2 haftaya yaklaşan aradan sonra herkese yeniden merhaba. Uygulamalara birkaç sağlık sorunu sebebiyle bir süre ara vermiş olsak da son haftayla beraber kaldığımız yerden devam etmeye başladık. 4 Temmuz'da yapılacak YDS sınavıyla beraber artık İstanbul yolculuğu başlayacak benim için, bu sebeple babama kafamdaki tüm projeleri bitirmiş şekilde teslim etmek istiyorum aracı. Bu sebeple önümüzdeki günler epey hareketli geçecek gibi
Gelelim neler yaptığımıza. Öncelikle nazarlık diyebileceğim bir sorunumuz var ki bunu en sona saklıyorum, Detay anlamında ise pek bir şey katamadım, daha ziyade minik restorasyonlarla geçti bu hafta. Bahsettiğim ufak aksiliğin giderilmesi sonrasına bıraktım kalan detay işlerini. Neler yaptığımıza gelince:
1- Arka çamurluk içlerinin Bitüself ile kaplanması,
2- Ön panjurun boyanması ile kromların parlatılması,
3- Sis farlarının temizlenmesi,
4- Silecek kollarının boyanması,
5- Torpido kapağında olan bir çatlağın onarımı ile araca AUX bağlantısı yapılması,
Uygulamaları nispeten hızlı yapmaya çalıştığım için fotoğraf anlamında çok bereketli bir mesaj olmayacak ama yinede akışın bozulmaması için paylaşmadan geçmeyeyim dedim. Şimdi geçelim neler yaptığımıza:
1- Arka Çamurluk İçlerinin Bitüself ile Kaplanması
Kullanılan Malzemeler:
1- Sonax Turuncu ve AF Verso karışımı
2- VP detay fırçaları
3- Bitüself
4- Sika sprey pütür
Bagaj havuzu ve döşemesini temizlediğim mesajda da belirttiğim üzere aracın bagaj kısmına bir yerlerden toz hatta neredeyse kum girdiğini fark ettik. Bagaj içinden yaptığımız kontrollerde herhangi bir açıklık bulamayınca arka çamurluk davlumbazlarını söküp bir de oradaki tapaları kontrol edelim dedik ama 9 tapanın tamamının yerinde ve gayet sıkı olduğunu görünce tozun nereden girdiğini bir türlü anlayamadık. (2 gün önce tozun girdiği yeri fark ettik ama biz yalıtım işini yapalı 10 gün olmuştu bile

) Bunun üzerine arka çamurluk içlerini tamamen Bitüself ile kaplayarak toz her nereden giriyorsa önünü keselim dedik ve başladık söküp dağıtmaya

Aracın dış detay işlerine henüz girişmediğim için görebileceğiniz her yer epey kirli olacak şimdiden uyarayım
1- Tekerleri sökerek davlumbazları dışarı aldık. Akabinde Sonax Turuncu ve Af Verso ile yaptığım bir garip karışım ve VP fırçalar ile çamurluk içlerini temizlemeye çalıştım.
2- Bazı kısımlarda yüzeysel paslar vardı, onlara müdahale etmeden geçmeyelim dedik ve 180 numara zımpara ile pas izlerinden olabildiğince kurtarmaya çalıştım. Aracın yaşı itibariyle önümüzdeki 5 yıl içinde bu bölgelerden bir onarım isteyeceği kesin gibi görünüyor.
3- Sonra başladık ölçü alıp Bitüselfi yapıştırmaya. Aslında bir çatı izolasyon malzemesi olduğu ve otomobilde kullanmanın pek de doğru olmadığını biliyorum ama aracın dış kısmından yapacağımız ve ses izolasyonu konusunda bir beklentimiz olmadığı için yapmakta bir mahsur görmedik. 10cm x 10m ölçülerindeki rulolardan 2 tane almıştım ve birini tamamen diğerini ise yarısına kadar kullanarak iki çamurluk içini olabildiğince iyi bir şekilde kaplamaya gayret ettim. Eğimin fazla olduğu yerlerde ısı tabancası ile Bitülsefi ısıtarak form vermeye çalıştım. İlk kez uygulama yaptığım için çok çok iyi bir işçilik olduğunu iddia edemem

Özellikle davlumbaz vidalarının denk geleceği kısımları kapatmamak için uğraşmak epey yordu diyebilirim.
4- Elimizden geldiğince Bitüself kapladıktan sonra hem bantların birleşim yerlerine hem de Bitüself kullanamadığım ince ve dar alanlara Sika marka sprey pütür uygulaması yaparak bizce bu uygulamaya son noktayı koymuş olduk.
5- Davlumbazların normalde 11 tane T25 vidası olması gerekiyor ama daha önce söken sevgili ustalarımız (!) sadece 4 tanesini takmış, bir iki yere de akıllı vida müdahalesinde bulunmuştu. Ben servisten olması gerektiği sayıda orijinal vidasından alıp davlumbazları söktüğümden daha sağlam şekilde takmaya çalıştım. Eğer vakit kalırsa benzer operasyonu ön çamurluklar içinde yapmayı planlıyoruz.
2- Ön Panjurun Boyanması ile Kromların Parlatılması
Kullanılan Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik, Motip parlak vernik
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic
1- Aracın ön panjuru bizden önceki sahibi zamanında bir darbe almış ve tamir edilmiş. Ancak aradan geçen zaman sebebiyle macunla tamir edilen yerden boya atmaya başlamış ve alttan beyaz astar ortaya çıkmıştı. Ben de bu görüntüden kurtulmak adına ne kadar kötü bir sonuç elde edebilirim diyerek panjuru boyamaya karar verdim. İlk işimiz araçtan söküp eve taşınmak oldu.
2- Panjuru eve getirdikten sonra hem logo hem de krom çerçeveyi ayırarak daha rahat çalışmak istedim. Ameliyat masasında lokal anestezi ile bu operasyonu kısa sürede hallettik

