Nobran'ın Günlüğü Rutin Temizlik, Ürün Denemeleri, Bakım ve Tadilat Uygulamaları

00serkan4300

Çaylak Detaycı
Üye
Eline sağlık hocam gıptayla okudum. maşallah diyeyim hem size hem arabanıza

SM-A320F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Ellerine sağlık Muzaffer. Katalog uygulaması gibi. Engine flush ile ilgili dediklerin benim de kafamı kurcalıyor. Ancak motordan resmen balçık gibi yağ akmış. Maşallah :nazar:

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Evet arkadaşlar yeni bir uygulama serisi ile tekrar konuyu hortlatalım

6 gün boyunca arabayla uğraşarak, çeşitli uygulamalarla terapi havasında geçirdim günleri. Kafamfakileri yaptıkça kuş kadar hafifledim inanın.

Lafı çok uzatmadan fotoğraflarla anlatıma geçelim isterseniz

Kerestecide 2 tane rampa kestirdim bu sayede arabayı kaldırıp güvenle altına yatabileceğim artık. Arabalı hidrolik ve makaslı kriko hatta araç sehpası olmasına rağmen bunlara güvenemiyorum, en güvenli yol en ilkel yoldur. En güncel yol içinde çeşitleri riskleri mutlaka barındırır. Hayatın her alanı böyledir, bu benim düşüncem elbette. Güvenlik konusu şakaya gelmez.

Karter korumayı uzun zamandır boyamak ve korozyona karşı korumak istiyordum. Orijinal gm olduğu için yenisi zor bulunuyor, yan sanayi olsun istemedim bu sebeple eldekine giriştim. Söktükten sonra yıkadım, paslı ve boyaya ihtiyaç duyan yerlere saca inecek kadar zımpara yapıp ardından tüm saca zımpara yaparak astar boya ve vernik atarak kurumaya bıraktım.

%100 güzel bir işçiliğe gerek duymadım karter koruma en nihayetinde

Astarın kuruması için 1 saat bekledim astar sonrası 15 er dakika ara ile boya katlarını ve verniği atarak montajlamak üzere kurumaya bıraktım.

Fotoğrafta gazyağı, 1 adet 10w40 yağ ve 1 adet hep kullandığım motul yağ var bunları ne yapacağımı az çok tahmin ettiniz sanırım

Burada da 2 adet yağ filtresi var. Sanırım taşlar biraz yerine oturmaya başladı.

İlk önce mevcut motor yağına gazyağı karıştırp çalıştırdıktan sonra boşalttım. Çıkan yağ tam 7500 km de ve rengi bu şekilde.

10w40 yağın rengi de buydu...

Yağ filtresini bosch olanla değiştirdikten sonra 10 40 yağa da gazyağı karıştırıp motoru çalıştırdım çıkan yağın rengi bu şekildeydi...

Organik doğal üzüm pekmezlerimiz hazır Şaka bir yana belediyeye teslim etmek üzere bu şekilde şişeledim.

Tabiki eski yağın sonucu değiştirmesini engellemem için 2 yağ arasında leğenimi temizlemiştim Ayrıca bir miktar daha gazyağı dökerek karterdeki kalanların akmasını sağladım en son da pet şişe içinde biriktirdiğim 5w30 yağı dökerek bir nevi durulama gibi bir şey amaçladım gazyağının en son koyacağım yağı bozmasını engellemek için.

Esas yağımızı ve yağ filtresini kullanıp bu kısmı bitiriyorum. Gazyağının verdiği sonuç ortada, Özellikle 10 40 yağı heba edip farkı göstermek istemiştim yanıltmasın diyerek yağ filtresini de değiştirdim üstelik. Gerek var mı hammaddesi aynı olan engine flush a a kat kat fazla para vermeye. Bence gerek yok, mekânda 1 bardak çay içip 10 lira hesap ödemek yerine 10 liraya evde 1 demlik çay içerim.

Bu arada yağ değişimi için aracın düz olması önemli, rampayla aracı nasıl düzelttim merak edenler olabilir, cevap basit eğimli yolda kaldırdım.
Not: Fiziken imkânsız o tarafa gitmesi ancak her ihtimale karşı arka tekere de bir takoz koydum. Güvenlik herşeyin başı.

