Tekrardan merhaba arkadaşlar
Arabaya en sonunda ESP, HSA/Hill Holder (Yokuş kalkış desteği) ve DDS (Sapma algılama sistemi) ' yi de aktif etmiş bulunmaktayım. DDS' nin TPMS' den en büyük farkı, TPMS anlık olarak lastik basınçlarını ayrı ayrı bilgi ekranına verirken, DDS' de ayrı ayrı lastik basınçları hakkında bir bilgi verilmemektedir. Ancak, belli bir süre ve kilometre boyunca sürüşü analiz eder, o analizin sonucuna göre öğrenme işlemi tamamlanır ve artık bundan sonra ABS sensörlerinden gelen tur sayıları bilgileri doğrultusunda bir tutarsızlık fark ederse lastik basınç uyarısı verir. Yani DDS' de ışık yandığında hangi lastiğin havasının indiğini biz kontrol etmeliyiz, TPMS' de ise araçtan inmeden hangi lastiğin kaç psi basınçta olduğunu görebilmekteyiz ve direkt ilgili lastiğe yönelebiliriz. DDS' nin TPMS' ye karşı bu bakımdan bir avantajı olmamakla beraber dezavantajı da budur özetle, ama benim arabamda sonuçta hiç birisi yoktu
ESP' yi anlatmama gerek yok çoğunuzun arabasında vardır
HSA yani yokuş kalkış sisteminde ise sistem şu şekilde çalışıyor. Savrulma sensörü aracın eğimini hesaplıyor ve 1 derecelik eğimden itibaren durduğunuz an sizin yerinize bir süre boyunca frene basıyor. Sistemin devreye girmesi için yolun eğimli olması ile beraber frene basıp durmanız gerekiyor, aksi durumda frene dokunmadan hızınızı sıfıra indirseniz devreye girmiyor. Devreye sokmak için frene en az bir kere dokunmanız kafi. Eğim az ise 1, eğim arttıkça 1,5-2, hatta çok dik rampalarda 3 saniyelere varan bir süre boyunca sizin yerinize frene basıyor. Siz bu esnada düz yolda kalkar gibi rahat bir kalkış yapabiliyorsunuz. Eğer çok dik bir yokuşta duruyor ancak aracın freni bırakma süresinden de önce kalkabilirseniz, araç bu sefer de freni ona göre bırakıyor. Rampa yukarı çıkarken durmak zorunda kaldığınızda nasılsa, rampa aşağı dururken geri vitese takınca da aynı şekilde frene basıyor. Bu bakımdan eğimli bir yerde ileri geri manevralar yaparak park etme esnasında büyük avantaj sağlıyor.
Bu sistemi Corsa' ya montajlarken ABS pompasını, ESP ve DDS destekli bir ABS pompası ile değiştirmekle beraber savrulma sensörünü de takmak yetiyor ancak çalışmıyor. ABS pompasının da kendi içerisinde bir ECU var ve bunun araca tanıtılması gerektiği için online olarak SPS yapmak gerekiyor. Burada bir alicengiz oyunu var. Şöyle ki, benim arabam fabrikadan çıkarken üzerindeki donanımlar belli ve ona göre bir yazılımla beraber fabrikadan çıkıyor. Sonradan, içinde ECU su olan bir parça, o parçanın hiç olmadığı bir araca takılırken, söküldüğü arabanın şase numarasını kullanarak SPS (Service Program System) yapmak gerekli, aksi durumda SPS yaparken siz kendi aracınızın şase numarasını kullanırsanız sistem öyle bir donanım o araç için yok uyarısı veriyor doğal olarak. ABS pompasının hangi şase numaralı araçtan çıktığını öğrenmek için de pompanın soketini araca takıp cihazdan VIN kodu taraması yaptırmak yeterli, o şekilde şase numarasını sorunsuzca alabilirsiniz. Online SPS yapmak için bir üyelik açmak gerekiyor, üyelik açmak ücretsiz ancak üyelik açtıktan sonra yapmak istediğiniz şey için hizmetlere ücreti karşılığında abone olmak gerekiyor. Bazı yabancı forumlarda bu abonelikleri kiraladıklarını ya da 3 5 arkadaşın toplanıp beraber aldıklarını ve daha da ucuza işlerini hallettiklerini bile gördüm. Yetkili servislerin fahiş ücretlere SPS yapmasına karşılık direkt firmadan, üstelik tek başıma aldığım bu SPS aboneliği ücretini görünce şok oldum. Bir SPS için yetkili servise gitmek gerçekten hiç akıl karı değilmiş. %500 kar ediyorlar neredeyse
Bu kadar lafı geveledikten sonra gelelim fotoğraflara
Savrulma sensörünün yeri araçta hazır. Genellikle bu sensör araçların ağırlık merkezinde ya da ona çok yakın bir noktada oluyor. Benimkinde, el freni ve vitesin tam arasındaydı.
Elektrikçiler gibi bağlamak aslında kolay. Kabloları dişinle soy elinle kıvır yalandan iki tur bant çek tamam, Beni ise en çok yoran şey, her donanım ekleme sırasında bu fotoğraftaki terminalleri bulup tedarik etmesi oluyor. İmdadıma ise maşallah inşallah biricik Aliexpress' im yetişiyor tabi ki.
Aracımdan çıkan ABS pompası bu şekilde. Yeni pompanın kafasının daha büyük olduğunu bir sonraki fotoğrafta görebilirsiniz. ESP destekleyen ABS pompalarının kafaları büyük oluyor zaten.
Hidrolik borularının rekorlarını sökmek için açık ağız anahtar kullanırsanız, hem rekorları hem pompanın gövdesini bozarsınız çünkü alüminyum oldukları için açık ağız anahtarlar en ufak zorlamada rekorları ezip büzüyor ya da diş atmasına sebebiyet veriyor. O sebeple bir rekor anahtarı kullanmak gerekli.
Sadece Corsa D OPC' lerde bulunan ESP Off tuşunu çok önceden takmıştım, şimdi gereken yerlere kablolamasını yaparak aktif ettim. Tabi ki DDS tuşunu da aynı şekilde aktif ettim. Bu kontrol panelinde sadece koltuk ısıtma eksik, onları da inşallah koltuklara monte ettikten sonra aktif edeceğim.
İşte SPS sonrası aktif olan ESP donanımının ışığının kontak açılışında selam vermesi
DDS lambamız
ABS pompası değişimi sırasında haliyle fren hidroliğinin bir kısmını boşaltmak durumunda kaldım. Normalde fren havası alınırken teker sökülür ve 2 kişi gerekir ancak ben hiç birini yapmadan aracın altına girerek valflere hortum taktım ve sonra Youtube' de izlediğim yöntemle frenlerin hidroliğini tamamen Shell Dot 4 hidrolik ile değiştirdim ve havalarını da aldım, gayet de güzel oldu gerçekten. Bununla ilgili bir video çekmeyi bile düşünüyorum. Geçtiğimiz sene Eylül ayında fren hidroliğini Motul Dot 5.1 ile
değiştirtmiştim. 7 ayda böyle bir renk alması normal midir bilmiyorum. Eğer normal değil ise gittiğim usta fren hidroliğini değiştirmek yerine benim dot 5.1 hidrolikleri cukkaladı demektir
Bir sonraki uygulamada görüşmek üzere, okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim