Tekrardan merhaba arkadaşlar.
Bugün klima radyatörü neden 2 3 yılda bir düzenli olarak değiştirilmelidir onu anlatacağım.
Bildiğiniz üzere kompresörlü soğutma sistemlerinin tamamında bir soğutucu akışkan ya da piyasa tabiri ile klima gazı ya da gaz denen malzeme bulunur. Bu gazın sistemdeki döngüsünü uzun uzun anlatmak yerine dryer ya da kurutucu filtre üzerinde durmak istiyorum. Kurutucu filtrenin asli görevi sistemdeki nemi tutmaktır. Ayrıca araçlarda kullanılan bu kurutucu filtre kompresörden kopan partikül ve yabancı maddeleri de tutarak sistemin temiz kalmasını sağlar. Zaman içinde kurutucu filtrenin içindeki silika tanecikleri nem tutma kapasitesini doldurur ve yabancı partiküllerin de filtreyi tıkaması sonucu soğutucu akışkan vazifesini yerine getiremez. Bunun sonucunda klima sistemi soğutma yapmakta zorlanmakla beraber sistemin basıncı artar ve kompresöre de yük bindirerek hem kompresörün bozulmasına hem de araçta çekiş düşüklüğüne ve klima açıldığı zaman artık daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.
Yüzeysel olarak durum bu şekilde olmakla beraber bende, araç 3 4 yaşından sonraki her yıl klima gazı bastıranlardanım.
Kim dedi hatırlamıyorum ama birisi her yıl gaz basılması lazım dediği için sorgusuz sualsiz bastırıyordum. Sonra kafama dank etti bu araçtaki klima sisteminin bir yerinde kurutucu filtre olmalıydı. Kurutucu filtre tıkandığı zaman soğutma sisteminin performansı azaldığı gibi elektrik sarfiyatı da artardı...
Oturdum programın başına ve kurutucu filtrenin parça numarasını tespit ettim, akabinde parçacılarla iletişime geçtim. Çoğu, elimizde bu parça yok derken bir tanesi bu parça klima peteğinin içinde olur ve petek ile beraber satılır çünkü sökerken petek çok hassas olduğu için zarar görmesi istenmez dedi. Peteğin durumu da çok iyi olmayınca mantığıma oturdu ve petek siparişi verdim.
Peteği sökmek kolay ama önce klima gazını boşaltmak gerekiyor. Gaz boşaldıktan sonra E12 torx dişi lokma ile tek bir civata sökülüyor ve tırnaklar ayrıldıktan sonra petek elinize geliyor.
Yeni peteği takarken dikkat edilmesi gereken nokta şu, bağlantıyı sızdırmaz yapan contaların mutlaka yenilenmesi gerekiyor aksi durumda gaz kaçağı meydana gelebilir. Zaten eski contaların durumunu da göstereceğim. Buyrun hep birlikte fotoğraflara geçelim.
Eski petek.
Eski ve yeni petek.
Eski ve yeni contalar
Yeni contalar (parça numaraları için koyuyorum)
Yeni aldığınız peteğin içine partikül girmemesi için bu tıpa mutlaka üzerinde olmalı.
Petek burada bulunan tek civata ile sökülüyor.
image upload cdn
Yeni peteğin montaj sonrası.
Bunlar da bonus. Sizin için kurutucu filtreyi delerek içindeki silika tanecikleri göstermek istedim. Normalde silika tanecik beyaz olur bunu da belirtmek isterim.
Gördüğünüz gibi silika taneciklerinin durumu beni şaşırtmadı ve tahmin ettiğim şekilde çıktılar.
Uzun lafın kısası dryer yani kurutucu filtrenizi 2 3 yılda bir düzenli değiştirin. Benim gibi 9 sene beklemeyin. Aksi takdirde klima performansı düşer ve sistemde kaçak olmamasına rağmen her yıl sanki azalıyormuş gibi gaz bastırıp kaçak testi yaptırmak zorunda kalırsınız belki de kompresör kullanılamaz duruma gelebilir.
Not: Klima gazı dolum makinası olmadığı için ilk fırsatta gaz doldurulacak. Dolum sonrası durumu da sizinle paylaşacağım.
Okuduğunuz için teşekkür eder iyi akşamlar dilerim