Bobin yayları paslanmıştı. Bujilerle beraber bu tamir takımını kullanarak ateşleme bobinini de sıfırlamış oldum.

Bujileri de değiştirdim bu haldelerdi

Ateşleme bobini

Sökmeden detay olmaz İç temizlik yapacağım için koltukları döşemeleri ne varsa sökmeye çalıştım.

Detay fırçalarını çok seviyorum ama alamadım bir türlü. Foruma yakışmıyor ama mecbur boya fırçası kullanmak zorunda kaldım. Zemine aynı zamanda yalıtım yapacağım için iyi bir temizlik şarttı. Bu arada fotoğraftaki sarı arkadaş sonaxın yeni iç mekan temizleyicisi. Ben memnun kaldım.

Yalıtımdan ufak bir kare. Araç tabanını komple bitüself ile kapladım. Tavanı önceden kamera takarken yalıtmış, yağmurlu havada faydasını görmüştüm. Şimdi ise yol sesini güzel kesti Corsa gitti Avangard Mercedes geldi sanki

Klima kanalları ve evapatatör temizliğini de bu köpükle yaptım. Kullanım talimatlarındaki yönlendirmeler sonucu tahliyeden pislik çıktıkça bende rahata erdim.

Zamanında 30 liradan 2 tane almıştım migrosta indirimdeydi 2 sini de patlatıverdim. Tabi bunu yapmadan önce polen filtresini değiştirdim.

İç temizlik ve sterilizasyonu bitirince montaja tekrar başladım.

Sonra çektim arabayı benzinliğe önce sonax motor temizleyicisi sonra benzinlik köpüğünü bastım gitti. En son basınçlı hava ile kuruladım motoru.

Motoru kuruttuktan sonra gene Sonax motor cilası ile koruma altına aldım.

Motor korumanın kurumasını beklerken iç mekandan bir fotoğraf çektim.

Aracın dışını sonax turuncu ve çift kova yöntemi ile yıkadım ayrıca. Koruma olarak npt kullanıyorum uzun zamandır ayrıca bsd yada hızlı cila ile de desteklemeyi ihmal etmiyorum. Sonaxı seviyorum

Son olarak aracın altını gri renkli pütür ile kapladım. 4 kutu Motip gri renkli sprey pütür kullandım yetmesine yetti ancak 5 kutu alsaydım bitecek, yetmeyecek korkusuyla endişe etmezdim Ayrıca elimde hammerite siyah boya da vardı onunla da egzoz borusunu boyadım. Hammerite direkt pas üstüne uygulanıyor bakalım egzoz borusunda ne kadar gidecek. Bence alt temizlik için ve tuzlu solüsyonlu yollar için yeterli bir çalışma oldu ancak daha iyisini daha iyi şartlarda yapan mutlaka vardır

Okuduğunuz için teşekkür ederim
Maşallah Sübhanallah:nazar: efsane uygulamalar üstüste olmuş biran kendimi gördüm orda sökerken takarken. :deli:
Gaz yağına güvenemedim bende flush almıştım ama şimdi kafam rahat artık 3. Yağ değişimi geldiğinde gsz yağı denetim ki o zamana km 150bin olur. Bujiler sanki aynı değil gibi çıkmışlar yenç olanın vida boyu daha uzun gibi geldi. Nasıl fark edilir bir şeyler var mı? Ben aldıpımdan beri buji değiştirmedim 53bindir biniyorum. Geçen sene meraktan takım alıp söktüm zımparaladım temizledim tırnak ayarlarına bakıp geri taktım bişi değişmedi ama içim rahatladı:D
Ellerine sağlık araba artık sana daha cici gelir. Kazasız belası bin inşallah;)

Adam’s Garage

Uzman Detaycı
Üye
İl
Ankara
Elinize emeğinize sağlık büyük emek var uygulamalarınızda. Ayrıca verdiğiniz emeğin karşılığının alınmasıda hem sizin açınızdan hemde görsellerle bizim açımızdan ayrı bir keyif.

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
İl
antalya
Eline sağlık Muzaffer hocam, tam ustalık isteyen işler, elinden de maaşallah 10 numara çıkıyor işçilik. Koleksiyonluk bir araç olacak bu araba en nihayetinde.

