PederMobil Audi A4 - Detay Uygulamaları ve Tamirat-Tadilat

Mentalfeed

Profesyonel Detaycı
Moderator
Emektar Detaycı
İl
Kayseri
Nihayet Kayseri'de de havaların ısınmasıyla geçtiğimiz hafta sonu kışlık-yazlık lastiklerin değişimini yaptık. Bu işlemi de aslında fotoğraflamak istiyordum ama kuzenler de gelince toplam 4 araba 16 jantı sök-tak pek halimiz kalmadı :)

Babamın aracında yaz-kış lastik değişikliği yaparken jantların zarar görmemesi için 3-4 yıl evvel bir takım daha 16' jant almıştık. Kışlıklarda kullanılacağı ve babam da çok masraf etmek istemediği için 8P kasa koduyla bilinen A3'lerin giriş seviyesi Attraction donanımında sunulan siyah jant+plastik kapak setini almayı tercih ettik. Günümüzde artık komik geliyor ama hepsi orijinal Audi olan 4 jant, 4 kapak ve 20 tane bijonu 140 liraya almıştık :halay:

Jantları arabayla beraber yıkarım diye planladığım için kapakları -annemden de banyoda temizlik yapmak için vize alarak:)- banyoda yıkamaya çalıştım. 3D Orange Degreaser'ı motor temizliğinde çok beğendiğim için kapaklarda birikmiş kirlere ne yapar acaba diyerek onun içinde mini bir test yaptım. Gelelim uygulamaya:

Malzemeler:
1- 1:5 3D Orange Degreaser
2- IKEA Tomat püskürtücü
3- Dış fırçası ve geniş uçlu boya fırçası
4- Sonax kırmızı hızlı cila
5- Eldiven
6- SFX balata spreyi (Fotoğraflarda var ama kullanmaya gerek duymadım)

İşlem Süresi:
3 Saat

Nasıl Yaptım:
1- Kirli hallerini detaylı çekemedim çünkü dokundukça her yerim fena halde kirleniyordu ama genel anlamda durum bu şekildeydi :)

2- Ardından 3D'nin tek başına nasıl bir temizlik yapacağını merak ettiğim için kendimce bir bant çekip 50:50 yapmak istedim. Sanıyorum benim için büyük ama insanlık için oldukça küçük bir adım oldu :D

3- Sonrasında yerine göre fırçaları kullanarak başladım temizlemeye. Tek başıma olduğum için bu kısımlarda pek fotoğraf çekemedim maalesef.

4- Şimdi sıra geldi durulayıp 3D'nin neler yapabildiğini görmeye. Burada amacım bir sonuca varmak değildi, muhtemelen herhangi bir APC'de agresif karışım oranı ve fırça dokunuşuyla benzer temizliği yapardı.

5- Bundan sonraki aşamalarda kalan tüm kapaklar için benzer aynı adımı uygulayarak temizliği tamamladım. Kapakların durumu pek iyi sayılmaz aslında bir boyansa fena olmaz gibi ama şimdilik planlar içinde olmayınca bu şekilde kaldırmaya karar verdim. Elimdeki Sonax Kırmızı bitmek üzereydi, ben de en azından kullanayım kalabalığı gitsin diyerek finalde hızlı cila geçtim hepsine. Tabi uzun zamandır detaysız kalınca kromdaki milimetrik yansımadan bile mutlu olduk :deli:

6- Sonbahara kadar temiz bir şekilde saklayabilmek adına tüm kapakları önce tek tek streç film ile kapladım. Akabinde ikişer ikişer sabitleyip son olarak da bir çöp poşeti içine koyup yerlerine gitmek üzere hazır hale getirdim.

Sonuç olarak yine küçük bir detay uygulamasıyla daha karantinada geçen vakti değerlendirmiş oldum. Bugünden itibaren Kayseri'de havalar oldukça ısınıyor ve bu da demek oluyor ki gelecek bölümlerde nihayet tüm araca detay yapacağımız uygulamalar gelecek :) Sabredip okuyan herkese şimdiden teşekkürler :tesekkurr:
Valla helal olsun dostum bende kışlıkları çıkarınca kenara attım duruyor hemen bir el atayım o zmn ellerine sağlık. İmrendim

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Eline sağlık kardeşim Finalleri çok çok beğendim.
Çok teşekkür ederim üstadım :)

@carking58, bey elinize saglık çok güzel olmuş sonuçlar. sonax sarı çok hoş bir parlaklık veriyor. bende evde mobilyalarda kullanıyorum.
iyi detaylar.
Çok teşekkürler, ben de Sonax'ın sarı rekli hızlı cilasından memnun kalanlardanım, bıraktığı parlaklık çok hoş. Benim tecrübeme göre uygularken biraz dikkatli davranmak gerekiyor sadece yoksa iz yapabiliyor maalesef.

Ellerine sağlık , güzel parlamış kapaklar .
Çok teşekkürler :)

Ellerinize sağlık tertemiz olmuşlar. 50/50 fotoğrafları görünce insan mutlu oluyor :)
Çok teşekkürler :) Beni de mutlu eden anlar oluyor 50:50 fotoğraflar :taraa:

Valla helal olsun dostum bende kışlıkları çıkarınca kenara attım duruyor hemen bir el atayım o zmn ellerine sağlık. İmrendim
Yeni bir detaya vesile olabildiysem ne mutlu bana, çok teşekkürler :)

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Karantina günlerinde arabadan eve ne taşıyabilirsem onlarla temizliğe devam ediyorum :) Bu seferki uygulamada arabanın torpido, bagaj ve kabindeki muhtelif saklama gözlerinde olan ne varsa eve taşıyıp hem gerekli olan-olmayanları ayırmaya hem de tekrar arabaya koyacaklarıma şöyle bir tozunu alıp öyle koyayım dedim. Tabi toz almayla başlayan macera yer yer biraz ileri gitse de genel anlamıyla şöyle bir toparlamış olduk kalanları :)

Bu temizliğin diğer bir faydası da önümüzdeki günlerde detaylı bir iç temizliğe girişmek niyetindeyim, bu vesileyle arabanın içinde ne fazlalık olan varsa eve çıkmış oldu her yer en yalın haliyle beni bekler artık :taraa:

Gelelim neler yaptığıma. Temizlik özel olarak bir eşya veya alan üzerinde olmadığı için fotoğraflar ve anlatımım da belli bir sıraya göre olmadı maalesef. Ama 3 aşağı 5 yukarı özet olarak yapılanlar şu şekilde:

Malzemeler:
1- 1:5 AF Verso
2- IKEA Tomat püskütücü şişe
3- SFX fren balata temizleyici (bu kez kullandım :) )
4- Würth HHS Gres
5- Loctite MultiSpray
6- Pirinç fırça , VP ince uçlu fırça, diş fırçası, geniş uçlu boya fırçası, CG ince detay fırçası, deri/kumaş temizlik fırçası ve sihirli sünger

İşlem Süresi:
Ben 3 günde boş kaldıkça temizlik yaptım ama toplamda yaklaşık 4,5-5 saat diyebiliriz.

Nasıl Yaptım:
Tüm eşyalar için genel anlamda Verso ile yerine göre fırça kullanarak köpürtüp ılık hatta yer yer sıcak su ile durulama yaptım. Kimi ürünü doğrudan banyoda suyun altında duruladım kimini ise sıcak suyla nemlendirdiğim bezle silerek duruladım. Maalesef elimde Sonax Matteffect dışında plastik koruyucu bir ürün olmadığından ve onu da buralarda kullanmak istemediğim için final olarak hiçbir ürün uygulamadım. Bir önceki Motorplast alımına yetişmiş olsaydım diye de epey bir keşke dedim :aglaa:

Avadanlık takımının araca takılan kısımlarına ses yapmaması ve plastik kısımların daha az aşınması için bez bant ile kendimce bir yalıtım yaptım.

Krikoyu temizledikten ve iyice kuruttuktan sonra diğer eşyalardan farklı olarak hareketli parçalarını ve özellikle de dişli kısmını yeni aldığım Würth HHS Gres ile yağladım. Sanıyorum araba üretildiğinden beri hiçbir bakım görmediği için işlemler sonrasında çalışması baya bir rahatladı.

İlk yardım çantasındaki temizliğin ardından içindeki tıbbi malzemeleri de bir gözden geçirdim. Kullanım tarihi geçmiş olan ürünlerin yenisini eczaneden temin ederek yeniledim. Her ne kadar fotoğraflarda olmasa da arabanın kendi ilk yardım seti için de benzer işlemleri yaptım.

Kendimi kaptırınca sökmeden detay olmaz diyerek içinde vida olan ne varsa içini açıp temizliğe devam ettim. :)

Son olarak özellikle bagajda taşınan eşyaları bu kadar temizliğin üstüne tozdan korumak için streç film ile kapladım.

Bonus olarak aracın arka kısmında yer alan ve aslında hiç kullanmadığımız küllüğün maalesef kırıldığını gördüm. Ona da bir el atayım diyerek eve çıkardım ve hem temizledim hem de tamirini yaptım. Yapıştırıcı olarak sanayide "İran Yapıştırıcısı" olarak bilinen bir ürün kullandım.

Ve işlem tamamlandı. Çok derli toplu bir anlatım olmadı ama yinede burada bulunsun diyerek paylaşmak istedim. Sırada eve çıkarttığım arka koltuklar ve motor kısmında yer alan tüm plastik parçalar var. Okuyan herkese şimdiden teşekkürler :tesekkurr:

Numloq

Uzman Detaycı
Moderator
İl
Denizli
Oh be hele şükür beklediğim uygulama geldi, ellerine sağlık.:mutlu: Zaten her detaycının problemi bu değilmi ? Temizliğe başlarken hemen bitiririz diyoruz, başladıkdan sonra hemen detaya inip her şeyi söküp 2 3 gün boyunca temizlik yapıyoruz. :komik::halay:

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
küçük ama keyifli detaylar olmuş,elinize sağlık :)
Çok teşekkür ederim :)

Oh be hele şükür beklediğim uygulama geldi, ellerine sağlık.:mutlu: Zaten her detaycının problemi bu değilmi ? Temizliğe başlarken hemen bitiririz diyoruz, başladıkdan sonra hemen detaya inip her şeyi söküp 2 3 gün boyunca temizlik yapıyoruz. :komik::halay:
Çok teşekkürler, karantina biraz daha devam ederse yap-boz gibi arabada sökülebilen ne varsa eve çıkaracağım diye korkuyorum kendimden :taraa:

Pro

Profesyonel Detaycı
Yönetici
Admin
Site Kurucusu
İl
.
@carking58, Ellerine sağlık,sırada neresi var sökülüp onarılıp temizlenecek yardıma gelelim :)

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Ellerine sağlık, tam detayın karşılığı küçük ama etkili çok başarılı işler yapıyorsunuz. :alkis:
Çok teşekkürler, böylesi küçük işlerle bu güzel sözleri duymak beni daha da motive ediyor açıkçası

SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

KaiZeN

Uzman Detaycı
Üye
İl
Tekirdağ
Eline sağlık hocam özellikle jant kapakları sıfır gibi olmuş, parlaklığı da gayet iyi seviyede. İncik cincik çok uğraşmışsınız sabır gerektiren işler.

carking58

Konu Sahibi ✔
Uzman Detaycı
Üye
İl
İstanbul/Kayseri
Aga bir işin içine kulak çöpü girdiyse o iş Nirvana'ya ulaşır. :cicek:

Ellerine sağlık. Çok güzel temizlik olmuş :alkis:
Kulak çöpü olmadan detay olmaz :taraa:

Ellerine sağlık böylesi temizlikler detsyın rutin zevkinin üstünde bir zevk sunuyor.
@Pro @carking58 kim nereye gidiyor:komik:
Çok teşekkürler :) Şu virüs belası olmasaydı 17 yaşında, iç-dış bej renk tam detaycı işi Audi için kurbana girer gibi ortaklaşa girmek hiç fena olmazdı :D

@carking58 eline koluna sağlık böyle adım adım ilerleyince çok daha derin ve güzel oluyor işlemler, ekmeği de bölerek yiyoruz sonuçta :D
Çok teşekkür ederim, bir yandan detay işleri bir yandan da ufak tefek tamirat tadilat derken emektarın gönlünü hoş tutmaya çalışıyoruz bakalım :)

Eline sağlık hocam özellikle jant kapakları sıfır gibi olmuş, parlaklığı da gayet iyi seviyede. İncik cincik çok uğraşmışsınız sabır gerektiren işler.
Çok teşekkür ederim, gercekten epey sabır istiyor ama şu karantina gunleri tam firsat oldu bu isler için :)

@carking58 ellerine sağlık, tam anlamıyla detay kelimesinin karşılığı olmuş :) malzemeler ton değiştirmeyi geçtim renk değiştirmiş resmen :)
Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Özellikle bagajda kalan eşyalar gerçekten kabuk değiştirdi desem yeridir :D

Son düzenleme:

Atocan

Profesyonel Detaycı
Üye
İl
Ankara
Baban sayende bu arabayı satmayacak kardeşim eline sağlık çok güzel oluyor herşey beğenerek izliyorum takipteyim :alkis: