Yeni bir bölümden daha herkese merhaba

Öncelikle geçen bölüm finalinde bıraktığım soruya cevap vererek başlayayım, çok şükür parça artırmadan hatta eksik parçaları da ikame edip montaja dahil ederek bu işin üstesinden geldim

Buradaki tek aksayan kısım aracın 4 kapı ve ön göğüs kısmındaki temizlik işlemlerini ufak bir planlama hatası sebebiyle unutmam oldu. Son 2 gündür Kayseri'de biraz hava kapalı, inşallah önümüzdeki ilk fırsatta genel trim temizliğini de tamamlayıp kabin temizliğine nokta koymuş olacağım.
Gelelim bu mesajda neler anlatacağıma. Zaten aracın kabinini elimden geldiğince soymuş vaziyetteydim. Bagaj kısmından başlayarak araçta kalan bölümlerin temizliklerini yaparak söktüğüm tüm kısımların montajını yaptım. 1 günde tamamlarım diyordum ama kısım kısım çalışarak 2,5 günde ancak üstesinden geldim diyebilirim. Özellikle montajda elimden geldiğince yavaş ve özenli çalışmam sürenin uzamasında ana rolü oynadı.
Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- 1:5 3D Orange
3- 1:20 VP Carpet Cleaner
4- Amway köpük yapan ve IKEA Tomat püskürtücü
5- Normal kuru tip süpürge
6- Halı yıkama makinası
7- Arçelik Buharika buhar makinası
8- VP büyük ve küçük boy detay fırçası, CG küçük detay fırçası ve muhtelif fırçalar
9- Bol miktarda Bim MF bez
10- Parça montajı sırasında kullandığım teknik birkaç montaj ürünü (detayları anlatımda mevcut)
İşlem Süresi
Ben oldukça gevşek bir çalışmayla 2,5 günde tamamladım ama kronometreme göre toplamda
11 saatlik bir çalışma oldu.
Nasıl Yaptım
1-Bagaj Temizliği
Daha önce de bahsettiğim üzere bagaj kısmının sağ bölümündeki bir sorundan dolayı neredeyse kum boyutunda toz dolmuştu gerek bagaj gerekse kabin kısmı. Bu sebeple bagaj kısmının temizliği tahmin ettiğimden çok daha uzun sürdü diyebilirim.
1- Öncelikle ilk hali nasıldı onu hatırlayalım.
2- Kabin ve bagajdaki işlemlerin çetin geçeceğini tahmin ettiğim için 1 gün öncesinden tüm şarjörlerimi hazırlayarak işe başladım

Bagajın tamamında 1:10 AF Verso'yu fırça ile uygulayıp nemli MF bezler ile durulamasını yaptım. Bezleri temizlediğim kovadaki suyu kaç kez değiştirdim hatırlamıyorum bile. Neredeyse kovaya her bezi koyduğumda suyu da değiştirmek zorunda kaldım çıkan kirden daha doğrusu çamurdan dolayı. Her ne kadar fotoğraf çekememiş olsam da kıyı-köşe yerlerde buhar makinasından da yardım alarak olabildiğince tozu-çamuru uzaklaştırmaya çalıştım.
3- Bagajı bu kadar sökmüşken stop lambalarını da sökerek alt kısmını temizlemeden olmaz dedim. Zaten her ne kadar fotoğraflayamamış olsam da bagaj kapağındaki fitili de komple söküp temizlemiştim. Stopların da elden geçmesiyle aracın arka kısmında bir tek tamponun iç kısmı kaldı diyebilirim temizlenmedik ki tampon boyanacağı için söktüğümde onun altı için planlarım da hazır
4- Bagaj bölümünün final hali bu şekilde oldu.
5- Adım adım ilerlemeyi tercih ettiğim için temizliği biten bagaj bölümünü toparlayıp artık kabine geçmek istedim. Zaten bagaj döşemeleri ve avadanlık diyebileceğimiz tüm ekipmanları evde temizlemiştim ve geriye sadece yedek teker kalmıştı. Jant ve lastiğin genel temizliğini 1:5 3D Orange ile yapmamın yanı sıra sağ olsun @Mentalfeed Hurşit abinin denemem için vermiş olduğu R10 ile demir tozlarından da arındırarak olabilecek en temiz haliyle yedek lastik temizliğini de tamamlamış oldum.
6- Son dokunuş olarak bagajı toparlamadan önce kablo demetindeki eskiyen bez bantları ve klipsleri yenileyerek açmışken aracın ömrünü uzatmak anlamında da bir faydamız olsun istedim. Neredeyse 80 parçayı aşan servis siparişimin bir kısmı bu bölümdeki klipslerden oluşuyordu.
7- Gelelim finale. Artık bagajımız çaylak bir detaycının elinden geldiğince temizlenmiş ve eksikleri onarılmış vaziyette. Bu haliyle daha uzun süre korumak için kaliteli bir bagaj havuzu arayışındayız şimdi. Onun gelmesiyle beraber aklımız tamamen rahat olacak gibi.
2- Kabin Temizliği
Gelelim detayın er meydanına. Tavan temizliğinden taban temizliğine kadar beni en çok zorlayan kısım oldu diyebilirim.
1- Öncelikle yaklaşık 1 saate yakın aracın içini dip bucak süpürmeyle işe başladım. 2008 tarihli 1 TL'den 2011 tarihli akaryakıt fişine kadar epey nadide parçalar olduğunu gördüm böylece aracın içinde
2- Süpürgenin ardından kendime bir temizlik sıralaması yaparak bu sırayla iş yapmaya karar verdim. Önce arka cam önündeki pandizot kısmı, ardından tavan ve direk döşemeleri ile son olarak taban halısı temizliğinden oluşan eylem planımı uygulamaya koydum. Fark edeceğiniz üzere kapı döşemeleri, orta konsol ve ön göğüs döşemesi temizliğini listeme almayı unutmuşum ve şimdilik o kısımlar eksik kaldı. Maalesef bu adım için çok fazla fotoğraf çekemedim zira hem oldukça yorucu oldu hem de gün sonuna denk gelmesi sebebiyle benim bayağı enerjim düşmüştü. Uygulama olarak kumaş kısımlarda nemli beze VP Carpet Cleaner sıkıp akabinde durulamak maksatlı sadece ılık suyla nemlendirilmiş bezlerle üstünden geçtim. Plastik veya kaporta aksamında AF Verso'yu fırça ile uygulayıp nemli bezle durulama yaptım. Taban döşemesinde ise ekstra olarak halı yıkama makinası ile olabildiğince kalan ıslaklığı çektirmeye çalıştım.
3- Kabin içi temizliğine ikinci gün de devam ettim. Artık yavaş yavaş araç içi trimleri takmanın zamanı gelmişti. Montaj yaparken üreticinin önerdiği yerlerde civataların titreşimden gevşememesi için Loctite 243 kullanarak kırmamayı umut ederek montaja başladım. Tıpkı bagajda olduğu gibi eksik veya kırık klipsleri de bu aşamada tamamlayıp eskiyen yerlerdeki bez bantları da yeniledim. Başta koltuk kızakları olmak üzere hareketli kısımları Würth Gres ile yağlayarak araç üzerinde katma değer oluşturma çabam devam etti.
4- Gelelim hem eksik hem de karanlık finale. Eve artık koltukları hatta temiz koltukları olan bir arabamız oldu ama eksik kalan kısımlardan ötürü şuan için içime çok sindiğini söyleyemem. En yakın zamanda eksik kısımları da tamamlayıp gerçek finali de sizlerin görüşüne sunacağım inşallah.
Gelelim gelecek bölümde bizleri neler beklediğine. Şuan aracın arka 2 davlumbazını da sökmüş vaziyetteyim. Hem toz girme sorununa çözüm hem de açmışken pütür ve bitüself ile bir takım tedbir uygulamaları yapmayı düşünüyoruz. Bunun dışında artık aracın kaporta kısmında olduğumuz için hem detay hem de tamirat anlamında yapılacak çok fazla iş var. İnşallah adım adım bu aşamaları da sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Okuyan, takip eden ve güzel dileklerini ileten herkese şimdiden çok teşekkürler