CNR Detailing

Profesyonel Detaycı
Uygulama Uzmanı
Üye
İl
Ankara
Muzaffercim ellerine emeklerine sağlık bir insanın elinden her iş gelmesi kadar güzel şey yoktur. :)

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Ellerine sağlık Muzaffer. Katalog uygulaması gibi. Engine flush ile ilgili dediklerin benim de kafamı kurcalıyor. Ancak motordan resmen balçık gibi yağ akmış. Maşallah :nazar:
Sürekli gazyağı uygulaması yapar mıyım bilemiyorum ancak içinde kerosen vardır yazıyorsa ana madde olarak gazyağı var demektir hocam. Bilmem kaç miligram gizli malzemeleri ve solventleri de varsın eksik kalsın 300 500 ml içindeki 20 30 ml diğer malzemeler koca koca contaları nasıl korusun. Bu tip ürünleri her tip motorda deneyerek sürmüşlerdir piyasaya, içindeki koruyucularda ne yaptığını bilmeyen motorundan bir haber amatörler için emniyet subabından başka bir şey değil ki tazminatlarla karşılaşmamak için koymuştur koruyucuyu üretici. Biz burada titiz adamlarız, motordan tıkırtı sesi gelse binlerce civata arasından gevşeyeni bulup, buldurup sıkarız. Ha güvenli limitte kalmak isteyen gene 300 500 ml gazyağını aynen hazır ürünlerdeki gramaj miktarında kullansın ben yaklaşık her iki uygulamada da 1 er litre civarı göz kararı koyup iyice abarttım ne olacak diye net görmek istediğim için tamamen, Tıkanan emme manifoldundan içeri motor çalışırken balata spreyi basarım mesela ama paylaşmam ve kimseye de tavsiye etmem çünkü tehlikeli, bloktan kol çıkarma riski var. Gazyağını daha fazla da koyardım ama sıvı hacminden dolayı motor içinde ekstra basınç oluştururdu. Bu miktarlar tamamen benim sorumluluğum yani. Bende bilinen markaların engine flush ürünlerini kullandım würth, liqui moly, motul, tunap vs. ancak alım gücü ile alakalı olarak cüzdanı bir hayli yoruyor artık. Almanyada Hans 2000 avro maaş alırken 10 15 avroya bunları alabiliyor, ben alamıyorum çünkü o gramajda bir sıvıya 50 60 lira vermek zoruma gidiyor içindekinin ne olduğunu bildiğim için. Kimsenin zevkine karışamam ama ben starbucks da 20 liraya bir kahve çay içmek yerine evde çay içerim bu da onun gibi üzerinde marka etiketi olunca litresi 8 10 lira olan sıvının yarım litreden daha azı bir anda 50 liraya çıkıyor. Bir de yorumlar çok enteresan, a markasını kullanıp sonuç alamadığını beyan edip b markasını kullanınca aracın şaha kalktığından bahsedenler var. Şaha kalkan araç değil cüzdan aslında, çok para verince daha iyi oluyor algısı yüksek ve ben bu duruma acayip huy kapıyorum :D

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Maşallah Sübhanallah:nazar: efsane uygulamalar üstüste olmuş biran kendimi gördüm orda sökerken takarken. :deli:
Gaz yağına güvenemedim bende flush almıştım ama şimdi kafam rahat artık 3. Yağ değişimi geldiğinde gsz yağı denetim ki o zamana km 150bin olur. Bujiler sanki aynı değil gibi çıkmışlar yenç olanın vida boyu daha uzun gibi geldi. Nasıl fark edilir bir şeyler var mı? Ben aldıpımdan beri buji değiştirmedim 53bindir biniyorum. Geçen sene meraktan takım alıp söktüm zımparaladım temizledim tırnak ayarlarına bakıp geri taktım bişi değişmedi ama içim rahatladı:D
Ellerine sağlık araba artık sana daha cici gelir. Kazasız belası bin inşallah;)
Bende ilk bujileri elime alınca acaba farklı mı diye düşündüm ama renk farkından göz yanılgısı olduğunu kumpasla ölçünce anladım seri numaraları aynı olsa da piyasada fink atan çakma ürünler yüzünden paranoyak olduk iyice :D Güzel yorumunuz için de teşekkür ederim hocam :)

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Muzaffercim ellerine emeklerine sağlık bir insanın elinden her iş gelmesi kadar güzel şey yoktur. :)
Teşekkür ederim kanka senin kadar olamasam da kendi yağımda kavruluyorum :D Lift yok lift, bir gün müstakil ev alırsam bilinsin ki bahçesine lift koymak için almışımdır :D

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Eline sağlık Muzaffer hocam, tam ustalık isteyen işler, elinden de maaşallah 10 numara çıkıyor işçilik. Koleksiyonluk bir araç olacak bu araba en nihayetinde.
Esp, lastik basınç uyarısı ve yokuş kalkış desteği için gerekli parçalar evde hazır ancak montajını ve kodlamasını bir türlü vakit ayırıp yapamadım, inşallah sırada bunlar olacak. İnan benzetmek gibi olmasın ama bu kadar uğraşınca bir süre sonra koca metal yığını evlat gibi oluyor. Allah yolları ayırmaya mecbur bırakmasın inşallah yoksa ne yaparım gerçekten bilmiyorum. 2012 de ilk aldığımda klimasını bile çalıştırmayı beceremeyip klimasız araba mı sattınız ula bana diye bayide kavga etmiştim :D Aradan geçen 8 yılda arabada da bende de ciddi fark oldu, herşeyi bu araçta öğrendim dersem yalan olmaz, bu boş paket ama sonradan istediğinizi getirin ekleriz diye sattıkları arabaya daha sonra buna hiç bir şey eklenemez beyin kabul etmiyor bunu sat, üst paketi al dedikleri gün kolları sıvadım. Klimayı açmayı beceremeyen biriyken bugünlere geldim bu kerata sayesinde :) Şuan 4 disk frenli cid ekranlı kararan dikiz aynalı otomatik farlı başka bir Corsa D dünyada bildiğim kadarıyla yok diyebilirim. En son da koltuk ısıtmaları aktif edip bitiririm sanırım. Yunanistandaki bir arkadaşta 4 disk frenli 5 kapı Corsa var ama onda da cid ekran yok, yani bulamadı oralarda, bazı parçaları hint kumaşı mümkün değil bulunmuyor. Çıkmacılarla kanka olmak lazım 6000 liralık savrulma sensörünü bu plastik para etmez diye çöpe atan adamlar çünkü :D Güzel yorumun için çok teşekkür ederim :)

_CaN_

Profesyonel Detaycı
Moderator
İl
Bilecik
Sürekli gazyağı uygulaması yapar mıyım bilemiyorum ancak içinde kerosen vardır yazıyorsa ana madde olarak gazyağı var demektir hocam. Bilmem kaç miligram gizli malzemeleri ve solventleri de varsın eksik kalsın 300 500 ml içindeki 20 30 ml diğer malzemeler koca koca contaları nasıl korusun. Bu tip ürünleri her tip motorda deneyerek sürmüşlerdir piyasaya, içindeki koruyucularda ne yaptığını bilmeyen motorundan bir haber amatörler için emniyet subabından başka bir şey değil ki tazminatlarla karşılaşmamak için koymuştur koruyucuyu üretici. Biz burada titiz adamlarız, motordan tıkırtı sesi gelse binlerce civata arasından gevşeyeni bulup, buldurup sıkarız. Ha güvenli limitte kalmak isteyen gene 300 500 ml gazyağını aynen hazır ürünlerdeki gramaj miktarında kullansın ben yaklaşık her iki uygulamada da 1 er litre civarı göz kararı koyup iyice abarttım ne olacak diye net görmek istediğim için tamamen, Tıkanan emme manifoldundan içeri motor çalışırken balata spreyi basarım mesela ama paylaşmam ve kimseye de tavsiye etmem çünkü tehlikeli, bloktan kol çıkarma riski var. Gazyağını daha fazla da koyardım ama sıvı hacminden dolayı motor içinde ekstra basınç oluştururdu. Bu miktarlar tamamen benim sorumluluğum yani. Bende bilinen markaların engine flush ürünlerini kullandım würth, liqui moly, motul, tunap vs. ancak alım gücü ile alakalı olarak cüzdanı bir hayli yoruyor artık. Almanyada Hans 2000 avro maaş alırken 10 15 avroya bunları alabiliyor, ben alamıyorum çünkü o gramajda bir sıvıya 50 60 lira vermek zoruma gidiyor içindekinin ne olduğunu bildiğim için. Kimsenin zevkine karışamam ama ben starbucks da 20 liraya bir kahve çay içmek yerine evde çay içerim bu da onun gibi üzerinde marka etiketi olunca litresi 8 10 lira olan sıvının yarım litreden daha azı bir anda 50 liraya çıkıyor. Bir de yorumlar çok enteresan, a markasını kullanıp sonuç alamadığını beyan edip b markasını kullanınca aracın şaha kalktığından bahsedenler var. Şaha kalkan araç değil cüzdan aslında, çok para verince daha iyi oluyor algısı yüksek ve ben bu duruma acayip huy kapıyorum :D
Otomobil dünayasında ve genel anlamda yaşadıklarımızı özetlemişsiniz. Ülkemiz şartlarında yaptığımız hobi gerçekten cüzdanı yoruyor zaten. Bir de üstüne araçlarımıza biraz titiz bakalım dedik mi iyice işin içinden çıkılmaz oluyor.

Nobran

Konu Sahibi ✔
Profesyonel Detaycı
Bilge Detaycı
Üye
İl
Ankara
Bu sefer farklı bir çalışma ile tekrar başlığıma güncelleme yapalım. Ben artık firmaların piyasaya sürdükleri waxları kullanmak istemiyorum :deli: Kendi waxımı kullanmak istiyorum :deli: Hangi malzemeye ve miktarına karşılık, sonuç ne olacak. Bal mumu fazla olursa ne olacak az olursa ne olacak? X yağı koyarsam ne, Y yağı koyarsam ne olacak. A solventi ile B solventi arasındaki fark karşıma nasıl çıkacak. Parlaklık hangi malzeme ile üst seviyeye çıkacak? Hangi malzeme hangi miktarda en güzel hidrofobikliği verecek, hangisi daha az toz tutacak. Nasıl sonuçlara ulaşacağım, bunları araştırmak öğrenmek ve artık bunları denemek ve deneyimlerimi de mümkün mertebe paylaşmak istiyorum. Firmalar halt etmiş yaparsa en iyisini Muzaffer yapar gibi bir iddiam zaten olamaz. Sadece araştırmayı seviyorum ve sadece yapmak istiyorum hepsi bu. Bu işin mutfağında işler nasıl oluyor merak ediyorum. Olur yada olmaz bunu zaman gösterir belki boşa kürek çekeceğim belki de ortaya güzel bir wax çıkartacağım sonuç ne olur dediğim gibi bilmiyorum ve yaşayıp göreceğiz. Lafı çok uzatmadan evde wax yapımı için gerekli temel malzemeleri sıralıyorum.

1 ağda ısıtma makinesi
1 beher
1 karıştırma çubuğu
1 gıda termometresi
1 tane hassas terazi

Ayrıca şu an için elimdeki ham maddeler
Carnauba mumu (T1 mi T2 mi T3 mü bilmiyorum iyisi bu dediler bende aldım:komik:)
Parafin
Bal mumu
Üzüm çekirdeği yağı
Kerosen
Zeytin yağı (soğuk sıkım naturel :D)

Lityum
Titanyum
Sodyum Silikat
Son 3 ham maddeyi seveceğimiz bir wax ortaya çıkarırsam dayanım sürelerini arttırmak için kullanacağım. Henüz sevdiğim bir wax ortada olmadığı için bunlara henüz ellemedim, malum bu malzemelerin gram fiyatları biraz pahalı pek oynamaya gelmiyor.

Denemelerin tamamını şu aşamada kendi arabamda yapacağım ve her deneme öncesi uygulama yapacağım paneli yanıltıcı olmaması için ipa ile temizleyeceğimi en başta belirtmek istiyorum. Olmak üzere, olmuş, fena değil, güzel, eh işte "dediğim" her wax' ı yani sayı doğrusunda benden sıfırdan büyük bir değer almış her waxı arzu eden arkadaşlara denemeleri, kullanmaları ve yorum yapmaları için ücretsiz göndermek isterim. Ürettiğim waxı ham maddelerine tekrardan ayırmam mümkün değil ben o sırada zaten bir miktar kullanmış olacağım ve daha iyisini bulabilmek üzere denemelere devam ederken bu kullanmayacağım waxların çöpe gitmesindense kullanmak isteyen forumdan bir yada daha fazla arkadaşa o anki duruma göre dediğim gibi para talep etmeden gönderebilirim. Şu aşamada işin ticaretinde değilim ama paylaşmayı da sevdiğim için bu gönderim olayından ötürü yanlış anlaşılmak da istemem. Bir gün gelir, piyasadaki premium ürünlerle kapışacak bir wax çıkarsa ortaya, o zaman da alırım patentini başlarım seri üretime o ayrı, ama bu yola o niyetle çıkmadığım zaten :D

Çok güzel bir waxın çıktığına hep beraber kanaat getirirsek, gene de denemek ve kullanmak isteyene, şu özellik de olsa daha iyi olur şu kabiliyetinde biraz daha iyileştirme yapılması gerek diyebilecek ve yorumlarına ihtiyaç duyduğum ustalara da ayrıca göndermek isterim.

Ağda makinesinin tam güçte maksimum sıcaklığa erişme süresi 20-25 dakikayı buluyor. Bu sebeple ilk önce onu çalıştırmakta fayda var. Bal mumu, carnauba ve parafini atıp erimesini bekledim. Eridikten sonra cam çubukla biraz karıştırdım. Bu karışım eridikten sonra üzüm çekirdeği yağı ve zeytin yağını ekledim. Burada dikkat edilecek nokta şu, yağları eklerken ağzı kapalı şekilde sıcak suda ısıtmakta fayda var. Çünkü oda sıcaklığında olan yağları, erimiş mumların içine attığınız zaman sıcaklıklarından dolayı bir katılaşma söz konusu oluyor. Ayrıca üzüm çekirdeği yağı uçucu. Yani en başta mumlarla beraber karıştırılırsa büyük miktarda yağ, mumlar erimeyle uğraşırken uçacaktır. Bu hem homojen karışmasına mani olacağı gibi ayrıca ısıtma süresinde de uzamaya sebep olacak dolayısıyla buharlaşma olacak. En son solvent olarak kullandığım keroseni ekledikten sonra tekrar cam çubukla karıştırdım ve son olarak ağda makinesinin kapağını kapatarak prizden çekip demlenmeye bıraktım. 63-64 dereceye kadar düşmesini bekledim ve ortaya çıkan bu waxı kaplara boşalttım. Kap olarak boş bir kahvaltılık sos kavanozu ve 50 ml lik cam kavanoza dökerek katılaşmaya bıraktım. Bunun adı Wax V1 olsun :)

Bugün Ankara' da sokağa çıkma yasağı ortadan kalkınca soluğu benzinlikte aldım. Wax' ı önce kaputta denemek istedim. Nasıl olsa çok deneme yapacağım için bütün panellere sürüp efor harcamaya ihtiyaç duymadım. Kaputu ipa kullanarak eski ciladan arındırdıktan sonra yeni waxı sürdüm.

Wax v1' in formülü şu şekilde
72 gram carnauba
12 gram balmumu
4 gram parafin
50 gram üzüm çekirdeği yağı
22 gram zeytin yağı
156 gram kerosen
2 damla da portakal esansı, artık kaç gram gelirse :D
Ben buna puan olarak - bir değerde puan veriyorum çünkü kıyaslayacağım başka bir Wax V yok. Ayrıca çok kısa sürede puslandı. Şu hali ile Wax V1 pek kullanıcı dostu değil. Parlaklık fena değil ama belli ki Wax V2 şart kısaca :)

Wax V1 şu hali ile gerek kıvam gerek renk gerek ısıya karşı davranış olarak Nuri Leflef kundura cilasına çok benzedi. Kerosen kokusunu portakal esansı tam olarak kapatamasa da büyük ölçüde kapattı. Bir sonrakinde daha .çok esans koyup kapağını açtıkça ortalığı portakal kokusuna boğar mıyız bakacağım :D

Önümüzdeki günlerde hindistan cevizi yağı, montan mumu, kandelila mumu ve başka solventler de tedarik edeceğim bulabilirsem. Türkiye' de bir de ham madde sıkıntısı var çünkü. Yağ ve solvent kısmı mum kısmından çok önemli yalnız. Seçimleri çok iyi yapmak gerekiyormuş :)

Şu da uygula sonrası su tuttuğum ilk video. Şu an kaputta ki Wax V1 acaba kaç gün gider merak içerisindeyim.

Son düzenleme:

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Bu sefer farklı bir çalışma ile tekrar başlığıma güncelleme yapalım. Ben artık firmaların piyasaya sürdükleri waxları kullanmak istemiyorum :deli: Kendi waxımı kullanmak istiyorum :deli: Hangi malzemeye ve miktarına karşılık, sonuç ne olacak. Bal mumu fazla olursa ne olacak az olursa ne olacak? X yağı koyarsam ne, Y yağı koyarsam ne olacak. A solventi ile B solventi arasındaki fark karşıma nasıl çıkacak. Parlaklık hangi malzeme ile üst seviyeye çıkacak? Hangi malzeme hangi miktarda en güzel hidrofobikliği verecek, hangisi daha az toz tutacak. Nasıl sonuçlara ulaşacağım, bunları araştırmak öğrenmek ve artık bunları denemek ve deneyimlerimi de mümkün mertebe paylaşmak istiyorum. Firmalar halt etmiş yaparsa en iyisini Muzaffer yapar gibi bir iddiam zaten olamaz. Sadece araştırmayı seviyorum ve sadece yapmak istiyorum hepsi bu. Bu işin mutfağında işler nasıl oluyor merak ediyorum. Olur yada olmaz bunu zaman gösterir belki boşa kürek çekeceğim belki de ortaya güzel bir wax çıkartacağım sonuç ne olur dediğim gibi bilmiyorum ve yaşayıp göreceğiz. Lafı çok uzatmadan evde wax yapımı için gerekli temel malzemeleri sıralıyorum.

1 ağda ısıtma makinesi
1 beher
1 karıştırma çubuğu
1 gıda termometresi
1 tane hassas terazi

Ayrıca şu an için elimdeki ham maddeler
Carnauba mumu (T1 mi T2 mi T3 mü bilmiyorum iyisi bu dediler bende aldım:komik:)
Parafin
Bal mumu
Üzüm çekirdeği yağı
Kerosen
Zeytin yağı (soğuk sıkım naturel :D)

Lityum
Titanyum
Sodyum Silikat
Son 3 ham maddeyi seveceğimiz bir wax ortaya çıkarırsam dayanım sürelerini arttırmak için kullanacağım. Henüz sevdiğim bir wax ortada olmadığı için bunlara henüz ellemedim, malum bu malzemelerin gram fiyatları biraz pahalı pek oynamaya gelmiyor.

Denemelerin tamamını şu aşamada kendi arabamda yapacağım ve her deneme öncesi uygulama yapacağım paneli yanıltıcı olmaması için ipa ile temizleyeceğimi en başta belirtmek istiyorum. Olmak üzere, olmuş, fena değil, güzel, eh işte "dediğim" her wax' ı yani sayı doğrusunda benden sıfırdan büyük bir değer almış her waxı arzu eden arkadaşlara denemeleri, kullanmaları ve yorum yapmaları için ücretsiz göndermek isterim. Ürettiğim waxı ham maddelerine tekrardan ayırmam mümkün değil ben o sırada zaten bir miktar kullanmış olacağım ve daha iyisini bulabilmek üzere denemelere devam ederken bu kullanmayacağım waxların çöpe gitmesindense kullanmak isteyen forumdan bir yada daha fazla arkadaşa o anki duruma göre dediğim gibi para talep etmeden gönderebilirim. Şu aşamada işin ticaretinde değilim ama paylaşmayı da sevdiğim için bu gönderim olayından ötürü yanlış anlaşılmak da istemem. Bir gün gelir, piyasadaki premium ürünlerle kapışacak bir wax çıkarsa ortaya, o zaman da alırım patentini başlarım seri üretime o ayrı, ama bu yola o niyetle çıkmadığım zaten :D

Çok güzel bir waxın çıktığına hep beraber kanaat getirirsek, gene de denemek ve kullanmak isteyene, şu özellik de olsa daha iyi olur şu kabiliyetinde biraz daha iyileştirme yapılması gerek diyebilecek ve yorumlarına ihtiyaç duyduğum ustalara da ayrıca göndermek isterim.

