PederMobil Audi A4 - Detay Uygulamaları ve Tamirat-Tadilat

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
Katılım
14 Şub 2020
Mesajlar
2,664
Beğeniler
5,777
Yaş
24
İl
Denizli
Abi okurken aşırı keyif aldım, bayıldım. :) Böyle sök tak işleriyle uğraşmayı seviyorum, izlemesife ayrı bir keyif verdi. Herhalde bu araba senin ustalık belge olucak. :D
 

emrecanoran22

Tecrübeli Detaycı
Üye
Katılım
17 Mar 2018
Mesajlar
182
Beğeniler
552
Yaş
30
İl
tekirdağ çorlu
Harika anlatımıniz ve uygulamanız çok başarılı. İslemlerle birlikte araca inanılmaz bir değer kattığınız kesin. Maşallah elinize sağlık.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Katılım
16 Ara 2017
Mesajlar
725
Beğeniler
2,143
Yaş
29
İl
İstanbul/Kayseri
Gene maşallahıniz var ağabey okurken çok keyif aldım ve kitap okur gibi işlemlerin hepsini aklimda sahneledim resmen. Bej rengi dösemlerin hakkinı cok guzel vermissiniz heleki dip bucak temizliye dilim lâl olur o derece begendim güzel günlerde binin insallah
Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim, elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum birseyler :)

Maşşallah Maşallah. Devam ke dedi :)
Dewamke ama yoruldum be abi :) Bu vesileyle bu işi meslek olarak yapan ve kısıtlı bir sürede benden kat ve kat daha detaylı temizlik yapmak durumunda olan üstadlara bir kez daha saygılar, sevgiler.

Harika ilerliyor,elinize sağlıkk :)
Çok teşekkür ederim abi. :)

Yav kardeşim gerçekten harikasın, mükemmel olmuş. Arabayı bildiğin lego gibi söküp topladın, En son resime bayıldım, sıfırından iyi olmuş, en keyf aldığım uygulamalardan biri oldu kesinlikle.
Senden bu güzel sözleri duymak epey mutlu etti abi, çok teşekkür ederim. Alman mühendisliğini tersine muhendislik ile yavas yavas çözüyorum sanırım, ucundan biraz da detayci olunca işler buraya kadar geldi :)

Ellerine sağlık çok güzel ilerliyor proje:alkis:
Yalnız gözden kaçmış sanırım yorgunluktan r10 değil Tuga chemie alu-devil special di:komik:
Ama maksat yerine gelmiş:atess:
Fatal Error :) Abi geldiğinde belki sen de farkettin o gün gerçekten perişandım, isimler karışsa da çok şükür aynı sonuca ulasabilmisim :)

Abi okurken aşırı keyif aldım, bayıldım. :) Böyle sök tak işleriyle uğraşmayı seviyorum, izlemesife ayrı bir keyif verdi. Herhalde bu araba senin ustalık belge olucak. :D
Çok teşekkür ederim dostum, benim için de ugrasmasi oldukca keyifli oluyor şimdilik. Umarim projeye nokta koyana kadar da ayni motivasyon kalir icimde :)

Harika anlatımıniz ve uygulamanız çok başarılı. İslemlerle birlikte araca inanılmaz bir değer kattığınız kesin. Maşallah elinize sağlık.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Bu devirde elimizdekine iyi bakmaktan baska care yok gibi otomotiv piyasası malum. Biz de yasli kurda bir yarı omur guncellemesi yapalim dedik gerek kozmetik gerekse mekanik olarak :)
 

CemPektaş

Tecrübeli Detaycı
Üye
Katılım
8 Kas 2017
Mesajlar
143
Beğeniler
687
Yaş
33
İl
Tekirdağ
Ellerine sağlık, harika uygulama olmuş ve olmaya devam ediyor. Çoğumuzun hayali olup da yapmaya cesaret edemediği ya da zamanı yetmediği tarzda bir uygulama oluyor.
Bu güzel uygulamayı, güzel fotoğraflar ve ayrıntılı anlatımla birleştirdiğinde, bize de hayranlıkla izlemek, keyif almak ve takdir etmekten başka bir şans bırakmıyorsun. Tekrar ellerine sağlık, kalan uygulamaları sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden kolay gelsin.
 

ormancı

Uzman Detaycı
Üye
Katılım
31 Mar 2019
Mesajlar
922
Beğeniler
2,021
Yaş
41
İl
İstanbul
Ellerine sağlık harika uygulama oluyor. Davlumbaz işin bittiğinde kabin daha da sessizleşecek ve daha da keyifli olacak. Bu yorgunluğun sonu acayip keyifli olacak :taraa:
 

Kzmsefa

Uzman Detaycı
Üye
Katılım
1 Oca 2019
Mesajlar
752
Beğeniler
2,656
Yaş
30
İl
İstanbul
Ellerine emeklerine sağlık maşallah arabanın dokunmadık yerini bırakmayacaksın gibi duruyor.
Tekrar tekrar maşallah . :alkis::nazar:
 

Shirb13

Uzman Detaycı
Üye
Katılım
5 Ara 2019
Mesajlar
979
Beğeniler
4,170
İl
Tekirdağ
Yok olmamış bu tavan döşemesini sökmeden olur mu hiç ya ? :p

Şaka bir yana mükemmel ilerliyor bunu birde filme alsan sanırım 1k abone garanti :D
 

EKU

Tecrübeli Detaycı
Üye
Katılım
7 Nis 2020
Mesajlar
575
Beğeniler
974
Yaş
38
İl
Bolu
Yeni bir bölümden daha herkese merhaba :) Öncelikle geçen bölüm finalinde bıraktığım soruya cevap vererek başlayayım, çok şükür parça artırmadan hatta eksik parçaları da ikame edip montaja dahil ederek bu işin üstesinden geldim :super: Buradaki tek aksayan kısım aracın 4 kapı ve ön göğüs kısmındaki temizlik işlemlerini ufak bir planlama hatası sebebiyle unutmam oldu. Son 2 gündür Kayseri'de biraz hava kapalı, inşallah önümüzdeki ilk fırsatta genel trim temizliğini de tamamlayıp kabin temizliğine nokta koymuş olacağım.

Gelelim bu mesajda neler anlatacağıma. Zaten aracın kabinini elimden geldiğince soymuş vaziyetteydim. Bagaj kısmından başlayarak araçta kalan bölümlerin temizliklerini yaparak söktüğüm tüm kısımların montajını yaptım. 1 günde tamamlarım diyordum ama kısım kısım çalışarak 2,5 günde ancak üstesinden geldim diyebilirim. Özellikle montajda elimden geldiğince yavaş ve özenli çalışmam sürenin uzamasında ana rolü oynadı.

Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- 1:5 3D Orange
3- 1:20 VP Carpet Cleaner
4- Amway köpük yapan ve IKEA Tomat püskürtücü
5- Normal kuru tip süpürge
6- Halı yıkama makinası
7- Arçelik Buharika buhar makinası
8- VP büyük ve küçük boy detay fırçası, CG küçük detay fırçası ve muhtelif fırçalar
9- Bol miktarda Bim MF bez
10- Parça montajı sırasında kullandığım teknik birkaç montaj ürünü (detayları anlatımda mevcut)

İşlem Süresi
Ben oldukça gevşek bir çalışmayla 2,5 günde tamamladım ama kronometreme göre toplamda 11 saatlik bir çalışma oldu.

Nasıl Yaptım
1-Bagaj Temizliği

Daha önce de bahsettiğim üzere bagaj kısmının sağ bölümündeki bir sorundan dolayı neredeyse kum boyutunda toz dolmuştu gerek bagaj gerekse kabin kısmı. Bu sebeple bagaj kısmının temizliği tahmin ettiğimden çok daha uzun sürdü diyebilirim.

1- Öncelikle ilk hali nasıldı onu hatırlayalım.



2- Kabin ve bagajdaki işlemlerin çetin geçeceğini tahmin ettiğim için 1 gün öncesinden tüm şarjörlerimi hazırlayarak işe başladım :) Bagajın tamamında 1:10 AF Verso'yu fırça ile uygulayıp nemli MF bezler ile durulamasını yaptım. Bezleri temizlediğim kovadaki suyu kaç kez değiştirdim hatırlamıyorum bile. Neredeyse kovaya her bezi koyduğumda suyu da değiştirmek zorunda kaldım çıkan kirden daha doğrusu çamurdan dolayı. Her ne kadar fotoğraf çekememiş olsam da kıyı-köşe yerlerde buhar makinasından da yardım alarak olabildiğince tozu-çamuru uzaklaştırmaya çalıştım.




3- Bagajı bu kadar sökmüşken stop lambalarını da sökerek alt kısmını temizlemeden olmaz dedim. Zaten her ne kadar fotoğraflayamamış olsam da bagaj kapağındaki fitili de komple söküp temizlemiştim. Stopların da elden geçmesiyle aracın arka kısmında bir tek tamponun iç kısmı kaldı diyebilirim temizlenmedik ki tampon boyanacağı için söktüğümde onun altı için planlarım da hazır :taraa:




4- Bagaj bölümünün final hali bu şekilde oldu.


5- Adım adım ilerlemeyi tercih ettiğim için temizliği biten bagaj bölümünü toparlayıp artık kabine geçmek istedim. Zaten bagaj döşemeleri ve avadanlık diyebileceğimiz tüm ekipmanları evde temizlemiştim ve geriye sadece yedek teker kalmıştı. Jant ve lastiğin genel temizliğini 1:5 3D Orange ile yapmamın yanı sıra sağ olsun @Mentalfeed Hurşit abinin denemem için vermiş olduğu R10 ile demir tozlarından da arındırarak olabilecek en temiz haliyle yedek lastik temizliğini de tamamlamış oldum.






6- Son dokunuş olarak bagajı toparlamadan önce kablo demetindeki eskiyen bez bantları ve klipsleri yenileyerek açmışken aracın ömrünü uzatmak anlamında da bir faydamız olsun istedim. Neredeyse 80 parçayı aşan servis siparişimin bir kısmı bu bölümdeki klipslerden oluşuyordu.





7- Gelelim finale. Artık bagajımız çaylak bir detaycının elinden geldiğince temizlenmiş ve eksikleri onarılmış vaziyette. Bu haliyle daha uzun süre korumak için kaliteli bir bagaj havuzu arayışındayız şimdi. Onun gelmesiyle beraber aklımız tamamen rahat olacak gibi.






2- Kabin Temizliği
Gelelim detayın er meydanına. Tavan temizliğinden taban temizliğine kadar beni en çok zorlayan kısım oldu diyebilirim.
1- Öncelikle yaklaşık 1 saate yakın aracın içini dip bucak süpürmeyle işe başladım. 2008 tarihli 1 TL'den 2011 tarihli akaryakıt fişine kadar epey nadide parçalar olduğunu gördüm böylece aracın içinde :)





2- Süpürgenin ardından kendime bir temizlik sıralaması yaparak bu sırayla iş yapmaya karar verdim. Önce arka cam önündeki pandizot kısmı, ardından tavan ve direk döşemeleri ile son olarak taban halısı temizliğinden oluşan eylem planımı uygulamaya koydum. Fark edeceğiniz üzere kapı döşemeleri, orta konsol ve ön göğüs döşemesi temizliğini listeme almayı unutmuşum ve şimdilik o kısımlar eksik kaldı. Maalesef bu adım için çok fazla fotoğraf çekemedim zira hem oldukça yorucu oldu hem de gün sonuna denk gelmesi sebebiyle benim bayağı enerjim düşmüştü. Uygulama olarak kumaş kısımlarda nemli beze VP Carpet Cleaner sıkıp akabinde durulamak maksatlı sadece ılık suyla nemlendirilmiş bezlerle üstünden geçtim. Plastik veya kaporta aksamında AF Verso'yu fırça ile uygulayıp nemli bezle durulama yaptım. Taban döşemesinde ise ekstra olarak halı yıkama makinası ile olabildiğince kalan ıslaklığı çektirmeye çalıştım.










3- Kabin içi temizliğine ikinci gün de devam ettim. Artık yavaş yavaş araç içi trimleri takmanın zamanı gelmişti. Montaj yaparken üreticinin önerdiği yerlerde civataların titreşimden gevşememesi için Loctite 243 kullanarak kırmamayı umut ederek montaja başladım. Tıpkı bagajda olduğu gibi eksik veya kırık klipsleri de bu aşamada tamamlayıp eskiyen yerlerdeki bez bantları da yeniledim. Başta koltuk kızakları olmak üzere hareketli kısımları Würth Gres ile yağlayarak araç üzerinde katma değer oluşturma çabam devam etti.

















4- Gelelim hem eksik hem de karanlık finale. Eve artık koltukları hatta temiz koltukları olan bir arabamız oldu ama eksik kalan kısımlardan ötürü şuan için içime çok sindiğini söyleyemem. En yakın zamanda eksik kısımları da tamamlayıp gerçek finali de sizlerin görüşüne sunacağım inşallah.



Gelelim gelecek bölümde bizleri neler beklediğine. Şuan aracın arka 2 davlumbazını da sökmüş vaziyetteyim. Hem toz girme sorununa çözüm hem de açmışken pütür ve bitüself ile bir takım tedbir uygulamaları yapmayı düşünüyoruz. Bunun dışında artık aracın kaporta kısmında olduğumuz için hem detay hem de tamirat anlamında yapılacak çok fazla iş var. İnşallah adım adım bu aşamaları da sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Okuyan, takip eden ve güzel dileklerini ileten herkese şimdiden çok teşekkürler :tesekkurr:
Mükemmel olmuş hocam:) Sıfırından daha iyi olmuştur eminim :)
 

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Katılım
16 Ara 2017
Mesajlar
725
Beğeniler
2,143
Yaş
29
İl
İstanbul/Kayseri
Ellerine sağlık, harika uygulama olmuş ve olmaya devam ediyor. Çoğumuzun hayali olup da yapmaya cesaret edemediği ya da zamanı yetmediği tarzda bir uygulama oluyor.
Bu güzel uygulamayı, güzel fotoğraflar ve ayrıntılı anlatımla birleştirdiğinde, bize de hayranlıkla izlemek, keyif almak ve takdir etmekten başka bir şans bırakmıyorsun. Tekrar ellerine sağlık, kalan uygulamaları sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden kolay gelsin.
Güzel düşüncelerin için çok teşekkürler abi. Bizim de bir yıldan beri aklımızda olan ama vaktimiz olmadığından havada kalan uygulamalardı biraz bunlar. Karantina süreci vesile oldu, yapıyoruz kendimizce bir şeyler :)

yorulmadan güzel olmaz :D alın teri giricek o işe :D
Abi kan ter gözyaşı ne ararsan var valla :)

Ellerine sağlık harika uygulama oluyor. Davlumbaz işin bittiğinde kabin daha da sessizleşecek ve daha da keyifli olacak. Bu yorgunluğun sonu acayip keyifli olacak :taraa:
Çok teşekkür ederim abi, aslında sesten yana pek bir şikayetimiz yoktu ama bakalım sonuç nasıl olacak. Baba kalsa bagaja giren toz bir daha girmesin yeter :)

Ellerine emeklerine sağlık maşallah arabanın dokunmadık yerini bırakmayacaksın gibi duruyor.
Tekrar tekrar maşallah . :alkis::nazar:
Çok sağ ol abi, bu kadar emek vererek iyi mi yapıyoruz onu da bilmiyorum ki. Seneye bahara belki satma durumumuz var, yeni sahibi keyfini çıkarır artık :)

Yok olmamış bu tavan döşemesini sökmeden olur mu hiç ya ? :p
Şaka bir yana mükemmel ilerliyor bunu birde filme alsan sanırım 1k abone garanti :D
Abi inanir mısın çok zorladım acaba çıkarabilir miyim diye ama bizim aracin arka koltukları yatmadığı için ön veya arka camı sökmeden çıkması imkansız gibiymis, o fikirden geri vites yaptım :) Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim.