Ardından tüm parçaları 1:10 AF Verso ile fırçalayıp boya öncesi temizliği yaptım.
3- İşe bildiğim yerden başlayayım diyerek önce krom kısımları parlatmaya karar verdim. İlk olarak AutoGLYM'in Metal Polish'i ile kromlara gireyim dedim ama sonradan farkettim kı bu parçalar plastik üzeri krom kaplama aslında. Hal öyle olunca Metal Polish ağır gelir belki diyerek elimde olan Menzerna 2500'i Befar'ın orta sertlikteki turuncu pediyle işe devam ettim. Niyetim sadece yüzeydeki oksidasyonu almaktı o yüzden sıfırı çizik hedefiyle hareket etmedim. Kendimce tatmin olduğum noktada uygulamayı bıraktım. Koruma olarak elimde Soft99 Authentic olduğu için onu uygulayıp krom parlatma kısmına nokta koymuş oldum.
4- Ardından başladık benim için asıl stresli olan iş olan boyaya. Önce tüm panjuru elimden geldiği kadar keçe ile sildim. Akabinde Dyo yüzey temizleme tineri ile panjuru silip balkonda hazırladığım boya kabinine parçayı aldım. İlk olarak plastik astar uygulayıp 1 saat kadar bekledim. Ardından her kat arasında 30 dakika bekleyerek Motip mat siyah boya ile 3 kat boya uyguladım. Panjurun birçok girintili-çıkıntılı yüzeyi olması beni epeyce zorladı diyebilirim. Ayrıca eski macundan kaynaklı bir iki yerde yüzey çok pürüzsüz olmadı ama macun işine girmekten çekindiğim için şimdilik bu haliyle devam ettim.
5- Son kat boyanın ardından 20 dakika kadar bekleyip vernik uygulaması yaptım. Ancak bu noktada ufak bir iş kazası yaşadım diyebilirim. Ben panjurların tamamında mat vernik kullanmayı düşünüyordum, orijinale en yakın görüntüyü öyle elde edebileceğimi düşünerek ama dikkatsizliği sebebiyle panjura parlak vernik sıkmışım. Bu sebeple benim hayal ettiğim OEM görüntüden maalesef bir tık uzaklaştık diyebilirim. Öte yandan babam bu halini daha çok sevdi ve günün sonunda araç onun olduğu için benim içinde çok problem olmadı
6- Geliyoruz adım adım finale. Panjuru tekrar ameliyat masasına alıp krom parçalar ile ızgarayı birleştirdim ve montaj öncesi son haline gelmiş oldu. Gerisi arabaya inip olması gerektiği gibi panjuru takmak oldu. İşte finaldeki halimiz:
3- Sis Farlarının Temizlenmesi
Kullanılan Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik,
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic
1- Belki ön ızgara montajının son fotoğraflarından göreceğiniz üzere arabanın bir yerlerini takarken başka yerlerini sökmeden duramıyorum

Üst ızgarayı yenileyince ee biraz da boya işinde bir şeyler yapabildiğimi görünce dedim alt taraftaki orta ızgara, sis ızgaraları ve sis farlarını sökeyim onları da bir temizleyeyim. Hal böyle olunca başladım yine sökerek işe başlamaya.
2- Sökerken görüyoruz ki canım ustalarımız (!) yine plastik parçaları tırnaklarından oturtmak yerine akıllı vida kullanarak montaj yamayı tercih etmiş.
3- Ardından tüm parçaları artık ritüel haline gelen 1:10 AF Verso ile fırçalayıp alıyorum tezgaha. Alt orta panjurun da bir krom çerçevesi olduğu için onu da tıpkı ön üst panjurda olduğu gibi birbirinden ayırıp rahat çalışmayı tercih ettim. Boya ve krom temizliği noktasında üst panjur ile aynı adımları izlediğim için tekrara düşmemek adına sadece birkaç fotoğraf paylaşıyorum. Ancak farklı olarak bu parçalarda benim niyetim olan mat vernik ile son dokunuşu yaptım.
4- Gelelim uygulamaya adını veren sis farlarını temizlemeye. Arabayı ne zaman yıkasam sis farlarının mat ve kirli duruşu gözüme batardı. Eve çıkarınca gördüm ki her iki far da orijinal ve 2002 model. Hal böyle olunca sanıyorum camın kasayla birleştiği noktadaki contalardaki yıpranma sebebiyle içine zamanla toz ve az miktar su girip leke yapmış. Önce ön camı kasadan ayırabilir miyim diye bir bakındım ama olmayacağını görünce olduğu kadar deyip farın içine nemli bir bez sokuşturup içten temizlemeye çalıştım. Daha ilk temasta dahi farın iç kısmının ne kadar kirli olduğu ortaya çıktı. Camların iç kısmı tamamen temiz oluncaya kadar işlemi tekrarladım. Camların ön kısmına ise elimde olan PlastX uygulayarak bir miktar canlandırmaya çalıştım.
5- Akabinde ampulleri de silip sis farlarını tekrar topladım. Ön alt panjurun krom çerçevesini de takıp arabanın başında aldım soluğu

Tüm parçaların montajı olması gerektiği gibi yapılıp finale ulaştık. Kromların canlanmasıyla ön plakalık iyice gözüme batmaya başladı. Tampon boyanacağı için şimdilik dokunmadım ama boya sonrasında plakalık iptali de yapılacak. Sanıyorum asıl o zaman gerçek finali görmüş oluruz.