Yeni bir bölümden daha herkese merhaba

Bayramdaki sokağa çıkma yasağı sayesinde başta yarım kalan ön koltuk temizliği ve bagaj kaplamaların temizliği olmak üzere arabada sökebileceğim (daha doğrusu geri takmayı becerebileceğim

) ne varsa eve çıkarıp detay işlemlerini tamamladım. Servisten sipariş ettiğim birkaç parçanın gelmesiyle birlikte perşembe günü de montaja başlıyoruz nasipse.
Gelelim bu mesajda neler yaptığıma. Ön 2 koltuk, bagaj döşemeleri, tavandaki el tutma yerleri, araç içi aydınlatmaları, güneşlikler ve muhtelif bazı plastik trim parçalarının temizliği ile
#homedetailing serüvenine noktayı koyuyoruz.
Malzemeler:
1- Koltuk Temizliği İçin
1- 1:40 VP Carpet Cleaner
2- 1:10 AF Verso
3- Amway köpük yapan püskürtücü
4- Halı fırçası, sihirli sünger, CG küçük detay fırçası
5- Normal kuru tip süpürge
6- Halı yıkama makinası
2- Bagaj Döşemeleri İçin
1- 1:40 VP Carpet Cleaner
2- Amway köpük yapan püskürtücü
3- CG küçük detay fırçası
4- Normal kuru tip süpürge
3- Trim Parçaları İçin
1- 1:10 AF Verso
2- IKEA Tomat püskürtücü
3- VP küçük boy detay fırçası, CG küçük detay fırçası
4- Bolca kulak çöpü
İşlem Süresi
2 ön koltuk için 4 saat, bagaj döşemeleri için 2 saat, trim parçaları için de 2 saat, toplamda yaklaşık
8 saatimi aldı diyebilirim.
Nasıl Yaptım?
1- Koltuk Temizliği
1- Aslında ön koltuklarda da genel olarak daha önce paylaşmış olduğum arka koltuklardaki adımları izledim diyebilirim. O yüzden bu noktada tekrar düşmemek adına farklı neler yaptım onları paylaşmak daha iyi olur diye düşündüm. Öncelikle koltukları sökmek gerekiyor ki bu noktada ön koltuklarda bulunan yan hava yastıkları sebebiyle dikkati bir tık daha üst düzeyde tutmak gerekiyor. Sökme işlemine başlamadan önce akü kutup başlarını çıkardım ki araçta hava yastığı sisteminden kaynaklı bir arıza ışığı yanmasın. Nitekim koltukları montajlayana kadar da akü kutup başlarını tekrar bağlamayacağım.
2- Koltuğu söküp eve getirdikten sonra ilk olarak üzerindeki plastik kısımlarını temizliğini yaptım. Sökebildiğim kısımları sökerek, üzerinde kalan kısımları da doğrudan bulunduğu yerde temizledim. Bu aşamada AF Verso ve fırçalar bana eşlik etti. Tabi koltuğu bu kadar sökmüşken ters çevirip altına detay yapmamak olmazdı
3- Plastik trimlerle işim bittikten artık daha sulu kısım başlayacağı için önce koltuktaki hava yastığı ve aydınlatma fişlerinin olduğu kabloyu her ihtimale karşı yalıtarak işe başladım.
4- Sonra VP Carpet Cleaner ile tıpkı arka koltuklarda olduğu gibi kumaş yüzeylerin temizliğini yaptım. Bu aşamada özellikle 260.000 kilometrenin yorgunluğunu taşıyan sürücü koltuğunda fazla agresif olmamaya çalıştım. Çıkmayan bir iki leke kalmasına rağmen yıpranmayı göze alarak zorlamamayı tercih ettim.
5- Akabinde balkonda 1 gün, odada 1 gün olmak üzere 2 günlük bir kuruma ile koltuklarımızı montaja hazır hale getirdim. Fotoğrafını çekmeyi unutmuşum ama üzerinden söktüğüm trimleri tekrar montajlayarak tıpkı arka koltuklar gibi ön koltukları da streç film ile montaj anına kadar dış etmenlerden korumak için sardım.
2- Bagaj Döşemesi Temizliği
Beni en çok yoran adımlardan birisi de bu oldu diyebilirim. Sanırım arabanın sağ arka kısmında yer alan bir tahliye tapasındaki problem sebebiyle o bölgeden aşırı derecede toz hatta kum girmişti içeriye. Bu kirlenmeden bagaj döşemeleri de nasibini almıştı. Montaja geçmeden önce bu mini onarımı da mutlaka yapacağız.
1- Ben döşemeleri evde temizlediğim için önce sökmem gerekiyordu. Arabaya inip tüm döşemeleri sökerek işlemlere başladım.
2- Az önce bahsettiğim toz girme problemi sebebiyle önce detaylıca bir süpürme işlemi gerçekleştirdim. Öyle ki sadece süpürgeli 50:50'lerimiz bile oldu
3- Bu döşemelerin kendine ait bir formu olduğu için halı yıkama makinası kullanıp fazla ıslatmaktan çekindim. Bu sebeple temizliği bir beze VP Carpet Clenaer fıslatıp yüzeyi silip arından hazır bulundurduğum birçok nemli bezle yüzeyi tekrar tekrar silerek yaptım. Nemli bezleri duruladığım suya bakarsak bu yöntem de işe yaradı gibi.
4- Zaten çok fazla ıslanmayan döşemeleri 2 gün ev içinde kurumaya bıraktım. Bagaj içindeki temizlik ardından montaja hazırlar artık. Resimdeki döşemenin birinde sanki iz,kir var gibi çıkmış ama o aslında altında destek olan yer ile olmayan yer arasındaki farktan dolayı, not olarak ekleyeyim dedim.
3- Trim Temizliği
Bagaj döşemesi ve koltuklardan çıkan plastik parçaların yanına hızımı alamayıp bir de arabanın içinden söküp getirdiklerim eklenince kiloyla trim temizliği yaptım desem yeridir
1- Bagaj döşemesi ve ön koltuklardan kalan trim zaten temizlenmeyi bekliyordu.
2- Hızımı alamayınca bayramda gizli gizli arabaya gidip kendi el becerime güvendiğim ne kadar parça varsa sökemeye başladım. Tavandaki el tutamakları, ayak aydınlatma lambaları, tavan lambaları ve güneşlikler ilk belirlediğim kurbanlarım oldu. Kurban bayramında parça parça ayrılan etler misali söktüğüm parçaları ayrı ayrı poşetlere koyup eve öyle çıkardım. Artık temizlenmeyi bekleyen daha çok parçamız var.
3- AF Verso ve fırçalar ile köpürtme seansını yapıp bolca nemli MF bez ile durulamasını yaptım. Tabi söz konusu parçalar çok fazla girinti çıkıntı içerdiği için kulak çöpü olmazsa olmazdı Bu andan itibaren 10 gündür karınca misali eve parça getirip temizlediğimi gören babam da bana katılmaya başladı.
4- Önceleri bu kadar çok parça sökeceğimi tahmin etmediğim için çıkarttığım vida ve klipleri doğrudan bir kutunun içine koyuyordum. Ama baktım ki iş gittikçe büyüyor ileride parça artırmamak adına daha sistemli çalışmaya karar verip tüm parçalar, vidalar ve klipsler için ayrı ayrı isimlendirerek saklama yolunu tercih ettim.
Evet, şimdi geliyoruz artık esaslı detay işlerine. Artık arabain bizzat kendisi benden dip bucak bir temizlik bekliyordu ve ben bugün yaklaşık 10 saatlik bir mesaiyle temizliğine başladım. Sadece başladım çünkü maalesef bitiremedim, yarın da kaldığım yerden devam edeceğim. Sanıyorum sabahtan kalan kısmı bitirebilirsem öğleden sonra montajı yapıp hedeflediğim takvim içinde projeyi bitirmiş olurum. Bu arada bugün kaçırdığım mini bir Kayseri buluşması oldu ama sağ olsun @Mentalfeed Hurşit abi dönüşte ziyaretime geldi. Bu vesileyle forumdan sıkı takipçisi olduğum bir üstadla tanışmak, zaman imkan elverdiği ölçüde tavsiyelerinden yararlanmaktan çok büyük keyif aldım. İnşallah yaşlı kurdun ilerleyen projelerinde tecrübesi engin Kayserili üstadlarımızdan daha fazla öneri ve tavsiye alacağım.
Sonuç olarak nasipse yeni haftayla beraber motor temizliği ve dış detay işlemlerine başlayacağız. Tabi benim planım bu şekilde ama bakalım hayat ne gösterecek Bu oldukça uzun mesajımı sabredip okuyan herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım