Dün bunları aldım. Soldaki Michelin MC12266 numaralı dijital kompresörü. Sağdaki de Gelg marka 10 litre metal benzin bidonu.
Kompresörün gövdesi üzerindeki mavi kapakların altında çakmak ve 1 amperlik usb soketi bulunmakta. Herhalde çakmak girişine takılan erkek soketin içinde 1 adet sigorta var çünkü kutu içerisinden 1 adet de yedek sigorta çıktı. Enerji kablosu yaklaşık 3 metre, hava hortumu ise yaklaşık 60 cm uzunluğa sahip. Kompresör kullanılmadığı zamanlarda çakmaktan çalışan ve 120W' a kadar diğer cihazlar için uzatma kablosu niyetine kullanılabileceği belirtilmiş. Süpürgedir, peltierli buzdolabıdır, karanlıkta kaput içini görebilmek için lambadır vs. Bu kablo ve hortumlar kompresörün sağındaki ve solundaki yuvaların içinde derli toplu durmakta. Fotoğrafta gördüğünüz üzere bir de çantası bulunmakta. Çantayı kullanmasanız bile yapısı itibari ile derli toplu duruyor ancak çantasının olması da hoşuma gitti kesinlikle bagajda sırıtmaz. Beni esas cezbeden özelliği ise önceden ayarlanan basınca geldiğinde otomatik duruyor olması. Kompresörü aldıktan sonra kullanıcı yorumlarına baktım. Göstergenin, harici basınç ölçerler ile kontrol edildiğinde havayı doğru basınçta bastığı ancak hortumun lastikten ayrılma esnasında az bir kaçırma olduğu için istenen değerden 0.5 fazlasına ayarlanarak bu problemin ortadan kalktığı yazılmış. Kompresörün sibobu da vidalı olduğu için hava basılırken ekstradan tutmaya gerek yok. Gece kullanımları için ise üzerindeki ledler fotoğrafta görülmekte. Çok elzem mi bütün bu özellikler, kesinlikle hayır.
Ulaşmak istediğim amacım şu. GM 2014 sonrası standart olan, ama o tarihten önce de opsiyonel olarak satılan lastik basınç göstergeli Corsa' ları Avrupa' da run flat lastikle piyasaya sürdüğü için lastik basınç göstergeli Avrupa Corsalarda stepne ve kriko seti yok. Aramızdaki Corsa D sahipleri aşağıya koyduğum fotoğrafa baktıkları zaman ne dediğimi anlayacaklardır, Bizim araçlarımızın bagajdaki bölmesinde, bu köpüğün içinde görülen kompresör ve çeşitli aparatlar yerine bir kriko seti bulunuyor. Bu köpükten bir şekilde temin ederek ufak bir operasyonla yukarıdaki kompresöre uygun hale getireceğim. Ebat olarak çok büyük fark yok ancak kriko ve stepnenin iptali ve bu kompresör setinin bana faydası yakıt tasarrufu olarak geri dönecek. Hesaplamalarıma göre bu hafifleme sonrası benzin ve kompresör fiyatı sabit kalırsa (!) ortalama 25.000-30.000km sonra maliyeti kadar tasarruf etmiş olacağım.
Gelelim metal benzin bidonuna. 4b5320 boya kodlu nato yeşiline oldukça yakın bir renge sahip olan bu bidonu görür görmez aşık oldum. Üreticinin web sitesinde ürünlerinin tüv ve nato sertifikalarına sahip olduğu yazılmış ama Amerikada yakıt taşımak için uygun olmadığı da belirtilmiş. Epeydir Bauhaus raflarında da görüyordum ama ihtiyacım yoktu. Radyo kontrollü kurşunsuz benzinle ve metanol ile çalışan ölçekli model araçlara da sahip olduğumdan dolayı bunların yakıtı için görece daha ucuz kırmızı renkli plastik benzin bidonlarından kullanıyordum ancak bu bidonlar her ne kadar bir yıldan uzun süredir güneş görmeyen serin ve kuru bir ortamda saklanıyor olsa da içindeki benzin bidonları delmekle bırakmamış bayağı eritmiş. Bu bidon ise sızıntıya karşı conta korumalı ve kapağıda 2 adımlı bir emniyet mekanizması var. İçine gene benzin koyup pas, sızıntı ve korozyona karşı deneyeceğim. Güvenli olmayacağını düşünmekle beraber, düzgün benzin bulamayacağımı düşündüğüm yerlere gittiğimde bunu yanımda götürebilirim zayıf bir ihtimal de olsa. Ama önce pas, korozyon ve sızıntı testimden geçmesi gerekiyor

Bir kere kötü benzinden dolayı çok ciddi sıkıntı yaşadım, ikinciyi ise kesinlikle yaşamak istemiyorum.