Selam, bütçeniz minimum - maksimum nedir..? araç marka - modeli nedir..?
Karcher ‘K5 in farklı farklı modellerinin olmasının sebebi, basınç değerlerinin modelden modele değişkenlik göstermesi, tabanca tetiğinin mekanik veya digital ekranlı olması gibi gibi hususlardan dolayı ve bazı modeller hava soğutmalıdır, bazıları su soğutmalıdır (su soğutmalı olanlar —>hem hava hem su soğutmalıdır) işte bu sebeblerden fiyatları farklılık gösterir,
Örneğin K5 Classic ele alırsak;
Motor gücü: 2,1 kW
metal döküm pompa
Basınç: 120 bar (markadan bağımsız yıkama makineleri üreticilerin verdiği maksimum basınç değerinde hiç bir zaman çalışmazlar, yani cihaz 145 bar değildir)
hava soğutmalı motor (su soğtmalı değil)
hortum ızunluğu: 8 metre (alacağınız makinenin hortumu min. 8 metre olsun çünkü daha kısa olduğunda yıkama esnasında sürekli makineyi sağa sola çekmeniz gerekir, makine olduğu yerde sabitken hortum kısa olduğun için hizmet veremez) ideali 10 metre’dir.
Esasen makinenin basınç gücü hiç bir zaman ilk öncelik olmamalıdır,
Bir yıkama nakinesinde en önemli teknik değer cihazın 1 dk. ‘da veya 1 saatte ne kadar basınçlı su sağlayabildiği önemlidir, yani cihazın (operating water flow rate) Litre/minute veya Litre/saat değerini dikkate alacaksınız,
bu teknik değerde de max water flow rate değerini dikkate almayınız çünkü dediğim gibi cihaz hiç bir zaman maksimum çalışma değerlerine çıkmak için tasarlanmamıştır, cihaz ister karcher olsun, ister bosch olsun isterse de başka marka olsun hepsinde durum aynıdır.,
Karcher ‘in dezavantajı aksesuarları çok pahalıdır, Örneğin Bosch için hortumu uzatmak için ek uzatma hortumunu 700-900 liraya alabiliyorken Karcher ‘de bu hortumu almak istediğinizde 3-4 kat pahalıdır,
Bosch’un diğer avantajı cihazların çoğu su soğutmalı ve metal döküm pompaya sahiptir, Karcher ‘de sadece K5 ve üzeri modellerde metal döküm pompa kullanılır,
Bosch Aquatak 130 veya 135 modeli öneririm , Ancak bütçenizi zorlamayacaksa Bosch Advanced Aquatak 160 modelini öneririm, 160 modeli üzün ömürlü güzel bir cihazdır,
Bosch Aquatak 130 (6 metre hortum) ve 135 (7 metre hortum) yani hortumları biraz kısadır ama dediğim gibi bosch ‘ta hortumu uzatmak için vereceğiniz ücret cebinizi yormaz yani ucuzdur
Karcher ‘de makinenin tabancası veya soket bağlantıları bir sebebten dolayı bozulursa veya kırılırsa servisler sizden yeni makine ücreti kadar fiyat isterler, hatta aldığınız karcher ‘in tabancası digital bir makine ise geçmiş olsun, özetle karcher ‘in parçaları ve aksesuarları ciddi pahalıdır,
Bosch ‘ta ise tabanca ve diğer bağlantı soketleri daha kalitelidir, aksesuarları pahalı değildir,
Bu hobide en önemli kriter yıkama işi yorucu olmamalıdır, ne kadar az yorulma o kadar fazla keyif alırsınız, bu sebebten kısa hortumlu, cihazın pompalayabildiği basınçlı su miktarı (su debisi düşük) cihazlar ile yorucu bir yıkama tecrübesi sonucu bir süre sonra sıkılır makine bir kenarda atıl halde kalır;
Bu hobide en önemli ekipmanınız yıkama makinesidir, saygılar..