Mükemmel olmuş hocam:) Sıfırından daha iyi olmuştur eminim :)
Çok teşekkür ederim, sıfır fiyatları artık yarım milyonu aştığı için biz de elimizdekini ne kadar sıfırlayabilirsek diye uğraşıyoruz :)

Yalniz bu kadar emek verildikten sonra araba satılmıyor şimdiden söyliyim ciddi bir duygusal bağ oluşuyor demedi deme:)
Elinize sağlık buram buram emek var:alkis:
Çok teşekkür ederim üstadım, seneye bahara yolları ayırmazsak eğer bunca uğraşa her halde en az bir 5 yıl daha bizimle devam eder yaşlı kurt :)
 

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Katılım
16 Ara 2017
Mesajlar
725
Beğeniler
2,143
Yaş
29
İl
İstanbul/Kayseri
2 haftaya yaklaşan aradan sonra herkese yeniden merhaba. Uygulamalara birkaç sağlık sorunu sebebiyle bir süre ara vermiş olsak da son haftayla beraber kaldığımız yerden devam etmeye başladık. 4 Temmuz'da yapılacak YDS sınavıyla beraber artık İstanbul yolculuğu başlayacak benim için, bu sebeple babama kafamdaki tüm projeleri bitirmiş şekilde teslim etmek istiyorum aracı. Bu sebeple önümüzdeki günler epey hareketli geçecek gibi :)

Gelelim neler yaptığımıza. Öncelikle nazarlık diyebileceğim bir sorunumuz var ki bunu en sona saklıyorum, Detay anlamında ise pek bir şey katamadım, daha ziyade minik restorasyonlarla geçti bu hafta. Bahsettiğim ufak aksiliğin giderilmesi sonrasına bıraktım kalan detay işlerini. Neler yaptığımıza gelince:

1- Arka çamurluk içlerinin Bitüself ile kaplanması,
2- Ön panjurun boyanması ile kromların parlatılması,
3- Sis farlarının temizlenmesi,
4- Silecek kollarının boyanması,
5- Torpido kapağında olan bir çatlağın onarımı ile araca AUX bağlantısı yapılması,

Uygulamaları nispeten hızlı yapmaya çalıştığım için fotoğraf anlamında çok bereketli bir mesaj olmayacak ama yinede akışın bozulmaması için paylaşmadan geçmeyeyim dedim. Şimdi geçelim neler yaptığımıza:

1- Arka Çamurluk İçlerinin Bitüself ile Kaplanması
Kullanılan Malzemeler:

1- Sonax Turuncu ve AF Verso karışımı
2- VP detay fırçaları
3- Bitüself
4- Sika sprey pütür

Bagaj havuzu ve döşemesini temizlediğim mesajda da belirttiğim üzere aracın bagaj kısmına bir yerlerden toz hatta neredeyse kum girdiğini fark ettik. Bagaj içinden yaptığımız kontrollerde herhangi bir açıklık bulamayınca arka çamurluk davlumbazlarını söküp bir de oradaki tapaları kontrol edelim dedik ama 9 tapanın tamamının yerinde ve gayet sıkı olduğunu görünce tozun nereden girdiğini bir türlü anlayamadık. (2 gün önce tozun girdiği yeri fark ettik ama biz yalıtım işini yapalı 10 gün olmuştu bile:)) Bunun üzerine arka çamurluk içlerini tamamen Bitüself ile kaplayarak toz her nereden giriyorsa önünü keselim dedik ve başladık söküp dağıtmaya :taraa: Aracın dış detay işlerine henüz girişmediğim için görebileceğiniz her yer epey kirli olacak şimdiden uyarayım :)

1- Tekerleri sökerek davlumbazları dışarı aldık. Akabinde Sonax Turuncu ve Af Verso ile yaptığım bir garip karışım ve VP fırçalar ile çamurluk içlerini temizlemeye çalıştım.







2- Bazı kısımlarda yüzeysel paslar vardı, onlara müdahale etmeden geçmeyelim dedik ve 180 numara zımpara ile pas izlerinden olabildiğince kurtarmaya çalıştım. Aracın yaşı itibariyle önümüzdeki 5 yıl içinde bu bölgelerden bir onarım isteyeceği kesin gibi görünüyor.



3- Sonra başladık ölçü alıp Bitüselfi yapıştırmaya. Aslında bir çatı izolasyon malzemesi olduğu ve otomobilde kullanmanın pek de doğru olmadığını biliyorum ama aracın dış kısmından yapacağımız ve ses izolasyonu konusunda bir beklentimiz olmadığı için yapmakta bir mahsur görmedik. 10cm x 10m ölçülerindeki rulolardan 2 tane almıştım ve birini tamamen diğerini ise yarısına kadar kullanarak iki çamurluk içini olabildiğince iyi bir şekilde kaplamaya gayret ettim. Eğimin fazla olduğu yerlerde ısı tabancası ile Bitülsefi ısıtarak form vermeye çalıştım. İlk kez uygulama yaptığım için çok çok iyi bir işçilik olduğunu iddia edemem :) Özellikle davlumbaz vidalarının denk geleceği kısımları kapatmamak için uğraşmak epey yordu diyebilirim.






4- Elimizden geldiğince Bitüself kapladıktan sonra hem bantların birleşim yerlerine hem de Bitüself kullanamadığım ince ve dar alanlara Sika marka sprey pütür uygulaması yaparak bizce bu uygulamaya son noktayı koymuş olduk.







5- Davlumbazların normalde 11 tane T25 vidası olması gerekiyor ama daha önce söken sevgili ustalarımız (!) sadece 4 tanesini takmış, bir iki yere de akıllı vida müdahalesinde bulunmuştu. Ben servisten olması gerektiği sayıda orijinal vidasından alıp davlumbazları söktüğümden daha sağlam şekilde takmaya çalıştım. Eğer vakit kalırsa benzer operasyonu ön çamurluklar içinde yapmayı planlıyoruz.




2- Ön Panjurun Boyanması ile Kromların Parlatılması
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik, Motip parlak vernik
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Aracın ön panjuru bizden önceki sahibi zamanında bir darbe almış ve tamir edilmiş. Ancak aradan geçen zaman sebebiyle macunla tamir edilen yerden boya atmaya başlamış ve alttan beyaz astar ortaya çıkmıştı. Ben de bu görüntüden kurtulmak adına ne kadar kötü bir sonuç elde edebilirim diyerek panjuru boyamaya karar verdim. İlk işimiz araçtan söküp eve taşınmak oldu.



2- Panjuru eve getirdikten sonra hem logo hem de krom çerçeveyi ayırarak daha rahat çalışmak istedim. Ameliyat masasında lokal anestezi ile bu operasyonu kısa sürede hallettik :) Ardından tüm parçaları 1:10 AF Verso ile fırçalayıp boya öncesi temizliği yaptım.





3- İşe bildiğim yerden başlayayım diyerek önce krom kısımları parlatmaya karar verdim. İlk olarak AutoGLYM'in Metal Polish'i ile kromlara gireyim dedim ama sonradan farkettim kı bu parçalar plastik üzeri krom kaplama aslında. Hal öyle olunca Metal Polish ağır gelir belki diyerek elimde olan Menzerna 2500'i Befar'ın orta sertlikteki turuncu pediyle işe devam ettim. Niyetim sadece yüzeydeki oksidasyonu almaktı o yüzden sıfırı çizik hedefiyle hareket etmedim. Kendimce tatmin olduğum noktada uygulamayı bıraktım. Koruma olarak elimde Soft99 Authentic olduğu için onu uygulayıp krom parlatma kısmına nokta koymuş oldum.






4- Ardından başladık benim için asıl stresli olan iş olan boyaya. Önce tüm panjuru elimden geldiği kadar keçe ile sildim. Akabinde Dyo yüzey temizleme tineri ile panjuru silip balkonda hazırladığım boya kabinine parçayı aldım. İlk olarak plastik astar uygulayıp 1 saat kadar bekledim. Ardından her kat arasında 30 dakika bekleyerek Motip mat siyah boya ile 3 kat boya uyguladım. Panjurun birçok girintili-çıkıntılı yüzeyi olması beni epeyce zorladı diyebilirim. Ayrıca eski macundan kaynaklı bir iki yerde yüzey çok pürüzsüz olmadı ama macun işine girmekten çekindiğim için şimdilik bu haliyle devam ettim.








5- Son kat boyanın ardından 20 dakika kadar bekleyip vernik uygulaması yaptım. Ancak bu noktada ufak bir iş kazası yaşadım diyebilirim. Ben panjurların tamamında mat vernik kullanmayı düşünüyordum, orijinale en yakın görüntüyü öyle elde edebileceğimi düşünerek ama dikkatsizliği sebebiyle panjura parlak vernik sıkmışım. Bu sebeple benim hayal ettiğim OEM görüntüden maalesef bir tık uzaklaştık diyebilirim. Öte yandan babam bu halini daha çok sevdi ve günün sonunda araç onun olduğu için benim içinde çok problem olmadı :)



6- Geliyoruz adım adım finale. Panjuru tekrar ameliyat masasına alıp krom parçalar ile ızgarayı birleştirdim ve montaj öncesi son haline gelmiş oldu. Gerisi arabaya inip olması gerektiği gibi panjuru takmak oldu. İşte finaldeki halimiz:







3- Sis Farlarının Temizlenmesi
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik,
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Belki ön ızgara montajının son fotoğraflarından göreceğiniz üzere arabanın bir yerlerini takarken başka yerlerini sökmeden duramıyorum :)Üst ızgarayı yenileyince ee biraz da boya işinde bir şeyler yapabildiğimi görünce dedim alt taraftaki orta ızgara, sis ızgaraları ve sis farlarını sökeyim onları da bir temizleyeyim. Hal böyle olunca başladım yine sökerek işe başlamaya.



2- Sökerken görüyoruz ki canım ustalarımız (!) yine plastik parçaları tırnaklarından oturtmak yerine akıllı vida kullanarak montaj yamayı tercih etmiş.



3- Ardından tüm parçaları artık ritüel haline gelen 1:10 AF Verso ile fırçalayıp alıyorum tezgaha. Alt orta panjurun da bir krom çerçevesi olduğu için onu da tıpkı ön üst panjurda olduğu gibi birbirinden ayırıp rahat çalışmayı tercih ettim. Boya ve krom temizliği noktasında üst panjur ile aynı adımları izlediğim için tekrara düşmemek adına sadece birkaç fotoğraf paylaşıyorum. Ancak farklı olarak bu parçalarda benim niyetim olan mat vernik ile son dokunuşu yaptım.








4- Gelelim uygulamaya adını veren sis farlarını temizlemeye. Arabayı ne zaman yıkasam sis farlarının mat ve kirli duruşu gözüme batardı. Eve çıkarınca gördüm ki her iki far da orijinal ve 2002 model. Hal böyle olunca sanıyorum camın kasayla birleştiği noktadaki contalardaki yıpranma sebebiyle içine zamanla toz ve az miktar su girip leke yapmış. Önce ön camı kasadan ayırabilir miyim diye bir bakındım ama olmayacağını görünce olduğu kadar deyip farın içine nemli bir bez sokuşturup içten temizlemeye çalıştım. Daha ilk temasta dahi farın iç kısmının ne kadar kirli olduğu ortaya çıktı. Camların iç kısmı tamamen temiz oluncaya kadar işlemi tekrarladım. Camların ön kısmına ise elimde olan PlastX uygulayarak bir miktar canlandırmaya çalıştım.








5- Akabinde ampulleri de silip sis farlarını tekrar topladım. Ön alt panjurun krom çerçevesini de takıp arabanın başında aldım soluğu :) Tüm parçaların montajı olması gerektiği gibi yapılıp finale ulaştık. Kromların canlanmasıyla ön plakalık iyice gözüme batmaya başladı. Tampon boyanacağı için şimdilik dokunmadım ama boya sonrasında plakalık iptali de yapılacak. Sanıyorum asıl o zaman gerçek finali görmüş oluruz.




 
Son düzenleme:

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
Katılım
16 Ara 2017
Mesajlar
725
Beğeniler
2,143
Yaş
29
İl
İstanbul/Kayseri
4- Silecek Kollarının Boyanması

Kullanılan Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip parlak siyah boya, Motip parlak vernik

1- Evet ön sis farlarını takmak için arabaya indim ama eve elim boş dönmek olmazdı. Arabanın ön yüzünde gözüme panjurlardan sonra F gözüme en çok batan parça boyası atan silecek kollarıydı ve tam zamanı diyerek başladım silecek kollarını sökmeye Eve getirip 1:10 AF Verso uygulaması ardından boya için hazırlık yapmaya başladım. Panjurlar ile benzer adımları izleyerek boya aşamasını tamamladım. Farklı olarak parçaların metal olması sebebiyle parlak siyah & parlak vernik ikilisini tercih ettim. Son olarak Soft99 Authentic uygulayıp montajını öyle yaptım.





2- Bu kadar yapmışken eksikleri tamamlamasak olmazdı diyerek servisten hem silecek kollarının klipslerini hem de eksik olan vida kapaklarının yenilerini sipariş ettim. Montajı yaparken onları da kullanarak olabildiğince orijinal bir görünüm yakalamaya çalıştım.






Maalesef bu parçaların araç üzerindeki final fotoğraflarını çekmemişim ama dış detay uygulamaları yaparken bu bölümün detay fotoğraflarını mutlaka çekip eklerim.

5- Torpido Kapağındaki Çatlağın Onarımı ile Araca AUX Bağlantısı Yapılması
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Audi A4 8E kasa için üretilen torpido kapağı tamir kiti
4- Aux bağlantı ara birimi
5- Bez bant

1- A4'lerin 8E olarak numaralandırılan B6 ve B7 kasalarında kronik olarak torpido kapağının menteşe kısmından çatlaması söz konusu. Aslında bu çatlamaya sebep olan şey torpido kapağının sadece sağ menteşesine bağlı olan süspansiyon sistemi. Kapağın aşağı yavaşça inmesini sağlayan süspansiyon sadece sağ menteşede bulunduğu için zamanla kapağın çapraz şekilde esnemesine ve ilk zorlandığında da sağ menteşenin çatlamasına sebep oluyor. Bu kış havalimanı girişinde torpidoyu hızlı açmak isterken zorlamamız sonucu biz de bu çatlak sorunuyla karşılaşmış olduk. Öncelikle menteşe tamir kitini edinerek işe başladık. Akabinde ise tüm torpido sistemini sökerek eve taşıdım



2- Önce tüm torpidoyu Verso ile elden geçirdim. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere torpidonun iç kısmı kadife kaplı ama kapağın iç kısmı soft kaplama diye tabir edilen siyah dokuya sahip ve zamanla bizim kapakta da bolca çizik oluşmuş durumda. Bu kısım için ne yapabilirim halen arayış içindeyim.

3- Ardından tamir kitini çatlak olan ayağa uygun bir biçimde montajlayıp işimizi bitiriyoruz ama torpidoyu bu kadar sökmüşken işi burada bırakmak istemedim. Bizim araçta 9 hoparlör, 1 subwoofer ve 1 amfiden oluşan ve Audi'nin o dönem Bose Basic olarak adlandırdığı bir ses sistemi mevcut. Ancak gel gelelim aracın ana ünitesi kasetçalar, torpido içinde ise 6'lı CD Changer mevcut. Günümüzde ne kaset ne CD pratik bir müzik dinleme yolu olmadığından uzun zamandır FM ile idare ediyorduk. Gerçi babam TRT Türkü'den oldukça memnun ama ben Bose sisteme daha fazla ihanet etmek istemediğimden aracın kendi teybine uyumlu bir Aux kiti satın aldım. Montaj öncesinde kitin içindeki tüm kabloları bez bant ile sararak orijinale en yakın montajı yapmaya çalıştım.







4- Torpidonun arka kısmından teybe kadar CD Changer kablo tertibatını takip ederek ulaştım ve torpido gözü içine de kablonun uç kısmını gizledim. Yıllardır bas tiz çalmayı unutan sisteme yarım saat kadar her türden parça göndererek pasını atmaya çalıştım

Epey uzun süren mesajımı sıkılmadan okuyan, hatta okumayıp sadece resimlere dahi bakan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Gelelim en başta söylediğim kötü haberi vermeye. Maalesef ben tavan temizliği yaptıktan yaklaşık 12 gün sonra tavan döşemesi komple sarktı. Neredeyse hiç ıslatmamama rağmen bu kasalarda biraz da kronik sorun olması sebebiyle böyle bir nazarlık ile karşı karşıya kaldık. Arabanın boya işlemleri yapılırken bu soruna da bir çare arayacağız gibi. Şimdilik bu konuyla ilgili araştırmalarım da devam ediyor. Tavandaki bu sarkma sebebiyle iç kısımdaki detay işlerime biraz ara verdim. İnşallah döşeme onarımı sonrası yeni bir motivasyonla kaldığımız yerden devam



Peki sırada neler var?
1-
Motor ve şanzuman alt muhafalarının fiberglass ile tamiri,
2- Ön-Arka tampon ile arka sol çamurluktaki boya hatasının giderilmesi, ( bu beni aşan bir konu ama sanırım yine forum içinde bu sorunu halledeceğiz gibi. Babadan onay koparırsak detaylarını paylaşacağım inşallah)
3- Kapın alt çıtalarının sökülerek temizlenmesi,
4- Komple dış detay ve motor temizliği,
5- Ön farlara katarakt operasyonu ile far merceklerinin içten temizliği.
 

calimera

Çaylak Detaycı
Üye
Katılım
29 Ara 2019
Mesajlar
38
Beğeniler
59
Yaş
34
Bu ne güzel bir anlatım, okurken roman okur gibi hiç sıkılmadan takip ettim. yapılan çalışma da alkışlanacak cinsten. Hayırlı evlat böyle olunuyopr demek ki :)
 

onurçiko

Master
Moderator
Site Kurucusu
Katılım
27 Eki 2017
Mesajlar
7,870
Beğeniler
20,330
Yaş
45
İl
antalya
Ellerine sağlık, efsane bir uygulama, bir uygulama da değil artık tamamen bir restorasyon oldu. Fabrika ayarlarından iyi oldu araç. Şu temiz davlumbazları görünce içimin yağlarıda bir akıverdi
Tavanın sarkmasıda nazarlık olmuş artık, vesile ile onuda sağlamlaştırırsın. Devamını ve bitmiş halini çok merakla bekliyorum.
 

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
Katılım
12 May 2018
Mesajlar
3,037
Beğeniler
7,653
Yaş
32
İl
Kayseri
Hacı ellerine sağlık tavana ne olmuş öyle ilk halinde bişi yoktu, sonradan neden bırakmış. Üzüldüm şimdi.
Benim ibizada da aynısı olmuştu en azından potluğu almak için raptiyeledim direk. Çok sırıtmasını engellemiştim.
Şahane oluyor uygulamalar
 

Noname

Yasaklı Üye
Yasaklı Üye
Katılım
17 Nis 2019
Mesajlar
1,925
Beğeniler
6,083
2 haftaya yaklaşan aradan sonra herkese yeniden merhaba. Uygulamalara birkaç sağlık sorunu sebebiyle bir süre ara vermiş olsak da son haftayla beraber kaldığımız yerden devam etmeye başladık. 4 Temmuz'da yapılacak YDS sınavıyla beraber artık İstanbul yolculuğu başlayacak benim için, bu sebeple babama kafamdaki tüm projeleri bitirmiş şekilde teslim etmek istiyorum aracı. Bu sebeple önümüzdeki günler epey hareketli geçecek gibi :)

Gelelim neler yaptığımıza. Öncelikle nazarlık diyebileceğim bir sorunumuz var ki bunu en sona saklıyorum, Detay anlamında ise pek bir şey katamadım, daha ziyade minik restorasyonlarla geçti bu hafta. Bahsettiğim ufak aksiliğin giderilmesi sonrasına bıraktım kalan detay işlerini. Neler yaptığımıza gelince:

1- Arka çamurluk içlerinin Bitüself ile kaplanması,
2- Ön panjurun boyanması ile kromların parlatılması,
3- Sis farlarının temizlenmesi,
4- Silecek kollarının boyanması,
5- Torpido kapağında olan bir çatlağın onarımı ile araca AUX bağlantısı yapılması,

Uygulamaları nispeten hızlı yapmaya çalıştığım için fotoğraf anlamında çok bereketli bir mesaj olmayacak ama yinede akışın bozulmaması için paylaşmadan geçmeyeyim dedim. Şimdi geçelim neler yaptığımıza:

1- Arka Çamurluk İçlerinin Bitüself ile Kaplanması
Kullanılan Malzemeler:

1- Sonax Turuncu ve AF Verso karışımı
2- VP detay fırçaları
3- Bitüself
4- Sika sprey pütür

Bagaj havuzu ve döşemesini temizlediğim mesajda da belirttiğim üzere aracın bagaj kısmına bir yerlerden toz hatta neredeyse kum girdiğini fark ettik. Bagaj içinden yaptığımız kontrollerde herhangi bir açıklık bulamayınca arka çamurluk davlumbazlarını söküp bir de oradaki tapaları kontrol edelim dedik ama 9 tapanın tamamının yerinde ve gayet sıkı olduğunu görünce tozun nereden girdiğini bir türlü anlayamadık. (2 gün önce tozun girdiği yeri fark ettik ama biz yalıtım işini yapalı 10 gün olmuştu bile:)) Bunun üzerine arka çamurluk içlerini tamamen Bitüself ile kaplayarak toz her nereden giriyorsa önünü keselim dedik ve başladık söküp dağıtmaya :taraa: Aracın dış detay işlerine henüz girişmediğim için görebileceğiniz her yer epey kirli olacak şimdiden uyarayım :)

1- Tekerleri sökerek davlumbazları dışarı aldık. Akabinde Sonax Turuncu ve Af Verso ile yaptığım bir garip karışım ve VP fırçalar ile çamurluk içlerini temizlemeye çalıştım.







2- Bazı kısımlarda yüzeysel paslar vardı, onlara müdahale etmeden geçmeyelim dedik ve 180 numara zımpara ile pas izlerinden olabildiğince kurtarmaya çalıştım. Aracın yaşı itibariyle önümüzdeki 5 yıl içinde bu bölgelerden bir onarım isteyeceği kesin gibi görünüyor.



3- Sonra başladık ölçü alıp Bitüselfi yapıştırmaya. Aslında bir çatı izolasyon malzemesi olduğu ve otomobilde kullanmanın pek de doğru olmadığını biliyorum ama aracın dış kısmından yapacağımız ve ses izolasyonu konusunda bir beklentimiz olmadığı için yapmakta bir mahsur görmedik. 10cm x 10m ölçülerindeki rulolardan 2 tane almıştım ve birini tamamen diğerini ise yarısına kadar kullanarak iki çamurluk içini olabildiğince iyi bir şekilde kaplamaya gayret ettim. Eğimin fazla olduğu yerlerde ısı tabancası ile Bitülsefi ısıtarak form vermeye çalıştım. İlk kez uygulama yaptığım için çok çok iyi bir işçilik olduğunu iddia edemem :) Özellikle davlumbaz vidalarının denk geleceği kısımları kapatmamak için uğraşmak epey yordu diyebilirim.






4- Elimizden geldiğince Bitüself kapladıktan sonra hem bantların birleşim yerlerine hem de Bitüself kullanamadığım ince ve dar alanlara Sika marka sprey pütür uygulaması yaparak bizce bu uygulamaya son noktayı koymuş olduk.







5- Davlumbazların normalde 11 tane T25 vidası olması gerekiyor ama daha önce söken sevgili ustalarımız (!) sadece 4 tanesini takmış, bir iki yere de akıllı vida müdahalesinde bulunmuştu. Ben servisten olması gerektiği sayıda orijinal vidasından alıp davlumbazları söktüğümden daha sağlam şekilde takmaya çalıştım. Eğer vakit kalırsa benzer operasyonu ön çamurluklar içinde yapmayı planlıyoruz.




2- Ön Panjurun Boyanması ile Kromların Parlatılması
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik, Motip parlak vernik
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Aracın ön panjuru bizden önceki sahibi zamanında bir darbe almış ve tamir edilmiş. Ancak aradan geçen zaman sebebiyle macunla tamir edilen yerden boya atmaya başlamış ve alttan beyaz astar ortaya çıkmıştı. Ben de bu görüntüden kurtulmak adına ne kadar kötü bir sonuç elde edebilirim diyerek panjuru boyamaya karar verdim. İlk işimiz araçtan söküp eve taşınmak oldu.



2- Panjuru eve getirdikten sonra hem logo hem de krom çerçeveyi ayırarak daha rahat çalışmak istedim. Ameliyat masasında lokal anestezi ile bu operasyonu kısa sürede hallettik :) Ardından tüm parçaları 1:10 AF Verso ile fırçalayıp boya öncesi temizliği yaptım.





3- İşe bildiğim yerden başlayayım diyerek önce krom kısımları parlatmaya karar verdim. İlk olarak AutoGLYM'in Metal Polish'i ile kromlara gireyim dedim ama sonradan farkettim kı bu parçalar plastik üzeri krom kaplama aslında. Hal öyle olunca Metal Polish ağır gelir belki diyerek elimde olan Menzerna 2500'i Befar'ın orta sertlikteki turuncu pediyle işe devam ettim. Niyetim sadece yüzeydeki oksidasyonu almaktı o yüzden sıfırı çizik hedefiyle hareket etmedim. Kendimce tatmin olduğum noktada uygulamayı bıraktım. Koruma olarak elimde Soft99 Authentic olduğu için onu uygulayıp krom parlatma kısmına nokta koymuş oldum.






4- Ardından başladık benim için asıl stresli olan iş olan boyaya. Önce tüm panjuru elimden geldiği kadar keçe ile sildim. Akabinde Dyo yüzey temizleme tineri ile panjuru silip balkonda hazırladığım boya kabinine parçayı aldım. İlk olarak plastik astar uygulayıp 1 saat kadar bekledim. Ardından her kat arasında 30 dakika bekleyerek Motip mat siyah boya ile 3 kat boya uyguladım. Panjurun birçok girintili-çıkıntılı yüzeyi olması beni epeyce zorladı diyebilirim. Ayrıca eski macundan kaynaklı bir iki yerde yüzey çok pürüzsüz olmadı ama macun işine girmekten çekindiğim için şimdilik bu haliyle devam ettim.








5- Son kat boyanın ardından 20 dakika kadar bekleyip vernik uygulaması yaptım. Ancak bu noktada ufak bir iş kazası yaşadım diyebilirim. Ben panjurların tamamında mat vernik kullanmayı düşünüyordum, orijinale en yakın görüntüyü öyle elde edebileceğimi düşünerek ama dikkatsizliği sebebiyle panjura parlak vernik sıkmışım. Bu sebeple benim hayal ettiğim OEM görüntüden maalesef bir tık uzaklaştık diyebilirim. Öte yandan babam bu halini daha çok sevdi ve günün sonunda araç onun olduğu için benim içinde çok problem olmadı :)



6- Geliyoruz adım adım finale. Panjuru tekrar ameliyat masasına alıp krom parçalar ile ızgarayı birleştirdim ve montaj öncesi son haline gelmiş oldu. Gerisi arabaya inip olması gerektiği gibi panjuru takmak oldu. İşte finaldeki halimiz:







3- Sis Farlarının Temizlenmesi
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik,
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Belki ön ızgara montajının son fotoğraflarından göreceğiniz üzere arabanın bir yerlerini takarken başka yerlerini sökmeden duramıyorum :)Üst ızgarayı yenileyince ee biraz da boya işinde bir şeyler yapabildiğimi görünce dedim alt taraftaki orta ızgara, sis ızgaraları ve sis farlarını sökeyim onları da bir temizleyeyim. Hal böyle olunca başladım yine sökerek işe başlamaya.



2- Sökerken görüyoruz ki canım ustalarımız (!) yine plastik parçaları tırnaklarından oturtmak yerine akıllı vida kullanarak montaj yamayı tercih etmiş.



3- Ardından tüm parçaları artık ritüel haline gelen 1:10 AF Verso ile fırçalayıp alıyorum tezgaha. Alt orta panjurun da bir krom çerçevesi olduğu için onu da tıpkı ön üst panjurda olduğu gibi birbirinden ayırıp rahat çalışmayı tercih ettim. Boya ve krom temizliği noktasında üst panjur ile aynı adımları izlediğim için tekrara düşmemek adına sadece birkaç fotoğraf paylaşıyorum. Ancak farklı olarak bu parçalarda benim niyetim olan mat vernik ile son dokunuşu yaptım.








4- Gelelim uygulamaya adını veren sis farlarını temizlemeye. Arabayı ne zaman yıkasam sis farlarının mat ve kirli duruşu gözüme batardı. Eve çıkarınca gördüm ki her iki far da orijinal ve 2002 model. Hal böyle olunca sanıyorum camın kasayla birleştiği noktadaki contalardaki yıpranma sebebiyle içine zamanla toz ve az miktar su girip leke yapmış. Önce ön camı kasadan ayırabilir miyim diye bir bakındım ama olmayacağını görünce olduğu kadar deyip farın içine nemli bir bez sokuşturup içten temizlemeye çalıştım. Daha ilk temasta dahi farın iç kısmının ne kadar kirli olduğu ortaya çıktı. Camların iç kısmı tamamen temiz oluncaya kadar işlemi tekrarladım. Camların ön kısmına ise elimde olan PlastX uygulayarak bir miktar canlandırmaya çalıştım.








5- Akabinde ampulleri de silip sis farlarını tekrar topladım. Ön alt panjurun krom çerçevesini de takıp arabanın başında aldım soluğu :) Tüm parçaların montajı olması gerektiği gibi yapılıp finale ulaştık. Kromların canlanmasıyla ön plakalık iyice gözüme batmaya başladı. Tampon boyanacağı için şimdilik dokunmadım ama boya sonrasında plakalık iptali de yapılacak. Sanıyorum asıl o zaman gerçek finali görmüş oluruz.




Tüm uygukamalar ayri ayri cik guzel elinize saglik. Bituself isinden de anlamam ama gordugum kadariyla gayet guzel her noktayi kapatacak sekilde kaplamissiniz.

Bu kadar sök tak herkesin harcı degil cogumuza cesaret veren psylasimlariniz icin tesekkur ederim.

Davlumbaz sokme isine ben de bir bakayim, hep üstten temizliyoruz alti kim bilir nasil :)

Yds ve ardindan Istanbul demissiniz, devamli bir gelis mi olacak?
 

Shirb13

Uzman Detaycı
Üye
Katılım
5 Ara 2019
Mesajlar
979
Beğeniler
4,170
İl
Tekirdağ
2 haftaya yaklaşan aradan sonra herkese yeniden merhaba. Uygulamalara birkaç sağlık sorunu sebebiyle bir süre ara vermiş olsak da son haftayla beraber kaldığımız yerden devam etmeye başladık. 4 Temmuz'da yapılacak YDS sınavıyla beraber artık İstanbul yolculuğu başlayacak benim için, bu sebeple babama kafamdaki tüm projeleri bitirmiş şekilde teslim etmek istiyorum aracı. Bu sebeple önümüzdeki günler epey hareketli geçecek gibi :)

Gelelim neler yaptığımıza. Öncelikle nazarlık diyebileceğim bir sorunumuz var ki bunu en sona saklıyorum, Detay anlamında ise pek bir şey katamadım, daha ziyade minik restorasyonlarla geçti bu hafta. Bahsettiğim ufak aksiliğin giderilmesi sonrasına bıraktım kalan detay işlerini. Neler yaptığımıza gelince:

1- Arka çamurluk içlerinin Bitüself ile kaplanması,
2- Ön panjurun boyanması ile kromların parlatılması,
3- Sis farlarının temizlenmesi,
4- Silecek kollarının boyanması,
5- Torpido kapağında olan bir çatlağın onarımı ile araca AUX bağlantısı yapılması,

Uygulamaları nispeten hızlı yapmaya çalıştığım için fotoğraf anlamında çok bereketli bir mesaj olmayacak ama yinede akışın bozulmaması için paylaşmadan geçmeyeyim dedim. Şimdi geçelim neler yaptığımıza:

1- Arka Çamurluk İçlerinin Bitüself ile Kaplanması
Kullanılan Malzemeler:

1- Sonax Turuncu ve AF Verso karışımı
2- VP detay fırçaları
3- Bitüself
4- Sika sprey pütür

Bagaj havuzu ve döşemesini temizlediğim mesajda da belirttiğim üzere aracın bagaj kısmına bir yerlerden toz hatta neredeyse kum girdiğini fark ettik. Bagaj içinden yaptığımız kontrollerde herhangi bir açıklık bulamayınca arka çamurluk davlumbazlarını söküp bir de oradaki tapaları kontrol edelim dedik ama 9 tapanın tamamının yerinde ve gayet sıkı olduğunu görünce tozun nereden girdiğini bir türlü anlayamadık. (2 gün önce tozun girdiği yeri fark ettik ama biz yalıtım işini yapalı 10 gün olmuştu bile:)) Bunun üzerine arka çamurluk içlerini tamamen Bitüself ile kaplayarak toz her nereden giriyorsa önünü keselim dedik ve başladık söküp dağıtmaya :taraa: Aracın dış detay işlerine henüz girişmediğim için görebileceğiniz her yer epey kirli olacak şimdiden uyarayım :)

1- Tekerleri sökerek davlumbazları dışarı aldık. Akabinde Sonax Turuncu ve Af Verso ile yaptığım bir garip karışım ve VP fırçalar ile çamurluk içlerini temizlemeye çalıştım.







2- Bazı kısımlarda yüzeysel paslar vardı, onlara müdahale etmeden geçmeyelim dedik ve 180 numara zımpara ile pas izlerinden olabildiğince kurtarmaya çalıştım. Aracın yaşı itibariyle önümüzdeki 5 yıl içinde bu bölgelerden bir onarım isteyeceği kesin gibi görünüyor.



3- Sonra başladık ölçü alıp Bitüselfi yapıştırmaya. Aslında bir çatı izolasyon malzemesi olduğu ve otomobilde kullanmanın pek de doğru olmadığını biliyorum ama aracın dış kısmından yapacağımız ve ses izolasyonu konusunda bir beklentimiz olmadığı için yapmakta bir mahsur görmedik. 10cm x 10m ölçülerindeki rulolardan 2 tane almıştım ve birini tamamen diğerini ise yarısına kadar kullanarak iki çamurluk içini olabildiğince iyi bir şekilde kaplamaya gayret ettim. Eğimin fazla olduğu yerlerde ısı tabancası ile Bitülsefi ısıtarak form vermeye çalıştım. İlk kez uygulama yaptığım için çok çok iyi bir işçilik olduğunu iddia edemem :) Özellikle davlumbaz vidalarının denk geleceği kısımları kapatmamak için uğraşmak epey yordu diyebilirim.






4- Elimizden geldiğince Bitüself kapladıktan sonra hem bantların birleşim yerlerine hem de Bitüself kullanamadığım ince ve dar alanlara Sika marka sprey pütür uygulaması yaparak bizce bu uygulamaya son noktayı koymuş olduk.







5- Davlumbazların normalde 11 tane T25 vidası olması gerekiyor ama daha önce söken sevgili ustalarımız (!) sadece 4 tanesini takmış, bir iki yere de akıllı vida müdahalesinde bulunmuştu. Ben servisten olması gerektiği sayıda orijinal vidasından alıp davlumbazları söktüğümden daha sağlam şekilde takmaya çalıştım. Eğer vakit kalırsa benzer operasyonu ön çamurluklar içinde yapmayı planlıyoruz.




2- Ön Panjurun Boyanması ile Kromların Parlatılması
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik, Motip parlak vernik
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Aracın ön panjuru bizden önceki sahibi zamanında bir darbe almış ve tamir edilmiş. Ancak aradan geçen zaman sebebiyle macunla tamir edilen yerden boya atmaya başlamış ve alttan beyaz astar ortaya çıkmıştı. Ben de bu görüntüden kurtulmak adına ne kadar kötü bir sonuç elde edebilirim diyerek panjuru boyamaya karar verdim. İlk işimiz araçtan söküp eve taşınmak oldu.



2- Panjuru eve getirdikten sonra hem logo hem de krom çerçeveyi ayırarak daha rahat çalışmak istedim. Ameliyat masasında lokal anestezi ile bu operasyonu kısa sürede hallettik :) Ardından tüm parçaları 1:10 AF Verso ile fırçalayıp boya öncesi temizliği yaptım.





3- İşe bildiğim yerden başlayayım diyerek önce krom kısımları parlatmaya karar verdim. İlk olarak AutoGLYM'in Metal Polish'i ile kromlara gireyim dedim ama sonradan farkettim kı bu parçalar plastik üzeri krom kaplama aslında. Hal öyle olunca Metal Polish ağır gelir belki diyerek elimde olan Menzerna 2500'i Befar'ın orta sertlikteki turuncu pediyle işe devam ettim. Niyetim sadece yüzeydeki oksidasyonu almaktı o yüzden sıfırı çizik hedefiyle hareket etmedim. Kendimce tatmin olduğum noktada uygulamayı bıraktım. Koruma olarak elimde Soft99 Authentic olduğu için onu uygulayıp krom parlatma kısmına nokta koymuş oldum.






4- Ardından başladık benim için asıl stresli olan iş olan boyaya. Önce tüm panjuru elimden geldiği kadar keçe ile sildim. Akabinde Dyo yüzey temizleme tineri ile panjuru silip balkonda hazırladığım boya kabinine parçayı aldım. İlk olarak plastik astar uygulayıp 1 saat kadar bekledim. Ardından her kat arasında 30 dakika bekleyerek Motip mat siyah boya ile 3 kat boya uyguladım. Panjurun birçok girintili-çıkıntılı yüzeyi olması beni epeyce zorladı diyebilirim. Ayrıca eski macundan kaynaklı bir iki yerde yüzey çok pürüzsüz olmadı ama macun işine girmekten çekindiğim için şimdilik bu haliyle devam ettim.








5- Son kat boyanın ardından 20 dakika kadar bekleyip vernik uygulaması yaptım. Ancak bu noktada ufak bir iş kazası yaşadım diyebilirim. Ben panjurların tamamında mat vernik kullanmayı düşünüyordum, orijinale en yakın görüntüyü öyle elde edebileceğimi düşünerek ama dikkatsizliği sebebiyle panjura parlak vernik sıkmışım. Bu sebeple benim hayal ettiğim OEM görüntüden maalesef bir tık uzaklaştık diyebilirim. Öte yandan babam bu halini daha çok sevdi ve günün sonunda araç onun olduğu için benim içinde çok problem olmadı :)



6- Geliyoruz adım adım finale. Panjuru tekrar ameliyat masasına alıp krom parçalar ile ızgarayı birleştirdim ve montaj öncesi son haline gelmiş oldu. Gerisi arabaya inip olması gerektiği gibi panjuru takmak oldu. İşte finaldeki halimiz:







3- Sis Farlarının Temizlenmesi
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip mat siyah boya, Motip mat vernik,
6- Menzerna 2500
7- Soft99 Authentic

1- Belki ön ızgara montajının son fotoğraflarından göreceğiniz üzere arabanın bir yerlerini takarken başka yerlerini sökmeden duramıyorum :)Üst ızgarayı yenileyince ee biraz da boya işinde bir şeyler yapabildiğimi görünce dedim alt taraftaki orta ızgara, sis ızgaraları ve sis farlarını sökeyim onları da bir temizleyeyim. Hal böyle olunca başladım yine sökerek işe başlamaya.



2- Sökerken görüyoruz ki canım ustalarımız (!) yine plastik parçaları tırnaklarından oturtmak yerine akıllı vida kullanarak montaj yamayı tercih etmiş.



3- Ardından tüm parçaları artık ritüel haline gelen 1:10 AF Verso ile fırçalayıp alıyorum tezgaha. Alt orta panjurun da bir krom çerçevesi olduğu için onu da tıpkı ön üst panjurda olduğu gibi birbirinden ayırıp rahat çalışmayı tercih ettim. Boya ve krom temizliği noktasında üst panjur ile aynı adımları izlediğim için tekrara düşmemek adına sadece birkaç fotoğraf paylaşıyorum. Ancak farklı olarak bu parçalarda benim niyetim olan mat vernik ile son dokunuşu yaptım.








4- Gelelim uygulamaya adını veren sis farlarını temizlemeye. Arabayı ne zaman yıkasam sis farlarının mat ve kirli duruşu gözüme batardı. Eve çıkarınca gördüm ki her iki far da orijinal ve 2002 model. Hal böyle olunca sanıyorum camın kasayla birleştiği noktadaki contalardaki yıpranma sebebiyle içine zamanla toz ve az miktar su girip leke yapmış. Önce ön camı kasadan ayırabilir miyim diye bir bakındım ama olmayacağını görünce olduğu kadar deyip farın içine nemli bir bez sokuşturup içten temizlemeye çalıştım. Daha ilk temasta dahi farın iç kısmının ne kadar kirli olduğu ortaya çıktı. Camların iç kısmı tamamen temiz oluncaya kadar işlemi tekrarladım. Camların ön kısmına ise elimde olan PlastX uygulayarak bir miktar canlandırmaya çalıştım.








5- Akabinde ampulleri de silip sis farlarını tekrar topladım. Ön alt panjurun krom çerçevesini de takıp arabanın başında aldım soluğu :) Tüm parçaların montajı olması gerektiği gibi yapılıp finale ulaştık. Kromların canlanmasıyla ön plakalık iyice gözüme batmaya başladı. Tampon boyanacağı için şimdilik dokunmadım ama boya sonrasında plakalık iptali de yapılacak. Sanıyorum asıl o zaman gerçek finali görmüş oluruz.




4- Silecek Kollarının Boyanması

Kullanılan Malzemeler:
1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Keçe
4- Dyo Yüzey Temizleme Tineri
5- Dyo plastik astar, Motip parlak siyah boya, Motip parlak vernik

1- Evet ön sis farlarını takmak için arabaya indim ama eve elim boş dönmek olmazdı. Arabanın ön yüzünde gözüme panjurlardan sonra F gözüme en çok batan parça boyası atan silecek kollarıydı ve tam zamanı diyerek başladım silecek kollarını sökmeye Eve getirip 1:10 AF Verso uygulaması ardından boya için hazırlık yapmaya başladım. Panjurlar ile benzer adımları izleyerek boya aşamasını tamamladım. Farklı olarak parçaların metal olması sebebiyle parlak siyah & parlak vernik ikilisini tercih ettim. Son olarak Soft99 Authentic uygulayıp montajını öyle yaptım.





2- Bu kadar yapmışken eksikleri tamamlamasak olmazdı diyerek servisten hem silecek kollarının klipslerini hem de eksik olan vida kapaklarının yenilerini sipariş ettim. Montajı yaparken onları da kullanarak olabildiğince orijinal bir görünüm yakalamaya çalıştım.






Maalesef bu parçaların araç üzerindeki final fotoğraflarını çekmemişim ama dış detay uygulamaları yaparken bu bölümün detay fotoğraflarını mutlaka çekip eklerim.

5- Torpido Kapağındaki Çatlağın Onarımı ile Araca AUX Bağlantısı Yapılması
Kullanılan Malzemeler:

1- 1:10 AF Verso
2- VP detay fırçaları, diş fırçası
3- Audi A4 8E kasa için üretilen torpido kapağı tamir kiti
4- Aux bağlantı ara birimi
5- Bez bant

1- A4'lerin 8E olarak numaralandırılan B6 ve B7 kasalarında kronik olarak torpido kapağının menteşe kısmından çatlaması söz konusu. Aslında bu çatlamaya sebep olan şey torpido kapağının sadece sağ menteşesine bağlı olan süspansiyon sistemi. Kapağın aşağı yavaşça inmesini sağlayan süspansiyon sadece sağ menteşede bulunduğu için zamanla kapağın çapraz şekilde esnemesine ve ilk zorlandığında da sağ menteşenin çatlamasına sebep oluyor. Bu kış havalimanı girişinde torpidoyu hızlı açmak isterken zorlamamız sonucu biz de bu çatlak sorunuyla karşılaşmış olduk. Öncelikle menteşe tamir kitini edinerek işe başladık. Akabinde ise tüm torpido sistemini sökerek eve taşıdım



2- Önce tüm torpidoyu Verso ile elden geçirdim. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere torpidonun iç kısmı kadife kaplı ama kapağın iç kısmı soft kaplama diye tabir edilen siyah dokuya sahip ve zamanla bizim kapakta da bolca çizik oluşmuş durumda. Bu kısım için ne yapabilirim halen arayış içindeyim.

3- Ardından tamir kitini çatlak olan ayağa uygun bir biçimde montajlayıp işimizi bitiriyoruz ama torpidoyu bu kadar sökmüşken işi burada bırakmak istemedim. Bizim araçta 9 hoparlör, 1 subwoofer ve 1 amfiden oluşan ve Audi'nin o dönem Bose Basic olarak adlandırdığı bir ses sistemi mevcut. Ancak gel gelelim aracın ana ünitesi kasetçalar, torpido içinde ise 6'lı CD Changer mevcut. Günümüzde ne kaset ne CD pratik bir müzik dinleme yolu olmadığından uzun zamandır FM ile idare ediyorduk. Gerçi babam TRT Türkü'den oldukça memnun ama ben Bose sisteme daha fazla ihanet etmek istemediğimden aracın kendi teybine uyumlu bir Aux kiti satın aldım. Montaj öncesinde kitin içindeki tüm kabloları bez bant ile sararak orijinale en yakın montajı yapmaya çalıştım.







4- Torpidonun arka kısmından teybe kadar CD Changer kablo tertibatını takip ederek ulaştım ve torpido gözü içine de kablonun uç kısmını gizledim. Yıllardır bas tiz çalmayı unutan sisteme yarım saat kadar her türden parça göndererek pasını atmaya çalıştım

Epey uzun süren mesajımı sıkılmadan okuyan, hatta okumayıp sadece resimlere dahi bakan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Gelelim en başta söylediğim kötü haberi vermeye. Maalesef ben tavan temizliği yaptıktan yaklaşık 12 gün sonra tavan döşemesi komple sarktı. Neredeyse hiç ıslatmamama rağmen bu kasalarda biraz da kronik sorun olması sebebiyle böyle bir nazarlık ile karşı karşıya kaldık. Arabanın boya işlemleri yapılırken bu soruna da bir çare arayacağız gibi. Şimdilik bu konuyla ilgili araştırmalarım da devam ediyor. Tavandaki bu sarkma sebebiyle iç kısımdaki detay işlerime biraz ara verdim. İnşallah döşeme onarımı sonrası yeni bir motivasyonla kaldığımız yerden devam



Peki sırada neler var?
1-
Motor ve şanzuman alt muhafalarının fiberglass ile tamiri,
2- Ön-Arka tampon ile arka sol çamurluktaki boya hatasının giderilmesi, ( bu beni aşan bir konu ama sanırım yine forum içinde bu sorunu halledeceğiz gibi. Babadan onay koparırsak detaylarını paylaşacağım inşallah)
3- Kapın alt çıtalarının sökülerek temizlenmesi,
4- Komple dış detay ve motor temizliği,
5- Ön farlara katarakt operasyonu ile far merceklerinin içten temizliği.
Hocam eline koluna sağlık, çok güzel ilerliyorsunuz, Tavan kesinlikle motivasyonunuzu bozmasın. Böyle şeyler olacak, olmadan öğrenemiyoruz. O tavanı sizi çok üzmeyecek şekilde yenilerler, pahası ise size kattığı tecrübenin yanında deve de tırnak kalacak. Belki bu yaptığınız işler size ileride çok büyük referanslar olacak.

Küçük iki noktaya değinmeden geçemeyeceğim, babadır o beğenmese de beğenmiştir :) Baba olmadan anlaşılmaz. Bu vesileyle tüm babalarımızın geçmiş babalar gününü kutlayalım :)

İkincisi herhangi bir tavanı temizlemeden önce temizlendikten sonra vereceği tepkiyi ölçme şansımız nispeten var; Tavana işaret parmağınızla orta basınç ile çizgi çekiyorsunuz. Bastırdığınız yer geri kendini toplarsa devam, yok bastırdığınız yer iz şeklinde kaldıysa ve toplamadı ise o tavana hiç bir koşulda uygulama yapmayın.
 

ffsahin

Usta Detaycı
Üye
Katılım
8 Ağu 2018
Mesajlar
862
Beğeniler
1,811
Yaş
31
İl
Kayseri
Uygulamalar üzerine koyarak devam ediyor , ellerine sağlık . Anlatım ve fotoğraflar ayrıca güzel ve yol gösterici :) .