzere tekerlekler epeyce bir dönük olmasına rağmen ne far tası içindeki viraj lambası yanıyor ne de mercek o tarafa bir miktar dönmüş, dümdüz karşıya bakmaya devam ediyor. Kalibrasyonu yapılmayan bir mercek de ne kadar düzgün aydınlatır bilinmez. Çünkü araçta merceği kontrol edecek bir beyin mevcut değil.
İki şey daha eklemek istiyorum.
1-) Geçen hafta aracı yıkarken kapı içinin en altında belli belirsiz bir boya kabarması gördüm. Düz tornavida ile boyayı azıcık mıncıklayınca tam sac birleşim noktasındaki mastiğin altında, boydan boya bir pas olduğunu teşhis ettim. Fotoğrafını çekmedim ancak işleme başlarken çekerim. Bunun için mastiği kaldıracağım, sacı pastan arındırana kadar dremel ile kazıyıp mastiğini, astarını, boyasını ve verniğini yenileyeceğim. Astar olarak motip, boya olarak baslac, vernik sertleştirici ve tiner olarak glasurit tercih ettim. Çizilmeye karşı dirençli olan bu verniği aynı zamanda aksilik çıkmazsa kapı eşiklerine de uygulama planım var kendi yaptığım kompresör ve airbrush ile.
2-) Bagajın üzerindeki stop lambasının çatladığını fark ettim aaa nolmuş buna böyle derken elleyince stop lambasının camı elimde kaldı. Bir sabotaj yok şükür ki, güneş iyice plastiği gevrekleştirmiş
Araç kirli, inanın utandım bagaj üstü stop lambasının fotoğrafını çekerken ancak zannetmeyin ki detayı bıraktım. Üzerindeki çamurdan altta boya korumasının olduğu belli
Bir de bosch gas 18 şarjlı süpürge aldım
@pilotgokhann abiden. Akü ve şarj aleti işini de hallettim. Bijon sökmek için ve matkap işleri içinde birer alet alacağım önümüzdeki aylarda, bu sayede tek bir akü ile tüm bosch pro serisi cihazları çalıştırabilirim. Süpürge için kısa bir spoiler vermek gerekirse, rutin temizlik olarak gayet yeterli. Güç olarak çakmaktan çalışan süpürgeler ile alakası yok çektiği tozu kiri pisliği görseniz evde de rahatça şarjlı süpürge olarak kullanırsınız ben ilk evde çalıştırdım kedi tüylerine kadar bana mısın demedi. Bendeki akü ile 45 dakika civarı çalışıyor. Bu da bagaj dahil temizlik için şu an yeterli onunla ilgili bir yazı da yazacağım inşallah. 2000w rowenta halı yıkama makinesi de kullanıyorum bunun vakum gücü bambaşka bir boyutta ama bosch gibi mobil ve pratik değil. 2000w rowenta Hulk ise, bu bosch gas 18 süpürge de atom karınca. Başka bir örnek vermek gerekirse karşılaşma videolarına baktığımda dyson gibi diğer şarjlı süpürgelerle karşılaştırmaları vardı.
Takdir edersiniz ki lambayı da hemen tedarik etmeme rağmen henüz takamadım çünkü havalar burada çok kötü. Yaz kış açık havada duran 9 yaşındaki bir araç için artık normal diyorum böyle şeyler, ancak önlemlerim Allah kaza bela vermezse evladiyelik olacak