Ağda makinesinin tam güçte maksimum sıcaklığa erişme süresi 20-25 dakikayı buluyor. Bu sebeple ilk önce onu çalıştırmakta fayda var. Bal mumu, carnauba ve parafini atıp erimesini bekledim. Eridikten sonra cam çubukla biraz karıştırdım. Bu karışım eridikten sonra üzüm çekirdeği yağı ve zeytin yağını ekledim. Burada dikkat edilecek nokta şu, yağları eklerken ağzı kapalı şekilde sıcak suda ısıtmakta fayda var. Çünkü oda sıcaklığında olan yağları, erimiş mumların içine attığınız zaman sıcaklıklarından dolayı bir katılaşma söz konusu oluyor. Ayrıca üzüm çekirdeği yağı uçucu. Yani en başta mumlarla beraber karıştırılırsa büyük miktarda yağ, mumlar erimeyle uğraşırken uçacaktır. Bu hem homojen karışmasına mani olacağı gibi ayrıca ısıtma süresinde de uzamaya sebep olacak dolayısıyla buharlaşma olacak. En son solvent olarak kullandığım keroseni ekledikten sonra tekrar cam çubukla karıştırdım ve son olarak ağda makinesinin kapağını kapatarak prizden çekip demlenmeye bıraktım. 63-64 dereceye kadar düşmesini bekledim ve ortaya çıkan bu waxı kaplara boşalttım. Kap olarak boş bir kahvaltılık sos kavanozu ve 50 ml lik cam kavanoza dökerek katılaşmaya bıraktım. Bunun adı Wax V1 olsun :)

Bugün Ankara' da sokağa çıkma yasağı ortadan kalkınca soluğu benzinlikte aldım. Wax' ı önce kaputta denemek istedim. Nasıl olsa çok deneme yapacağım için bütün panellere sürüp efor harcamaya ihtiyaç duymadım. Kaputu ipa kullanarak eski ciladan arındırdıktan sonra yeni waxı sürdüm.

Wax v1' in formülü şu şekilde
72 gram carnauba
12 gram balmumu
4 gram parafin
50 gram üzüm çekirdeği yağı
22 gram zeytin yağı
156 gram kerosen
2 damla da portakal esansı, artık kaç gram gelirse :D
Ben buna puan olarak - bir değerde puan veriyorum çünkü kıyaslayacağım başka bir Wax V yok. Ayrıca çok kısa sürede puslandı. Şu hali ile Wax V1 pek kullanıcı dostu değil. Parlaklık fena değil ama belli ki Wax V2 şart kısaca :)

Wax V1 şu hali ile gerek kıvam gerek renk gerek ısıya karşı davranış olarak Nuri Leflef kundura cilasına çok benzedi. Kerosen kokusunu portakal esansı tam olarak kapatamasa da büyük ölçüde kapattı. Bir sonrakinde daha .çok esans koyup kapağını açtıkça ortalığı portakal kokusuna boğar mıyız bakacağım :D

Önümüzdeki günlerde hindistan cevizi yağı, montan mumu, kandelila mumu ve başka solventler de tedarik edeceğim bulabilirsem. Türkiye' de bir de ham madde sıkıntısı var çünkü. Yağ ve solvent kısmı mum kısmından çok önemli yalnız. Seçimleri çok iyi yapmak gerekiyormuş :)

Şu da uygula sonrası su tuttuğum ilk video. Şu an kaputta ki Wax V1 acaba kaç gün gider merak içerisindeyim.

Abi emeğine sağlık, güzel sonucu sabırsızlıkla bekliyorum. İnşallah oranları tutturursunda ilk müşterin biz oluruz, ben şimdiden sıraya giriyim.:):mutlu: