merhaba;
uzun zamandır farklı plartformlarda bezleri nasıl yıkamalıyız? ,siz nasıl yıkıyorsunuz? gibi sorulara bu gün hem bir cevap hemde kendi yöntemimin paylaşımını yapmak istedim.
forumda degerli üyelerimizin farklı ürünler kullandıgını farklı paylaşımlar oldugunu hepimiz biliyoruz.
burda belirtmem gereken şu ki, bu benim yıkama yöntemim ve kullandıgım ürünler özelinde bir paylaşım. dogruluk yada yanlışlık bir durum yok. her bir yıkama kişinin kendi aklına yatmasıyla gerçekleşecek özgür iradesiyle verecegi seçecegi ve sonuçlarına katlanacagı bir karar.
gelelim bu konunun gereksinimlerine. üründen ziyade bir kılavuz gibi olmasını istiyorum.
çünkü günümüzde her detaycının eli ayagı olan bu bezler gitgide gelişti ve fiyat anlamında hayli yüksek seviyelere geldi . bu açıdan bakımlarıda önem kazandı.
mic.bezlerin bakımı.
ilk yıkama :
yeni alınmış bezler büyük olasılıkla renklendirmede boyar madde, üretim aşamasında iplik uçuşan kirleticiler ve makina yagı vb dış etkilerden nasibini almıştır.
bunun dışında ilk yıkamadan sonra emiş oranlarında gözle görülür fark gözlemleyeceksinizdir. bunun sebebi üretimde statik yük almasıdır. yıkamayla bu ortadan kalkacaktır.
bu yüzden yeni yani sıfır diye niteligimiz durumda da olsalar ilk kullanım öncesi yıkanmaları gereklidir. (tercihen)
mic.bezler tek yıkanmalı:
yapıları geregi micro seviyede gözenekleri olan bu kumaş türünün diger kumaş türlerinden farklı bir ag ve doku şekli ve yapısı vardır buda yanyana gelmeleri durumunda diger kumaştan alacagı aktarımsal çekimle ipliklenme ve tittiklenme yapacaktır. beraber yıkanmaması özellikle dikkat edilmesi gereken bir hususdur.
yüksek ısı:
mic. bezlerin yapısı lif dokuları 60° dereceyi geçmeden yıkanmaları dahilinde bir bozulma göstermeden hayatına devam edebilir. kaç derecede yıkamalıyım sorusunun cevabı burda gizli . normal yıkamalarda 40° yaglı vb yıkamalarda 60° limit kullanılmalı.
benzer yapıda olmayan bezlerin beraber yıkanması:
çogu mic. bez benzer yapıda olsada günümüzde burgu diye adlandırdıgımız bezler özellikle kurutmada üst düzey performanslarıyla gözdoldursalarda iplik atması takılma vb. sebeplerle daha özen gerektiren bezlerdir.
farklı amaçlarla kirletilmiş bezlerin bu burgu iplikli bezlerle beraber yıkanmaması gerekir. wax cila gibi yüzeyden zor ayrılan yabancı kimyasalların diger bezlerden bu bezlere transferini önlemek önemlidir.
kurulama bezlerinin çamaşır torbası-filesi kullanılarak yıkanması bezinizin ömrü için çok daha faydalı olacaktır.
bu torbalar-fileler yumuşak yada sert yapıda olarak üretilebiliyor. mümkünse elleyebileceginiz yada yumuşak oldugunu teyitlediginiz ürünleri seçin.
Çamaşır Filesi
detarjan seçimi:
bu uzun zamandır kullandıgım perwoll ürününü bırakmama neden olan bir konu.
yeni yeni tr pazarına girmiş mic. detarjanları şimdilerde erişilebilir olmalarının yanında ne yazık ki hayli pahalı sayılacak fiyatlandırmalara sahipler.
detayda zati bir çok kaleme harcama yaparken bu kalemin makul seviyelerde tutulması gerektigi düşüncesinde olmama karşı yine bilindigi gibi yeni üretim bezler bir okadar pahalılar. bunlarında bakımının en azından dogru yapılması gereksinimide bir gerkeç.
ben bu aşamayı yaklaşık bir yıl süredir kullandıgım domol sport ürünüyle gerçekleştiriyorum.
ürün açıklamasında mic. bezlerde de kullanılabilcegi ve bizim için önemli olan lif dokusunda bir degişiklik ve doldurma yapmayan özellikle nefes alabilen ( bu spor kiyafetlerde çok önemlidir ki teri dışa atılması için ) membran yapıda kumaşlarda ( buda dıştan alımın kapalı içten çıkışın açık oldugu diye açıklanabilir bir kısmının geçmesi bir kısmının geçememesi gibide oluyor. outdoor kiyıafetlerde kullanılır ısıyı korur soguk hava almaz.en bilineni Gore-Tex dir.) kullanılmak amacıyla üretildigi yazmakta.
kısaca parfüm dışında bir negatif etki yapacak içerik barındırmıyor. içerik verileri yada kimyasal degerlerinide çok üstünde durmadan inceledim. bir kimyacı degilim gog amca üzerinden edindigim bilgiler dışında çokta üzerinde durmadım.
erişilebilirligi ve daha mantıklı tutarlı içerik yapısıyla firmanın söyledikleri üzerinden giderek bu detarjanı kullanıyorum . yaklaşık bir yıl zaman zarfında bir olumsuzluk yaşamamakla beraber tam tersi + özelliklerinide gözlemledim.
içerik verilerine bu bölümden erişebilirsiniz.
domol Sport Feinwaschmittel 26 WL online kaufen | rossmann.de
bu aşamada forumumuzun degerli üyesi
@campingspo beyin kimyasal açılımlarda bizi kırmayıp aydınlatacagı kanatındayım. şimdiden teşkkürler.
ürün rosman reel ve sanal olmak üzere satışı 25.90 tl bandında indirimler yakalandıgında ( rosmam belli aralıklarla domol ürünlerinde bir alana ikinci %50 indirimi yapar) 20 tl gibi rakamlara 1.5 ml boyutunda alınabilir.
kokusu var yok arasında rahatsız etmeyen bir düzeyde. eski serisinle başladıgımda o yeşil şişede satılıyordu onun kokusu daha nötr düzeydeydi ki bu yenilenmiş son mavi şişe bir tık daha renk degişimi ve ambalaj farlılıgı yaşadı. aralarında bir fark gözlemlemedi .
DOMOL SPOR KIYAFETLERE ÖZEL ÇAMAŞIR DETERJANI 26 YIKAMA 1500 ML
kurutma:
mic. bezleri yıkama işleminden hemen sonra dört tarafından peşpeşe şeklinde silkme diye tabir ettigimiz yöntemle üzerlerindeki fazla suyun atılması ve ip dokusunun birbirinden ayrılması için çırpılmaları gerekmektedir. bu işlem atlanmamalı özenle yapılmalı. yumuşaklıga ve lif dokusunun ayaga kalmasını saglar. kireç konusunda bahsedecegim buharlaşma burada gözlemlenmektedir.
mic. bezler direk güneş ışıgının ısısına maruz bırakılmamalı mandal kullanılmamalı varsa pantolon askısı kullanlılarak sadece uç kısımlarından tuturulup tam boy açıkta kalacak şekilde asılmalıdır. bu işlem katlı asmada iç bir alan oluşmasını engerleyerek hava akışının tam boy gerçekleşip kuruma işleminde susuzlaştırmanın mümkün oldugu en kısa sürece gerçekleşmesine olanak tanıyacaktır.
yıkama sıklıgı:
ne şartta kullanılırsa kullanılsın mic. bezler sadece kurutma işleminde su ile bile temas ettigi düşünülsede tekrar yıkanmaları gerekir. siz çok özen göstermiş olsanız dahi kirleticiler özellikle uçuşan adı altındakiler bezlerinizle çoktan buluşmuş partiye başlamışlardır.
yıkama en kısa sürede gerçekleşmeyecekse yıkama ortamı bir kova ortamında canlandırılmalı ve tüm aşamalar dahilinde bekletme bu şekilde saglanmalıdır. wax vb kullanım sonrası bu artı bir kalem olarak işlev görecektirde. apc kullanımı.
kireç bertarafı:
mic. bezlerin su çekim yetilerinin azalmasına sebep olan en önemli etken kireçtir. kireç suda bulunan kalsuyum ve magnezyum minerallerinin su ısındıkça kristalleşip birbirleriyle ve sudaki diger maddelerle bagkurmasıyla oluşur. bir diger oluşma şekli de suyun buharlaşması sırasında h2o buharlaşırken su içinde bulunan minalaller suyun minaral tutma oranının azalmasıyla minaraller kristalleşip dışarı atılmasıyla olur.
kireçler iki yolla bertaraf edebiliriz. oluşmasını önlemek ve oluşmuşu çözmek yöntemiyle.
oluşmuşu bilindigi üzere beyaz sirkeyle çözüyoruz.beyaz sirkede bununan asetik asit kireç çözümü işlemini yerine getiriyor.
ama kullanımı ve fazla yertutması benim için sorun teşkil etmekle beraber pekte elverişli gelmiyor. 100 ml yıkamada 2 şekilde ana yıkama ve son durulama yumuşatıcı alımı aşamasında kullanıldıgında 200 ml gibi bir harcama anlamına geliyor.
şimdi sizi beyaz sirkeden kurtarıyorum. !!!
beyaz sirkede %4-5 oranında asitlik degeri veriiyor ki bu. 2000 ml bir şişede 100 ml asit demek.
ben akbel saf asetik asit kullanıyorum. her yıkamada 10 ml olacak şekilde hiç yer kaplamadan daha kullanışlı daha yumuşak bezlerle işimi görüyor.
https://www.trendyol.com/akbel/akbel-asetik-asit-1-kg-p-32731674
AKBEL ASETİK ASİT 1 KG Fiyatları ve Özellikleri
https://www.hepsiburada.com/akbel-asetik-asit-1-kg-pm-HB00000NVC08
kireç oluşturmama aşamasınıda yine domol firmasının kireç önleyicisiyle gerçekleştiriyorum. halihazırda asit kullandıgımdan sarfiyatıda çok düşük oluyor.
DOMOL KIREÇ ÖNLEYICI JEL ÇAMAŞIRLAR VE ÇAMAŞIR MAKINELERINE ÖZEL 750 ML
izmir'in suları çok kireçli siz bulundugunuz ilin kireç durumuna göre bu aşamalarda degişiklik yapabilirsiniz.
fırçalama işlemi :
lif dokusu içiçe geçmiş birbirinden ayrılmayan mic. bezlerin daha yumuşak daha kabarık görünmesini saglamak için fırçalama yöntemi kullanılır.
bu yöntemde orta - sert bir elbise fırçası açılı tutularak kıllarının lif aralarına nazikçe girmesini saglayarak 4 tarflı tarama işlemi gerçekleştirilir ki bu belli aralıklarla yapılmalıdır.
burgu ip miclerde bu işlemi denemeyin bile.!
wax hızlı cila vb ürünlerde kullanılan mic. ön işlemi:
wax silmede sio2 içerikli kimyasallar hızlı cila parafin içerikli bir koruyucu hiç farketmeksizin bu ürünlerin kullanımından sonra temizleme amaçlı kullanılmış mic.bezleri bir kovada güçlü bir apc ( koch chemie green star kullanıyorum) ön yıkaması yapılmalı. bu kimyasalın moleküler yapısını bozarak parçalanmasına ve bezden ayrılmasına yardımcı olacak ana yıkamada tertemiz çıkmasına vesile olacaktır.
bezler hakkında daha fazla bilgi isterseniz forumda
bu konuyu inceleyebilirsiniz. dahada fazla içine girmek isterseniz google.gülen yüz.
iyi detaylar.